Linkuri accesibilitate

Hans Klemm: Muzeul Holocaustului va fi un simbol al dezvoltării continue a României ca naţiune şi societate democratică


Coloană de evrei escortați de soldați români, deportați de la Briceva

Declarațiile ambasadorului american la București cu ocazia celebrării în România a Zilei Holocaustului.

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a

Ambasadorul american Hans Klemm
Ambasadorul american Hans Klemm

spus astăzi, cu ocazia celebrării Zilei Holocaustului în România, că promulgarea de către președintele Iohannis a Legii de înființare a Muzeului Național al Evreilor și Holocaustului constituie „un important pas înainte”.

Într-o declarație citată de Agerpres, la o ceremonie de comemorare şi depunere de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti, diplomatul american a mai spus: „Acest eveniment important este rezultatul anilor de muncă neobosită a Institutului 'Elie Wiesel', a deputatului Vexler, a comunităţilor evreieşti şi a tuturor susţinătorilor lor. Acest muzeu va fi un simbol al dezvoltării continue a României ca naţiune şi societate democratică, un simbol de care toţi cetăţenii români pot fi mândri”.

Diplomatul a atras atenția și că, în ciuda acestei „realizări istorice”, „retorica antisemită şi antiroma continuă să fie prezentă în discursul public, iar comemorarea unor figuri istorice antisemite şi fasciste încă are loc în oraşele şi satele României”.

Hans Klemm a amintit că „mai multe străzi ale unor oraşe poartă numele dictatorului Antonescu, iar diferite busturi şi imagini aduc omagiu unor persoane care poartă responsabilitatea pentru crimele comise în Holocaust. Politicieni şi persoane publice instrumentalizează în mod nepotrivit Holocaustul pentru a-şi ataca adversarii şi minimizează gravitatea persecuţiilor şi crimelor îndreptate împotriva evreilor şi romilor. Provocatorii colportează teorii antisemite ale conspiraţiei, în timp ce locurile sacre ale evreilor sunt în mod periodic vandalizate, aparent în condiţii de impunitate. Toate acestea sunt îngrozitoare”.

Diplomatul a amintit, în acest sens, distrugerea, la Huşi, de către „nişte vandali a mai multor pietre funerare” şi „profanarea Casei memoriale 'Elie Wiesel' din Sighetu Marmaţiei, prin scrierea unor mesaje antisemite profund ofensatoare”.

Hans Klemm a precizat însă că „antisemitismul nu este specific doar României”, iar înfiinţarea Muzeului Holocaustului poate servi drept un punct de cotitură pentru România, drept o nouă temelie pentru educaţia naţională şi dialogul public”.

Organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", evenimentul de astăzi a avut loc cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz.

XS
SM
MD
LG