Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău salvează uzina de la Rîbnița | Rusia cumpără artilerie din Coreea de Nord


Liderul nord-coreean Kim Jong Un trece în revistă garda de onoare în vizita sa la gara din Vladivostok, în Orientul îndepărtat al Rusiei, 24 aprilie 2019.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Guvernul de la Chișinău salvează Uzina Metalurgică de la Rîbnița, oferindu-i o nouă autorizație de funcționare pentru încă o lună, conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit Mold-Street.com, fără această autorizație de mediu, Uzina Metalurgică Moldovenească practic nu va putea importa deșeuri de metale, nu va putea exporta producție și ar urma să-și sisteze activitatea. În acest an, autorizațiile pentru uzină au fost emise periodic pe termen scurt și au coincis cu semnarea contractelor de achiziție a energiei electrice de la centrala Cuciurgan. Uzina de la Rîbnița este cel mai mare exportator și cel mai mare contribuabil la bugetul autorităților de la Tiraspol.
 • Moscova are întrebări cu privire la alocarea de către Uniunea Europeană pentru Republica Moldova a banilor destinați pentru furnizarea de echipamente militare neletale, inclusiv platforme mobile și drone, spune vicepremierul rus Andrei Rudenko. Acesta susține într-un interviu pentru Ria Novosti, citat de Jurnal.md, că „asigurarea propriei securități este o treabă internă a fiecărui stat, dar, cu toate acestea, pare îndoielnic faptul că întărirea lui va fi facilitată de o creștere bruscă a potențialului militar al republicii care își declară oficial statutul neutru”.
 • Republica Moldova ar putea stabili un parteneriat energetic cu Norvegia, după o discuție pe care a avut-o ministrul de Externe Nicu Popescu cu omologul său de la Oslo, notează TV8. Șeful diplomației de la Chișinău a accentuat necesitatea coordonării și solidarizării pentru depășirea crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, precizând că Norvegia este un important producător de petrol și de gaze din Europa - cu o producție care contribuie în mod semnificativ la securitatea energetică a continentului.
 • Deși are autobuze și troleibuze noi, municipiul Chișinău se confruntă cu lipsa de șoferi și taxatori, scrie Agora.md. În pofida dotărilor din parcurile de troleibuze și autobuze din Chișinău, transportul public din capitală nu activează la capacitatea maximă în condițiile în care se constată lipsa de angajați - șoferi și taxatori. Șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Vitalie Mihalache, a lansat un anunț de angajare la ședința Consiliului Municipal. Deși salariul mediu al unui șofer de autobuz se cifrează la 13.500 lei, iar cel al unui taxator la 10.000 de lei, cererile de angajare întârzie să apară.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Pe Facebook, printre cele mai citite știri este cea de la TV8 despre faptul că Kievul ar putea bombarda bazele rușilor din Crimeea, informație însoțită de avertizarea consilierului prezidențial Mihail Podoleak, care îi îndeamnă pe oameni să pregătească adăposturile anti-aeriene și provizii de apă.
 • Populară este și știrea de la Europa Liberă care relatează că, potrivit serviciilor de informații americane Rusia cumpără artilerie nord-coreeană pentru războiul său din Ucraina.
 • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Instragam este virală postarea TV8 despre declarația generalului american în rezervă Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA în Europa, care a afirmat că e posibil să asistăm la începutul sfârșitului Federației Ruse.

 • 16x9 Image

  Cristina Popușoi

  Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG