Linkuri accesibilitate

Guvernul caută căi pentru evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza


Coloane de fum se înalță în urma loviturilor aeriene israeliene în orașul Gaza la 12 octombrie 2023, în timp ce luptele între Israel și mișcarea Hamas continuă.
Coloane de fum se înalță în urma loviturilor aeriene israeliene în orașul Gaza la 12 octombrie 2023, în timp ce luptele între Israel și mișcarea Hamas continuă.

Celula de criză coordonată de Ministerul Afacerilor Interne, din care fac parte mai multe ministere, caută cum să-i ajute pe moldovenii din Fâșia Gaza, care solicită revenirea în R. Moldova.

Guvernul caută „căi optime și sigure” prin care moldovenii din Israel să revină acasă și menține legătura la nivel guvernamental cu țările vecine Israelului, Egipt și Cipru, pentru a reloca cetățenii R. Moldova, în caz că revenirea lor pe cale aeriană nu va fi posibilă.

Celula de criză mai discută cu SUA, Israel și Egipt o eventuală instituire a unui coridor de evacuare pentru civilii din Fâșia Gaza, inclusiv cetățenii moldoveni. Oficial, în Fâșia Gaza sunt circa 100 de moldoveni.

De la începutul atacului grupării islamice palestiniene Hamas asupra Israelului, în R. Moldova au revenit 336 de moldoveni și 600 de cetățeni ai Israelului, anunță Ministerul de Interne, potrivit căruia, până la această oră, niciunul dintre aceștia nu a solicitat asistență din partea statului.

Moldoveni, ucraineni și evrei fug la Chișinău de războiul din Israel
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

În Israel sunt înregistrați circa 13.000 de cetățeni moldoveni. Ministerul de Externe declara pe 11 octombrie că a primit peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale de la moldovenii stabiliți în Israel.

Externele poartă discuții cu operatorii aerieni pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

Pe 11 octombrie, autoritățile au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în timpul atacului terorist din Fâșia Gaza. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict.

Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii R. Moldova care locuiesc sau muncesc acolo.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG