Linkuri accesibilitate

„Guvernul vine când e chemat de parlament. Suntem republică parlamentară, nu republica lui Dodon”


Chiril Moțpan, deputat din partea Blocului ACUM, fracțiunea PPDA

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Chiril Moțpan.

Născut la 24.05.1958, în satul Seliște, raionul Nisporeni. Filolog și jurist de formare, practic toată cariera profesională este legată de organele de poliție, fiind și decorat de două ori cu Crucea „Pentru Merit”. În total, a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai bine de 15 ani, fiind responsabil în mare parte de comunicarea cu presa sau de informare și relații publice. Este secretar general al Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, alături de care a participat la protestele împotriva „unui regim hibrid oligarhic” organizate de formațiune în perioada 2015-2017. La scrutinul parlamentar din februarie 2019, a candidat din partea Blocului electoral ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA, în circumscripția nr. 39 - Sărata Galbenă, dar a cedat în fața candidatului democrat Ghenadie Buza. Totuși intră în legislativ pe lista națională ACUM. Deputat.

Luni

Am organizat împreună cu distinsa doamnă Maria Ciobanu audiența cetățenilor în centrul raional Rezina. M-am întâlnit cu oamenii de acolo în incinta Primăriei și am încercat să-i ascult – un lucru pe care, în anii anteriori, din câte am văzut, guvernanții au făcut foarte rar, neglijând dificultățile cetățenilor și felul lor de a vedea lucrurile, ba chiar sfidându-i cu nerușinare și cauzându-le noi probleme sau accentuându-le pe cele cu care cetățenii se confruntau deja. Așa că, în cadrul acestor audieri, mi s-a părut important să le ofer o platformă pentru a vorbi despre problemele și necesitățile lor reale.

Ca mai în toate localitățile Moldovei, locuitorii orașului și cei din satele din preajmă s-au plâns de pensiile foarte mici, infrastructura defectuoasă, faptul că în mai toate instituțiile se observă favoritism pe bază de opțiuni politice sau apartenență de partid. În cadrul convorbirilor cu cetățenii mi s-a povestit despre corupția autorităților locale și despre faptul că, depășindu-și atribuțiile de serviciu, oficialii au prejudiciat bugetul statului, i-au umilit și sărăcit pe cetățeni, nefiind pedepsiți ani în șir pentru că aveau prieteni sus-puși pe linie politică, ce le asigurau spatele.

Ca deputat, am încercat să comunic cât mai viu cu cetățenii simpli, sprijinindu-le eforturile de a-și face dreptate în cauze în care au fost, vădit, nedreptățiți de justiție.

Apropo, am recepționat acest mesaj chiar zilele acestea:

Bună seara, Dnule Moțpan! Sunt Ana Mamaliga- Cavca.

Vă așteptăm și la Ruseștii Noi, la întâlnirea cu cetățenii. Nu mai putem de sărăcie. Am copil la școală, nu dispune de un computer la care să culeagă informații, care nu le găsește în manuale. Mă doare sufletul, că sunt încă foarte mulți din ăștia, dar vreau să adaug că e un copil capabil, nu vă spun părerea mea subiectivă, că sunt mama lui, dar ca un dascăl, prin mâinile căruia au trecut zeci și poate sute de discipoli. Nu mai facem față, nu mai găsim scuze, în fata copilului, care ne cere atât de puțin, un computer, și când știi că miniștrii nu știu de câte ori le-au schimbat. Dacă veți avea răbdare să citiți, și cuget să faceți o faptă demnă de toată admirația, îmi puteți de asemenea expedia un mesaj scris. O noapte liniștită să aveți! Domnul să vă păzească!

Este important ca cetățenii să înțeleagă că niciunul dintre reprezentanții PPDA în parlament nu are puteri magice...


Întâlnirile la care am participat reprezintă doar începutul unei conlucrări eficiente în vederea suplinirii carențelor tolerate conştient de către conducerile precedente. În același timp, este important ca cetățenii să înțeleagă că niciunul dintre reprezentanții Platformei „Demnitate și Adevăr” în parlament nu are puteri magice. Schemele, acțiunile, atitudinile, cumătrismul pe care l-au instaurat de ani buni guvernanții corupți nu pot fi demolate în doar câteva luni. Iar cu formarea noii majorități parlamentare și instalarea guvernului Dodon, lucrurile degradează și mai mult. Gravitatea situației constă în faptul că președintele Dodon nu-și dorește combaterea fenomenului corupției la nivel instituțional, ci preluarea schemelor criminale.

Marți

În calitatea mea de copreședinte al Adunării Parlamentare a Republicii Moldova şi a Republicii Polone, am avut o întrevedere cu E.S. dl Bartłomiej Zdaniuk, ambasador extraordinar şi plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova.

Am discutat despre procesul de apropiere al Republicii Moldova de UE și experiența poloneză de preaderare, programele de asistență poloneză aflate în desfășurare în țara noastră, precum și despre noile mecanisme de valorificare a efectelor cooperării interparlamentare.

Dl ambasador și-a exprimat satisfacția în legătură cu activitatea Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone. De asemenea, E.S dl Bartłomiej Zdaniuk a reconfirmat sprijinul Poloniei pentru parcursul european al Republicii Moldova. Alte subiecte ale discuției au vizat implementarea Programului de asistență poloneză și parteneriatul cu primăriile din Republica Moldova, proiectele pe dimensiunea dezvoltării rurale, dar și revitalizarea urbană, securitatea regională.


Conform datelor oficiale, în R. Moldova activează 103 întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumând 222,8 mln. lei. După volumul capitalului investit, Polonia ocupă locul 22 printre principalii investitori străini ai R. Moldova.

În calitate de deputat, am avut o deosebită onoare să am întrevederi cu ambasadorul Franţei, domnul Pascal Le Deunff, cu ambasadorul Bulgariei, domnul Evgueni Stoytchev, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Dereck J. Hogan, cu ambasadorul României, domnul Daniel Ioniță, cu șeful adjunct al Misiunii Statelor Unite la Chișinău, Martin McDowell, precum și cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Peter Michalko. În calitatea mea de președinte al Grupului de prietenie cu Franța, am avut o întâlnire memorabilă cu mai mulți parlamentari francezi. În cadrul acestor întrevederi au fost abordate mai multe subiecte ce țin de securitatea și protecția drepturilor cetățenilor, de securitatea energetică, protecția datelor cu caracter personal, expulzarea abuzivă a cetățenilor turci, chestiunea deșeurilor chimice și radioactive etc. De asemenea, am discutat despre măsurile, acțiunile şi planurile menite să prevină riscurile ce ameninţă Republica Moldova, valorile şi interesele naţionale.

Am împărtășit idei, preocupări şi proiecte ce urmează să fie realizate. Am subliniat necesitatea intensificării colaborării cu serviciile speciale ale SUA, în special FBI, în vederea investigării fraudei bancare. În limita posibilităților legale, am oferit informații ce deconspiră persoanele politice care pun în pericol soarta Republicii Moldova ca la un joc de noroc, pentru propria satisfacție și după bunul plac.

Chiril Moțpan
Chiril Moțpan


Miercuri

La insistența fracțiunii parlamentare Platforma DA, reprezentanții de vârf ai Procuraturii Generale ne-au informat cu privire la acțiunile privind investigarea devalizării sistemului bancar. Reieșind din faptul că nota informativă prezentată conține informații confidențiale pentru urmărirea penală, date cu caracter personal, informații ce se atribuie la secret bancar și secret comercial, procurorul general Alexandru Stoianoglo ne-a solicitat „nedivulgarea” acestora și „nediseminarea” notei informative către persoane terțe. Chiar și așa, am insistat ca informațiile să fie prezentate în fața reprezentanților mass-media.

Pe de altă parte, informațiile sunt extrem de importante. Vom respecta prevederile legii dar vom insista asupra desecretizării tuturor informațiilor de interes public. Doar așa vom reuși să aflăm adevărul despre jaful secolului și numele „eroilor” care trebuie să compară în fața justiției.

Joi

Ședința în plen. Am cerut să fie invitat în plen directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, pentru a prezenta un raport. Din motive necunoscute, solicitarea a fost respinsă, deși directorul SIS mi-a spus, într-o convorbire telefonică, că este gata oricând să răspundă la întrebările parlamentarilor și a cetățenilor. Sunt mai multe întrebări față de conducerea SIS, inclusiv cu privire la Aeroportul Internațional Chișinău, care „a ajuns subiectul unor trocuri dintre grupuri obscure necunoscute”. De asemenea, ne interesează care este situația în zona cu regim sporit de securitate. Chit că și președintele Dodon a declarat la o întrevedere cu angajații SIS că ar exista suspiciuni că anumite forțe străine ar avea interes pentru Republica Moldova.

Vrem să-i cerem socoteală ministrului pentru declarațiile scandaloase pe care le-a făcut...


De asemenea, la o conferință de presă am cerut să vină în plenul parlamentului ministrul Ciocoi pentru a răspunde la întrebările deputaților cu privire la politica externă și declarația precum că Federația Rusă a intrat în război pentru a opri vărsările de sânge. Ministrul a avut „impertinența” să se pronunțe în privința evenimentelor din 1992, aducând prin acea afirmație o insultă gravă veteranilor care au luptat în acel război declanșat de Rusia. Vrem să-i cerem socoteală ministrului pentru activitatea instituției pe care o conduce și pentru declarațiile scandaloase pe care le-a făcut în presă. În cazul în care mâine domnul ministru Ciocoi nu va fi invitat pentru audieri în parlament, ar exista posibilitatea să blocăm tribuna legislativului.

Vineri

Ședința în plen. Dar surpriză. Doamna președinte anunță că în sală se află prim-ministrul Ion Chicu, care va prezenta raportul activității de o sută de zile, deși membrii guvernului urmau să vină în parlament săptămâna viitoare. Astăzi a avut loc o încercare de a impune agenda lui Dodon parlamentului. Am solicitat un singur lucru, să vină Ciocoi în parlament. Premierul Ion Chicu a venit să prezinte raportul de 100 de zile de activitate a guvernului, fără ca parlamentarii să cunoască despre asta.

Guvernul vine când e chemat de parlament. Suntem republică parlamentară, nu suntem republica lui Dodon. Parlamentul nu este un apedince al președinției.

Am decis să blocăm tribuna legislativului pentru 30 de minute. Blocarea tribunei este un gest de protest împotriva unei decizii ilegale. Și aceasta pentru că solicitarea de a audia acest ministru este perfect legală și inițial a fost acceptată de către Direcția juridică a parlamentului. Or, peste câteva zile, au apărut obiecții. Insistăm pe audierea ministrului, pentru că în general acest minister comite în ultimul timp gafă după gafă și seamănă mai mult cu un „apendice” al președinției, și nu cu o instituție independentă care să promoveze politici sănătoase în raport cu partenerii de dezvoltare.

Într-un final, ședința a fost închisă.

Prin prisma ultimilor activități pe care le-am întreprins în cadrul exercitării mandatului de deputat, am remarcat o problemă deja „perpetuă” prin rezolvarea sa foarte anevoioasă și care amenință grav securitatea cetățenilor noștri.

În acest context, am redactat o scrisoare adresată prim-ministrului Ion Chicu, în care solicit ca, în prag de primăvară, să acorde o atenție sporită chestiunii ce ține de stocurile și deșeurile chimice periculoase pentru sănătate. În Republica Moldova sunt identificate peste 1.600 de terenuri contaminate cu pesticide din categoria poluanților organici persistenți și cu produse industriale. Suprafața terenurilor contaminate cu pesticide (intravilan și extravilan) constituie aproximativ 3.336.000 m2. O cantitate periculoasă de pesticide perimate: 210 tone fracție solidă și 88,5 tone fracție lichidă mai necesită a fi reambalate și evacuate.

Am atenționat premierul asupra riscului contaminării radioactive a mediului și expunerii accidentale a populației...


De asemenea, am atenționat premierul asupra riscului contaminării radioactive a mediului și expunerii accidentale a populației prin așa-numitele „surse radioactive orfane”. O problemă aparte o constituie și stocurile și deșeurile de mercur metalic depistate la cetățeni sau confiscate în procesul de urmărire penală, precum și lipsa unui sistem funcțional al monitorizării contaminării de fond a mediului. Reamintesc despre faptul că la 17 februarie 2018, în clădirea de pe str. Alecu Russo 1, din mun. Chișinău, unde se afla sediul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, a izbucnit un incendiu care a distrus materiale radioactive în valoare de circa 4.400.000 lei, însă până la moment n-au fost identificate persoanele vinovate și nu s-a efectuat investigarea minuțioasă a cauzei producerii incendiului.

Cu ceva timp în urmă am avut o întrevedere cu doamna Kristina Baleisyte, șef al Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, în cadrul căreia am discutat despre problemele care ne preocupă; s-a propus înaintarea unei cereri de solicitare către Oficiu NATO în R. Moldova, pentru a beneficia de suport în rezolvarea acestor dificultăți.

Amintesc ca în anul 2006, Republica Moldova beneficiat de un Proiect NATO privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase, (și a decurs în trei etape: reambalarea și centralizarea deșeurilor de pesticide, identificarea naturii deșeurilor de pesticide și distrugerea deșeurilor de pesticide.)

Am avut o săptămână cu situații imprevizibile. În Republica Moldova mereu avem de a face cu multe situații imprevizibile. Iar imprevizibilitatea și așteptările justificate și nejustificate nu fac casă bună cu determinarea de a realiza ceva. Și chiar dacă ar fi altfel, așteptările proporționează rezultatele potrivit limitelor propriei noastre subiectivități, de aceea prefer să am mai puține așteptări, dar mai multe planuri. Planific să duc la bun sfârșit toate activitățile pe care le-am început în calitate de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, ulterior ca deputat în parlament, să îmi continui activitatea la fel de conștiincios și responsabil, pentru că probleme sunt multe și soluțiile trebuie identificate în termeni proximi.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG