Linkuri accesibilitate

Icoane ale Fecioarei Maria din istoria ortodoxă, catolică și greco-catolică a României

Creștinii au sărbătorit la 15 august una din cele mai importante sărbători ale calendarului lor, „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sântă Mărie mare”, cum i se spune în popor. Europa Liberă România a pregătit cu acea ocazie o galerie de imagini tematice.   

În România, ca și în alte țări est-europene, numeroase mănăstiri și biserici – ortodoxe, romano-catolice sau greco-catolice – au drept hram, adică sărbătoare specifică a bisericii respective, ziua de 15 august.

În această zi, credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici, celebrează „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sântă Mărie mare”, cum i se spune în popor. Teologii spun că momentul marchează ridicarea la ceruri a Fecioarei Maria, adică un fel de Înviere și Înălțare într-un singur eveniment, pentru mama Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

În mai multe mănăstiri din România – precum Nicula, Putna, sau Rohia –, dar și la basilica catolică Maria Radna au loc pelerinaje și în ajun, în seara de 14 august.

15 august este un moment important și în calendarul bisericesc și în cel laic. După 15 august se coc merele, prunele, legumele de pus la murat sau conservate în fel și chip. 15 august era data de la care gospodarii se apucau să se pregătească de recoltat, iar după 8 septembrie, „Sântă Mărie mică” (celebrează Nașterea Maicii Domnului), începeau din plin pregătirile de toamnă. Ziua se scurtează, căldurile mari ar trebui să se termine (asta se întâmpla înainte de încălzirea globală, desigur...).


Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG