Linkuri accesibilitate

Guvernul va serba Ziua Independenţei în faţa Teatrului de Operă şi Balet


La protestul opoziției de pe 1 iulie, Chișinău
La protestul opoziției de pe 1 iulie, Chișinău

De vină ar fi protestul din ajun şi intenţia organizatorilor de a înnopta în corturi.

Cu trei zile înaintea mitingului programat în Chişinău duminică de opoziția pro-europeană, guvernul a anunțat că va muta în altă parte un concert ce urma să aibă loc în același loc, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în ziua următoare, luni, când se sărbătorește Ziua Independenței, și când, potrivit liderilor opoziției, protestul lor ar putea continua.

Înainte de a anunţa mutarea festivităţilor, guvernul a cerut autorizaţie de la Primăria municipiului Chişinău de a ocupa Piaţa Marii Adunări Naţionale atât de Ziua Independenţei, cât şi în ajun, pentru a organiza repetiții, pe 26 august, adică în ziua protestului antiguvernamental. La scurt timp după ce organizatorii protestului au anunţat că îl vor continua pe 27 august, executivul şi-a retras cererea de la Primărie fără a motiva în vreun fel decizia. Astfel manifestațiile dedicate Zilei Independenţei vor avea loc, în premieră, în scuarul Operei şi la Palatul Național.

Mişcarea de rezistenţă ACUM consideră această renunţare a guvernului ca pe o mică victorie a protestatarilor, ne-a spus vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

„Când au înţeles că noi nu vom ceda şi nu ne retragem şi că chiar dacă primăria lua o decizie în favoarea guvernului lumea avea să iasă în piaţă, probabil că guvernarea a înţeles că nu are rost de insistat.”

Organizatorii protestului şi grupurile care li s-au alăturat continuă să mobilizeze lumea să iasă duminică în piaţă. Bunăoară, grupul civic OccupayGuguţă care protestează non-stop împotriva demolării cafenelei Guguţă a publicat azi un mesaj pe reţele de socializare în care reiterează că protestul este al tuturor cetățenilor, nu doar al partidelor politice. „Protestul din 26-27 august e doar un pas în calea noastră spre democrația pe care o merităm, dar un pas necesar”, se mai spune în mesaj.

Tot azi mişcării protestatare li s-a alăturat Partidul Voinţa Poporului. Fruntaţii acestuia au chemat conducerea de vârf a țării și a partidelor parlamentare să iasă în fața protestatarilor şi să-şi anunţe demisia în faţa cetăţenilor a căror încredere au pierdut-o.

Coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, a comentat în premieră azi protestul anti-guvernamental spunând că e un fals protest şi un show politic. „Vă amintiți dezamăgirea uriașă pe care PLDM a produs-o populației? De la PAS și PPDA vă puteți aștepta curând la o dezamăgire cel puțin la fel de mare, sunt deja indicii și probe tot mai clare despre legătura acestor partide cu grupări oligarhice și serviciile speciale ruse”, a mai spus, între altele, Vladimir Plahotniuc, într-un interviu pentru agenţia de presă IPN.

Liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc
Liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc

Cu trei zile înainte de protestul antiguvernamental SIS anunţă că a identificat, în mai multe localităţi din ţară, loturi impunătoare de arme, muniţii şi substanţe explozive. Anunţul SIS vine la o zi după ce un activist al PPDA, Ruslan Verbiţchi, a fost reținut la frontieră, după ce în mașina lui au fost găsite 60 de cartușe. Activistul a spus că nu știe de unde s-au luat cartușele și crede că i-a fost întinsă o cursă. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, spune că toate aceste acţiuni se înscriu în seria multora întreprinse de guvernare pentru a zădărnici maxim posibil prezenţa la protest. El aminteşte că mişcarea protestatară a fost huiduită iniţial de simpatizanţi ai Partidului Şor, după care de cei ai puterii, ulterior guvernul a oferit bugetarilor o mini-vacanţă de nouă zile ca oamenii să plece din Chișinău, iar acum se încearcă de a conferi protestului o potențială tentă violentă:

Suntem acum în penultima fază, când se tensionează artificial atmosfera în societate. În fiecare zi „analişti” pe televiziunile holdingului încearcă să vorbească despre violenţă, dezordini...

„Suntem acum în penultima fază, când se tensionează artificial atmosfera în societate. În fiecare zi „analişti” pe televiziunile holdingului încearcă să vorbească despre violenţă, dezordini. Faza asta cu tensiuni, armament e o strategie a regimului de a contracara, de a lupta cu protestul. Toate acestea tradează frica şi disperarea regimului. Admit că ultima fază va fi încercarea de a infiltra provocători şi de a provoca violenţe. Reiterăm că noi suntem paşnici şi nu vom admite aşa ceva.”

Un grup de ONG-uri au publicat azi o broşură cu recomandări pentru participații la protest, în care li se explică drepturile şi obligaţiile prevăzute în legislaţia naţională. Se aminteşte că toți cei prezenţi au obligația să respecte ordinea publică și cererile legitime ale organizatorului protestului. În cazul în care participanţii observă provocători li se recomandă să anunțe imediat poliția şi să fotografieze sau filmeze provocătorii. „Nu încercați să răspundeți prin acțiuni violente. Orice violență este motiv de reținere și sancționare”, se mai spune în setul de recomandări.

Amintim că protestul anti-guvernamental a fost autorizat de Primăria municipiului Chişinău, care a dat însă prioritate altor două manifestaţii programate în aceeaşi zi, tot în PMAN. Este vorba despre un protest al automobiliştilor şi despre o acţiune socială planificată de Asociaţia Salvgardare condusă de Maia Laguta. Primăria şi poliţia au spus că vor asigura buna desfăşurare a celor trei manifestaţii, dar au precizat că e de responsabilitatea organizatorilor să nu admită violenţe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG