Opoziţia l-a avertizat pe premierul Ion Chicu să nu încerce să promoveze din nou măsurile controversate, căci le vor contesta. Şeful cabinetului de miniştri a dat de înţeles însă că nu renunţă la pachetul de legi pe care Executivul îl va înainta repetat săptămâna aceasta.
Întrucât pachetul de legi economice a fost declarat neconstituțional din cauza unui viciu de procedură fără să fie contestat conţinutul, Guvernul le va promova din nou, a declarat premierul Ion Chicu. El a amintit că parte din aceste măsuri au fost readoptate deja de Comisia Situaţiii Excepţionale, cum ar fi majorarea ajutorului de şomaj, a indemnizaţiei pentru copii şi restituirea impozitelor salariale plătite de agenţi economici.
Celelalte măsuri incluse în pachetul de legi nu pot fi aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, a precizat Chicu. Astfel premierul confirmă, notează mai mulți experți, justețea reproşului că alte câteva măsuri nu au legătură cu starea de urgenţă și măsurile de asistență echitabilă pentru agenții economici.
Premierul a spus că nu va renunța, precizând că este vorba despre impozitarea cu 50 la sută a taxei de 9 euro, care din 2013 este achitată de pasageri la aeroport. „Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul”, a spus premierul. O altă măsură prevede diminuarea cotei TVA pentru sectorul hoteluri, restaurante şi cafenele.
Amânarea restricţiilor pentru comercializarea de tutun a fost cerută de mai multe asociații de business
Urmează eliminarea dublei impozitări a producătorilor moldoveni care livrează mărfuri în magazinele duty free, despre care Chicu a spus că e o gafă ce a fost admisă în august 2019 şi care a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine. Înlesnirile la extracția de resurse naturale va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe, a insistat Chicu. Iar amânarea restricţiilor pentru comercializarea de tutun a fost cerută de mai multe asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români, a precizat premierul publicând pe pagina sa de Facebook solicitarea din partea acestor asociaţii.
Opoziţia care a contestat la Curtea Constituţională anume aceste măsuri, nu şi pe cele restabilite deja de Comisia Situaţii Excepţionale, continuă să insiste că îndărătul intenţiilor Guvernului ar fi promovarea unor interese vădit clientelare şi oferirea unor avantaje agenților economici apropiați de guvernare. opoziţia a ameninţat să se va adresa din nou la Curtea constituţională dacă guvernul va încerca să adopte repetat aceste măsuri.
Cât de justificată din punct de vedere economic este totuşi insistenţa Guvernului de a promova aceste măsuri? Economistul Dumitru Pîntea de la Expert-Grup spune că doar unele dintre ele sunt justificate, nu şi cele care nu ţin neapărat de criza provocată de epidemie şi care puteau fi aprobate în regim obişnuit, nu prin asumare de răspundere, cum ar fi facilităţile la tutun şi la extracţia de resurse minerale:
„Cea mai mare problemă era la subiectul cu tutunul. Acolo s-a văzut clar că a fost un lobby din partea industriei care se ocupă de producerea şi importul de țigarete. În mod normal acel proiect nu avea ce căuta într-o asumare de răspundere de guvern. Asemenea proiect ar trebui să fie promovat în procedură legislativă normală, să se dezbată în parlament, să se aducă argumente de ce este necesar să venim cu asemenea intervenții. Pentru că pe de o parte noi ne-am asumat în diferite angajamente internaționale acțiuni pe domeniul tutunului, pe de altă parte amânăm termenele anterior stabilite.
Ceea ce ţine de resursele naturale calculele arată că vor creşte veniturilor bugetare şi e o măsură necesară. Cu magazinele duty free era problema că producătorii autohtoni dacă vor să-şi comercializeze produsele în aceste magazine erau obligaţi să achite taxe, pe când cei care le importau din exterior erau scutiţi de taxe. A venit să se facă o echitate. Dar iarăşi acest proiect nu ţine de perioada de criză. Poate că Guvernul l-a propus acum pentru că a uitat să o facă când a fost aprobat bugetul. Şi apare o întrebare de ce nu au făcut-o atunci. Nu pot să vă spun dacă s-a făcut pentru cineva, că de obicei asemenea proiecte se fac cu dedicaţie pentru cineva, în cazul ţigaretelor înţelegem pentru cine s-a făcut, în cazul cu resursele minerale, iarăşi erau diferite speculaţii, dar trebuie de văzut pe cifre.”
Celelalte măsuri în sprijinul cetăţenilor şi a agenţilor economici sunt justificate, spune Dumitru Pîntea, dar insuficiente ţinând cont şi de posibilităţile financiare limitate ale guvernului. Expertul spune că mediul de afaceri aflat acum într-o totală incertitudine are nevoie de măsuri mult mai hotărâte. Anterior mai multe asociaţii de business anunţau că măsurile guvernului, ca cea de a le returna impozitele salariale, sau reducerea taxei TVA pentru pentru hoteluri, restaurante şi cafenele nu au cum să producă efecte de resuscitare întrucât afacerile au fost stopate urmare a măsurilor de carantină.