Linkuri accesibilitate

Guvernul creează structuri noi pentru securitatea informațională | Maia Sandu, decorată la Vilnius


Președinta moldoveană Maia Sandu la Vilnius, în urma decorării sale de către președintele Gitanas Nauseda cu Ordinul lui Vytautas cel Mare, cea mai înaltă distincție a Lituaniei, pentru promovarea valorilor democratice, integrării europene și dezvoltării relațiilor bilaterale
Președinta moldoveană Maia Sandu la Vilnius, în urma decorării sale de către președintele Gitanas Nauseda cu Ordinul lui Vytautas cel Mare, cea mai înaltă distincție a Lituaniei, pentru promovarea valorilor democratice, integrării europene și dezvoltării relațiilor bilaterale

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Guvernul a aprobat crearea unui Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale și cibernetice. Va avea între altele rolul să depisteze știrile „care ar putea afecta securitatea informațională a țării”. Hotărârea de guvern din 6 iulie citată de portalul Ziarului de Gardă prevede că noul Consiliu va trebui să semnaleze riscurile de securitate informațională, să analizeze incidentele și să propună autorităților măsuri. Inițiativa survine după ce guvernarea a renunțat la idea de a oferi prin lege Serviciului de Informații și Securitate posibilitatea să închidă portaluri de știri acuzate de dezinformare.
  • Inspectoratul General al Poliției a cerut ajutorul Interpol și Europol pentru a elucida sursele apelurilor false cu bombă din ultimele zile, iar prim-ministra Natalia Gavrilița a spus la 6 iulie că cele peste 100 de apeluri pot să reprezinte „un act de rea voință” cu implicare externă „pentru a slăbi capacitățile organelor de forță”, relatează portalul Pro TV Chișinău. Pentru a verifica sediile instituțiilor vizate de alarmele false, printre care cel al Parlamentului, al Guvernului, al unor judecătorii și centre multifuncționale, au fost mobilizate sute de geniști și polițiști.
  • Ministerul de Externe de la Chișinău a răspuns unui avertisment al Moscovei împotriva acceptării de ajutoare militare occidentale, spunând că R. Moldova „are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale”. Declarația citată de portalul Newsmaker.md a fost făcută de purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă, pe 6 iulie, după ce un purtător de cuvânt al ministerului de externe rus, Alexei Zaițev, a îndemnat Chișinăul să dea dovadă de „chibzuință” atunci când decide dacă acceptă ajutoare de securitate occidentale.
  • Ploile torențiale cu grindină și vântul puternic au doborât copaci și au afectat gospodării și culturi agricole în raioanele Briceni și Edineț, pe 6 iulie, relatează portalul TV8, citând o purtătoare de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pagubele materiale cauzate de condiții meteorologice nefavorabile urmează a fi stabilite de Comisiile pentru Situații Excepționale raionale.
  • Portalul Agora relatează că un deputat al partidului de guvernământ, PAS, și-a depus mandatul. Dorel Iurcu a decis să părăsească parlamentul pentru că a fost ales primar al comunei Horodiște, raionul Rezina. Cererea de demisie a fost semnată la 28 iunie și urmează să fie examinată la o ședință a parlamentului.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că președinta Maia Sandu a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Lituaniei, care i-a fost conferită la Vilnius unde a participat la festivitățile de Ziua statalității lituaniene, pe 6 iulie, este una din cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Este virală și pe Instagram.
  • Pe Instagram a trezit numeroase reacții și o postare a portalului Nokta din autonomia găgăuză despre faptul că un reporter al său a fost dat afară de la o ședință a Adunării Populare de la Comrat.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG