Linkuri accesibilitate

Haos în paradisul tropical: Sri Lanka


Oamenii vizitează reședința președintelui, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit, pe fondul crizei economice, Colombo, Sri Lanka, 13 iulie 2022
Oamenii vizitează reședința președintelui, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit, pe fondul crizei economice, Colombo, Sri Lanka, 13 iulie 2022

Sri Lanka, una din destinațiile de vacanță cele mai îndrăgite de turiștii străini, mai ales europeni, s-a adâncit în haosul economic și politic provocat primordial de corupție și privilegii de clan.

Haos în paradisul tropical: Sri Lanka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Președintele fugar din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a plecat joi din Insulele Maldive, după ce fugise din țara natală pe fondul marilor proteste de stradă care îi cereau demisia.

Un oficial din Maldive citat de Associated Press sub condiția anonimatului a spus că Rajapaksa s-a îmbarcat la bordul unui avion al liniilor aeriene saudite cu destinația Singapore.

Rajapaksa și soția lui fugiseră miercuri dimineață din Sri Lanka, cu un avion militar, în vreme ce protestatarii ocupau clădiri guvernamentale, cerându-i demisia. Președintele promisese la sfârșitul săptămânii să plece din post, dar în locul demisiei, doar l-a numit să-i țină locul pe premierul său, înfuriind și mai mult protestatarii care dau vina pe conducerea țării pentru criza economică.

Tot joi, guvernul a decretat interdicție de a ieși pe stradă în capitala Colombo și împrejurimi, până vineri în zori, iar protestarii au început să se retragă din palatul prezidențial, ocupat în weekend. Unii dintre ei au desfășurat un covor roșu, pe care au plecat.

Temându-se de proteste sporite după ce un grup de oameni au încercat să ia cu asalt intrarea în Parlament în ajun, armata a trimis efective sporite joi în jurul clădirii.

Un lider al protestelor, Devinda Kodagode, a declarat pentru Associated Press că oamenii părăsesc clădirile oficiale după ce spikerul parlamentului a sugerat că este în căutarea unor soluții legale de a pune capăt conducerii președintelui fugar, care a plecat fără să lase în urmă vreo scrisoare de demisie.

Președintele Gotabaya Rajapaksa
Președintele Gotabaya Rajapaksa

Protestatarii îl acuză pe președinte, ca și pe membrii familiei sale, că au furat fonduri publice ani de zile, iar pe membrii guvernului fidel lui Rajapaksa - că au provocat actuala criză din țară prin gestionarea proastă a economiei. Familia prezidențială a negat toate acuzațiile, dar Rajapaksa a recunoscut că unele decizii de-ale sale au contribuit la colapsul economic.

Penuria de bunuri de largă folosință îi exasperează de mai multă vreme pe cei 22 de milioane de locuitori din Sri Lanka. Iar intrarea economiei în faliment a fost cu atât mai șocantă, cu cât ea crescuse înaintea actualei crize, ducând la expansiunea unei clase de mijloc relativ mulțumită cu nivelul său de trai.

Beijingul l-a făcut pe Rajapaska dependent de credite ușoare

Într-un articol de opinie din New York Times, jurnalistul Kapil Komireddi, specializat în problemele Asiei de sud, scrie că dezastrul din Sri Lanka are mai multe cauze: datoria publică insurmontabilă, ambițiile geopolitice ale Chinei, turbulențele provocate pe piețele alimentare globale de războiul declanșat de ruși în Ucraina – toate pe fondul fărădelegilor dinastiei Rajapaksa. Pentru alte țări, crede comentatorul, Sri Lanka ar trebuie să fie un avertisment – mai ales în privința riscurilor colaborării prea strânse cu China. „Beijingul l-a făcut pe Rajapaska dependent de credite ușoare”, scrie Komireddi, amintind că miliarde de dolari din China au fost folosite pentru tot felul de proiecte inutile mai ales la Colombo și în sudul natal al nesăbuitului lider.

„Dacă există vreo licărire de speranță (în această situație), atunci ea este că furia provocată de clanul Rajapaska a reușit într-o măsură să unească o națiune divizată pe criterii etnice vreme de mai bine de jumătate de secol. Tamilii și sinhalezii sunt acum în aceeași barcă. Dar sărbătoarea stradală de după răsturnarea lui Rajapaska și a familiei lui va trebuie să facă locul unei perioade de evaluare dură a epocii lor”, avertizează, la final, Komireddi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG