Linkuri accesibilitate

Guvernul finlandez și-a dat demisia cu patru luni înaintea preluării președinției UE


Premierul finlandez Juha Sipilä la Helsinki, 2018

Același guvern se oferise să conducă organizația în locul României, percepută ca instabilă politic.

Guvernul de centru-dreapta al Finlandei și-a dat demisia vineri, recunoscându-și neputința de a duce la capăt reforma sistemului de asistență socială și medicală.

La o conferință de presă ținută vineri la Helsinki, premierul demisionar Juha Sipilä a spus printre altele că speră ca Finlanda să aibă un nou guvern înainte de a prelua la 1 iulie, de la România, președinția Uniunii Europene.

În noiembrie anul trecut, același politician finlandez de centru-dreapta declara într-un interviu acordat radioului public finlandez că țara sa ar putea prelua președinția UE de la 1 ianuarie în locul României, dacă va primi o solicitare din partea Bucureștiului.

În replică, Ministerul de Externe de la București a dat asigurări că „România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului”.

Mai devreme, președintele român Klaus Iohannis, criticase ceea ce considera a fi nepregătirea guvernării de la București, dominată de social-democrați, pentru îndeplinirea misiunii la conducerea UE.

Premierul finlandez Sipilä a spus vineri, cu ocazia anunțării demisiei, că guvernul său își va continua activitatea cu titlu de interimat, până la formarea noii majorități parlamentare în urma alegerilor programate pentru 14 aprilie.

În ultimii 14 ani diferite guverne finlandeze au încercat fără succes să pună în aplicare reforme sociale și medicale.

XS
SM
MD
LG