Linkuri accesibilitate

Guvernatorul regiunii Kursk: forțele ucrainene controlează 28 de localități, 180 de mii de oameni sunt evacuați


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vorbește cu guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, într-o întâlnire video, 8 august 2024.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vorbește cu guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, într-o întâlnire video, 8 august 2024.

Forțele ucrainene controlează 28 de localități din regiunea rusă Kursk, a declarat guvernatorul interimar al acesteia, Aleksei Smirnov, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, transmisă în direct de televiziunile rusești.

Armata ucraineană a pătruns la 12 kilometri adâncime în interiorul regiunii Kursk, iar linia frontului are o lățime de 40 de kilometri, a spus Smirnov. În acest moment, el a fost întrerupt de Putin, care a spus că despre lățimea și adâncimea pătrunderii armatei ucrainene vor raporta instituțiile militare, și i-a sugerat să se oprească asupra aspectelor socio-economice și asistenței oferite oamenilor.

Smirnov a spus că în zona controlată de forțele ucrainene sunt circa două mii de persoane despre soarta cărora autoritățile nu știu nimic. Potrivit lui, 180.000 de persoane din regiunea Kursk sunt supuse evacuării, dintre care 121.000 au plecat sau au fost deja evacuate. În timpul ofensivei ucrainene, cel puțin 12 persoane au fost ucise și peste 120 – rănite, a spus guvernatorul.

Putin ceruse anterior ministerului Apărării „să împingă inamicul în afara teritoriului rus” și „să asigure o apărare solidă a frontierei de stat”. Liderul de la Kremlin a mai spus că principalul obiectiv al incursiunii armatei ucrainene ar fi să oprească ofensiva armatei ruse în Ucraina, al cărei ritm ar fi crescut de 1,5 ori în ultima perioadă.

Președintele rus a mai spus că acum îi este „clar de ce Ucraina refuză un plan de soluționare pașnică”. Potrivit lui, Ucraina, „cu ajutorul stăpânilor săi occidentali, încearcă să își îmbunătățească pozițiile de negociere în viitor”. „Dar despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care lovesc fără discernământ civili, infrastructură civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare”, a spus Putin.

Armata ucraineană a intrat pe teritoriul regiunii Kursk la 6 august. De atunci, luptele continuă în regiune. Autoritățile din regiunile Kursk, Breansk și Belgorod au introdus un regim de operațiuni antiteroriste în zonă.

Experții publicației The Sunday Times susțin că între 6.000 și 10.000 de militari ucraineni sunt implicați în ofensiva din regiunea Kursk. Publicația califică decizia liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, de a lansa un atac asupra regiunii ruse drept cea mai riscantă decizie de la începutul războiului.

Zelenski însuși a spus sâmbătă, într-un mesaj video, că Ucraina „împinge războiul pe teritoriul agresorului”. Consilierul său, Mihail Podoleak, a declarat anterior că scopul incursiunii ucrainene este consolidarea poziției de negociere a Kievului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG