Guvernul a probat azi modificări legislative care prevăd diminuarea recompensei anuale pentru reprezentanții statului în întreprinderi şi societăţi comerciale. Remunerarea acestora va constitui 1 procent din profitul anual al întreprinderii, faţă de 5 la sută, cât este în prezent. Totodată a fost prevăzut un plafon maxim al remunerării ce nu va putea depăşi două salarii medii lunare pe întreprindere.
De la zeci la sute de mii de lei sunt recompensele anuale pe care le obţin în prezent reprezentanții statului în organele de conducere ale diverselor întreprinderi de stat. Este vorba despre membrii consiliilor de administraţie ale companiilor cu capital de stat, numirea cărora, susţin experţii, se făcea mai curând în baza favoritismului politic, și nu a competențelor. Consiliile de administraţie ar trebui să joace un rol crucial în gestionarea unei companii, numai că în cazul R. Moldova acest deziderat a rămas mai curând doar pe hârtie, a sugerat prim-ministra Maia Sandu.
„Chiar dacă pe hârtie lucrurile arătau bine, din perspectiva statului erau reprezentanţi în consilii care trebuiau să apere interesele statului şi erau plătiţi destul de bine în multe întreprinderi, aceşti oameni nu au apărat interese statului, au apărat interesele altcuiva. În acelaşi timp unii dintre ei au încasat plăţi foarte mari pentru această muncă pe care trebuiau să o facă în întreprinderi.”
De exemplu, un membru al Consiliului de administrație al întreprinderii Termoelectrica putea obţine o recompensă anuală de peste 700 de mii de lei faţă de 22 de mii cât va obţine după modificările operate azi de Guvern. Într-o altă întreprindere, Moldtelecom, un reprezentat al Consiliului de administrație putea ridica peste 285 de mii de lei faţă de 20 de mii cât ar urma să primească.
Calculele Guvernului arată că statul ar putea câştiga până la 20,5 milioane de lei, diminuând recompensele reprezentanților săi în diverse întreprinderi.
Diminuarea recompenselor ar trebui completată şi cu măsuri de sancţionare în unele cazuri, a precizat Maia Sandu.
„Cei care din rea-credinţă au participat la luarea unor decizii în întreprinderile de stat care au condus la devalizarea acestor întreprinderi ei trebuie nu doar să piardă aceste resurse, dar trebuie să răspundă în faţa legii. Sper să ajungem să vedem şi aceşti oameni sancţionaţi pentru că sunt mai mulți şi prin intermediul lor s-au făcut multe mişmaşuri şi ştiu că unii reprezentanţi ai PD şi astăzi încearcă să influenţeze deciziile în anumite întreprinderi de stat, prin intermediul oamenilor care le-au plasat acolo ani de zile.”
Curtea de Conturi constata încă în 2012 că reprezentanţii statului în societăţile comerciale încasează recompense fabuloase şi chiar imorale...
Curtea de Conturi constata încă în 2012 că reprezentanţii statului în societăţile comerciale încasează recompense fabuloase şi chiar imorale. „Absenţa unui sistem de recompensare echitabil, corelat cu rezultatele pe care le obţin aceste persoane în activitatea lor la întreprinderi, nu stimulează performanţe”, se spunea în auditul Curţii de Conturi.
Expertul Eugen Ghileţchi de la Centrul analitic Expert Grup constata anul trecut, într-un studiu, că procesul de numire a membrilor în consiliile de administrație a companiilor cu capital de stat este obscur și supus unui risc excesiv de politizare. Se aduce, între altele, exemplul Consiliului de administrație al Băncii de Economii implicat în frauda bancară. Potrivit raportului Kroll, membrii Consiliului de administrare erau notificaţi privind creditele neperformante acordate de bancă. Lipsa de acțiune din partea Consiliului de administrație, care reprezenta interesele statului, este, potrivit autorului studiului, un indicator puternic al faptului că prin intermediul reprezentanților în Consiliu erau promovate anumite interese politice.
Guvernul condus de Maia Sandu a iniţiat un proces de restructurare a componenţei consiliilor de administraţie a întreprinderilor de stat. Bunăoară, Ministerul Economiei a înaintat recent cinci reprezentanţi ai societăţii civile în consiliile întreprinderilor din domeniul energetic.