Linkuri accesibilitate

Herman von Hebel, șeful comisiei pre-vetting: Vom săpa adânc la situația financiară a candidaților


Expertul olandez Herman von Hebel, șeful comisiei pre-vetting, în emisiunea „Joi Cu Liliana Barbăroșie”, 16 iunie, 2022
Expertul olandez Herman von Hebel, șeful comisiei pre-vetting, în emisiunea „Joi Cu Liliana Barbăroșie”, 16 iunie, 2022

În primul său interviu acordat presei de la sosirea sa în R. Moldova, Herman von Hebel, președintele comisiei care va verifica averile candidaților la funcții de conducere în justiție a dat asigurări că verificarea va fi „dură, imparțială și independentă”.

Herman von Hebel: „Dorim să facem un serviciu bun justiției din Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:08 0:00

Expertul olandez care conduce așa numita Comisie pre-vetting a vorbit în misiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și postului public de televiziune M1.

Formată din trei experți moldoveni și trei străini, Comisia pre-vetting urmează să verifice, începând din luna iulie, declarațiile de avere și interese ale candidaților la funcții de membri în Consiliul Superior al Judecătorilor (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Componențele celor două consilii sunt reînnoite, iar guvernarea PAS vede în verificarea externă a candidaților un element cheie pentru curățarea justiției.

Herman von Hebel a explicat că cei evaluați vor trebui să treacă în declarații informații „corecte” și „complete”, iar dacă vor exista deosebiri față de cele obținute de la instituții specializate, vor trebui să dea explicații comisiei:

„Vom săpa destul de adânc la situația lor financiară, vom verifica averea pe care o dețin aici, dar și eventual în alte țări, iar dacă au transferat fonduri în alte bănci peste hotare noi vom analiza acest lucru foarte minuțios,” a spus Von Hebel.

Expertul olandez a spus că nimeni nu ar trebui să se îndoiască nici de imparțialitatea, nici de independența Comisiei pe care o conduce. „Știm că așteptările sunt ridicate, știm că miza e mare și dorim să facem un serviciu bun justiției din Moldova (...). Nu aș fi parte din acest proces, dacă nu aș ști că pot fi independent,” a spus Von Hebel.

Iată alte câteva declarații ale sale:

  • Despre verificarea averilor: „Vom analiza informații din multiple surse: serviciul vamal, bănci, presă, persoane fizice. Le vom contrapune și, dacă vom avea neclarități, vom mai solicita alte date, apoi îi vom întreba pe candidați.”
  • Despre verificarea legăturilor cu persoane din sistemul de justiție și cel public: „Faptul în sine că un membru al familiei lucrează într-o altă instituție publică nu este o problemă. Întrebarea este dacă există alte legături și schimburi de informații. Ei trebuie să fie profesioniști și să nu facă schimb de informații. Dacă aflăm că o fac, e o problemă.”
  • Despre candidații descalificați: „Nu-și vor pierde locul de muncă actual, dar nu vor putea accede în funcția nouă.”
  • Despre riscul tergiversărilor în cazul în care candidații contestă deciziile Comisiei pre-vetting: „Decizia noastră poate fi contestată, dar timpul de examinare e foarte scurt: în cinci zile de la decizia noastră trebuie depusă contestația, iar Curtea Supremă de Justiție trebuie să rezolve cazul la fel într-o perioadă scurtă de timp. Vom reuși”.
XS
SM
MD
LG