Linkuri accesibilitate

„Ierusalimul” devastat…


„Ierusalimul” devastat…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

„Ierusalimul Celest”, expoziția artistului rus Vasili Slonov, organizată de galeria „11.12” din Moscova, a fost devastată de activiștii SERB, grup politic pro-Kremlin.

„Ierusalimul Celest”, expoziția artistului rus Vasili Slonov, organizată de galeria „11.12”, la centrul de artă Winzavod din Moscova, a fost devastată de activiștii SERB (South East Radical Block), grup politic pro-Kremlin, care se autointitulează „mișcare de eliberare”.

Videoclipul cu atacul a apărut pe Internet după ce a fost publicat pe Facebook de Aidan Salahova, cunoscut om de cultură, membră a Academiei de Arte din Rusia. Imaginile video surprind momentul în care liderul mișcării SERB, Igor Beketov, alias Goșa Tarasevici, și Igor Brumel, ex-deputat în Consiliul Deputaților din Zamoskvorecie, o înjură și o scuipă în față pe Aidan Salahova, care tocmai încearcă să-i împiedice să sustragă câteva exponate. Incidentul are loc la scurt timp după ce agresorii tocmai distruseră deja o parte din lucrări, împroșcându-le cu vopsea și cu o substanță urât mirositoare.

Alexander Șarov, proprietarul galeriei „11.12”, a depus o plângere la poliție, evaluând daunele provocate la 20-25 de mii de euro. Activiștii SERB au depus și ei o declarație, plângându-se pe faptul că expoziția dată le-ar fi „rănit sentimentele”. Ceea ce i-a indignat cel mai mult pe agresori a fost tabloul ce îl înfățișează pe Vladimir Putin alături de un craniu uman. Astfel, cei de la SERB îl acuză pe autor de faptul i-ar fi adus astfel o ofensă președintelui rus, iar pe organizatorii expoziției - de aversiune față de Rusia.

În pofida incidentului, reprezentanții galeriei „11.12” au decis nu doar să nu contramandeze desfășurarea evenimentului, dar nici să nu înlăture urmele lăsate de agresori, ba, dimpotrivă, să le păstreze ca parte a expoziției.

(Un reportaj video realizat corespondentul Radio Svoboda, Nikita Tatarski. Traducere şi adaptare: Diana Benea)
XS
SM
MD
LG