Linkuri accesibilitate

Hărnicie moldovenească


Cît de harnici pot să fie oamenii celei mai sărace ţări din Europa? Sau corupţia anihilează brutal hărnicia noastră?

„Moldova este ţara oamenilor frumoşi şi harnici!” a declarat odată primul preşedinte Mircea Snegur, iar mie îmi răsună şi azi în urechi cuvîntul HARNICI.

Hărnicie moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Despre proverbiala hărnicie a moldovenilor s-au scris hectare de pagini, s-a vorbit pînă la saţietate. Eu de mic tot aud poveşti despre hărnicia moldovenilor. Cică suntem un Everest al hărniciei, iar mulţi dintre vecinii noştri ar fi mult mai leneşi şi mai inerţi. În realitate avem de-a face cu un mit, cu un basm, cu o fantezie bună de adormit copiii şi benefică pentru umflarea automulţumirii.

Cît de harnici pot să fie oamenii celei mai sărace ţări din Europa? Păi, dacă la noi debordează hărnicia, n-ar trebui să fim o ţară bogată şi prosperă? Sau corupţia anihilează brutal hărnicia noastră?

Dar să ne aţintim un ochi atent la cotidianul moldovenesc. Ce vedem acolo? Vă zic ce văd eu. Văd o mulţime de moldoveni leneşi, care muncesc de mîntuială. Cunosc un om care mi-ar declarat tranşant: „Vreau să lucrez puţin şi să iau un salariu mare!” Văd mulţi moldoveni şmecheri şi leneşi care caută chilipiruri. E un cult al chilipirului la moldoveni. Cine nu ştie să obţină un chilipr trece drept un prost.

Iar dacă e mare corupţia, ce înseamnă asta? Asta înseamnă că oamenii nu vor să mizeze pe hărnicie, ci pe mişmaş. Mişmaşul e mai fain decît hărnicia pentru mulţi moldoveni.

Există, fireşte, şi moldoveni cu adevărat harnici. Dar mulţi dintre aceştia muncesc în van şi abia reuşesc să supravieţuiască. Unii reuşesc prin hărnicie să-şi facă o afacere şi să se descurce, dar hărniciile noastre nu pot să se unească pentru a face ţara bogată. Fiecare e cu hărnicia lui.

„Taaaaaare harnici mai sunt moldovenii!” se aude din toate părţile. Aha! Harnici ca albinuţele!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG