Linkuri accesibilitate

Harta dislocării trupelor rusești în Republica Moldova


Postul de control al forțelor rusești de menținere a păcii, la intrarea în orașul Bender (arhivă)
Postul de control al forțelor rusești de menținere a păcii, la intrarea în orașul Bender (arhivă)

Tensiunile în jurul Ucrainei au pus în evidență rolul forțelor ruse din regiunea transnistreană.

Autoritățile de la Chișinău urmăresc „foarte atent comportamentul” acestor trupe, a declarat Europei Libere recent președintele Parlamentului, Igor Grosu. Dar câți militari ruși există în regiunea transnistreană și unde sunt dislocați?

Rusia are în regiunea transnistreană între 400 și 500 de militari ca parte a forțelor mixte de menținere a păcii, dar poate avea și până la 1 500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).

Portalul zonadesecuritate.md a realizat o hartă interactivă a forțelor GOTR, dar și a punctelor de dislocare a militarilor ruși din forțele de menținere a păcii. Harta se bazează pe informații obținute de portal de la Comisia Unificată de Control și Biroul de Reintegrare de la Chișinău despre locul unde ar fi amplasate trupele ruse.

Militarii GOTR au misiunea oficială de a apăra depozitul de muniții de la Cobasna, unde ar fi stocate în jur de 20 de mii de tone de arme și muniții. Autoritățile moldovene au cerut retragerea acestor forțe, care făceau parte din armata a 14-a sovietică. În 1999, Rusia s-a angajat în timpul unei reuniuni a OSCE să retragă forțele GOTR, să distrugă sau să evacueze munițiile de la Cobasna.

În afară de forțele ruse, regiunea transnistreană dispune de propriile forțe paramilitare. Experții cred că efectivul acestora poate ajunge de la 10 mii până la 20 de mii de oameni, în cazul unei mobilizări. „Ei pot aduna ușor un contingent de 10 mii de persoane”, declara recent Ion Tăbârță, expert al organizației neguvernamentale de la Chișinău, IDIS Viitorul, într-un interviu difuzat de Europa Liberă în cadrul proiectului Dialoguri Transnistrene. Tăbârță mai crede că, în cazul unui nou conflict militar între Rusia și Ucraina, forțele din regiunea transnistreană vor reprezenta pericol pentru Ucraina, nu pentru malul drept al Nistrului.

XS
SM
MD
LG