Linkuri accesibilitate

Vizită-surpriză a lui Volodimir Zelenski la Haga


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele finlandez Sauli Niinisto participă la o conferință de presă comună la Kiev, în ianuarie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele finlandez Sauli Niinisto participă la o conferință de presă comună la Kiev, în ianuarie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să vorbească în Olanda pe 4 mai, a anunțat guvernul olandez.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se află în Olanda, unde urmează să aibă o întâlnire la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, pe fondul escaladării atacurilor Rusiei asupra unor obiective civile ucrainene.

Un corespondent AFP a transmis că Zelenski a sosit la CPI unde se află sub măsuri de securitate intense. În fața tribunalului este arborat steagul Ucrainei.

Zelenski, care a sosit în Olanda din Finlanda, ar urma să se întâlnească, de asemenea, cu premierul olandez Mark Rutte și cu legislatori în timpul vizitei sale, a relatat agenția de presă olandeză ANP. Televiziunea publică olandeză NOP informează că Zelenski este așteptat să țină un discurs la CPI.

Ministerul olandez de Externe a spune că discursul lui Zelenski se intitulează „Nu există pace fără justiție pentru Ucraina”.

Olanda a promis sprijin financiar și militar Ucrainei de când Rusia a lansat invazia sa în februarie 2022. Țara a anunțat luna trecută că va cumpăra 14 tancuri Leopard 2 cu Danemarca pentru a le oferi Kievului, care cere mai multe arme grele.

Vizita președintelui ucrainean are loc în contextul în care Rusia a lansat în cursul nopții un alt atac cu drone pe teritoriul Ucrainei. Majoritatea dronelor primite au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, a declarat armata pe 4 mai, la o zi după ce peste 20 de civili au fost uciși de dronele Shahed de fabricație iraniană.

O vizită-surpriză în Olanda este o premieră pentru Zelenski, care a făcut puține călătorii în străinătate de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Mai înainte, pe 3 mai, Zelenski s-a aflat la Helsinki, în Finlanda, într-o vizită neanunțată anterior pentru a participa la un summit nordic, a anunțat președinția finlandeză.

Zelenski urmează să se întâlnească cu președintele finlandez Sauli Niinisto, precum și cu prim-miniștrii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei, potrivit declarațiilor guvernelor suedez, danez și norvegian.

„Subiectul summitului este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul constant al Ucrainei din partea țărilor din Europa de Nord, relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și NATO, precum și inițiativa Ucrainei pentru o pace dreaptă”, a declarat guvernul suedez într-un comunicat.

XS
SM
MD
LG