Linkuri accesibilitate

Guvernul bulgar a supraviețuit celei de-a treia moțiuni de cenzură


Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

Moțiunea a fost o reacție la proiectul de reformă în sistemul sănătății, care prevede majorarea cu echivalentul a șase euro pe lună a contribuției personale.

Cu 99 de voturi „pentru” și 133 „împotrivă” Parlamentul din Sofia a respins cu câteva zile în urmă moțiunea de cenzură având ca temă criza în sistemul sănătății publice.

Cea de a treia moțiune împotrivă guvernului Boiko Borisov a fost depusă de Partidul socialist. În favoarea acesteia au votat și deputații din MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Împotrivă au fost deputații din coaliția de guvernământ GHERB-„Patrioții uniți”, doi independenți și micul grup parlamentar al partidului „Volia” (Voință). La vot au participat 232 din totalul de 240 de membri ai parlamentului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

A devenit o tradiție ca dezbaterile pe marginea moțiunii și votul să aibă loc în absența primului ministru. Ministrul Sănătății, Kiril Ananiev, a venit în sala cu întârziere.

Moțiunea a fost o reacție la proiectul de reformă în sistemul sănătății lansat de ministrul Ananiev, care prevede între altele majorarea cu echivalentul a șase euro pe lună a contribuției personale de sănătate.

Pentru prima dată socialiștii au lansat moțiunea numai la baza consultărilor cu organizațiile medicilor, pacienților și cu Asociația asigurătorilor, nu însă cu celelalte partide reprezentate în Parlament.

Președinta PSB, Kornelia Ninova, a declarat că guvernul merge spre comercializarea în continuare a sănătății în interesul nu a cetățenilor ci a unor grupuri înguste. Ea a amintit că în Bulgaria partea contribuției financiare a cetățenilor la sistemul de sănătate este cea mai mare în cadrul Uniunii Europene și se apropie de 50%.

Spitale de stat aflate practic în stare de faliment au directori milionari. În decurs de zece ani cheltuielile de sănătate au fost majorate de cinci ori fără un efect sensibil, din cauza corupției la toate nivelurile. Numărul spitalelor private a crescut, dar cel al medicilor și infirmierelor a scăzut în urmă migrației spre țările europene mai bogate.

Guvernanții au respins criticile declarând că principalele probleme în sistemul sănătății au apărut când țara a fost guvernată de foștii comuniști.

În ultimele zile în fața guvernului au loc proteste tot mai numeroase ale mamelor de copii cu dizabilități. Ele cer demisia viceprim-ministrului Valeri Simeonov, care le-a numit în public femei isterice cu copii pseudo bolnavi.

Spre deosebire de viceprim-ministrul său, Borisov, se pare, a luat în serios acțiunea de protest și a urgentat adoptarea Legii ajutorului personal cerută de protestatari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG