Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Au contat factorul politic, geopolitic şi trecutul candidaților”


Postere electorale
Postere electorale

Un punct de verere al directorului executiv de la ADEPT.

Igor Boțan: „Factorii care au contribuit la victoria lui Andrei Năstase sunt câțiva. Fără îndoială, factorul politic și geopolitic a fost unul determinant în această polarizare între doi candidați. Chiar dacă dl Ion Ceban a încercat să imprime o alură administrativă, nimeni nu a uitat că dl Ion Ceban a fost personajul care a indus în eroare opinia publică atunci când afirma, arătând articole din Acordul de Asociere, că Maia Sandu ar fi ajuns la o înțelegere cu Angela Merkel privind aducerea în Republica Moldova a 30 de mii de sirieni, asta…”

Un punct de vedere săptămânal al analistului Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:14 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar candidatul socialist tocmai a încercat să se detașeze de socialiști, de balivernele electorale din prezidențiale, lăsând chiar să se înțeleagă că va merge în răspăr, că va părăsi partidul, că va rămâne doar în fotoliul de primar. Nu i-a reușit asta?

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Tot parcursul dlui Ion Ceban a fost scos la suprafață și modul cum îi declara pe dl Dodon și Zinaida Greceanîi trădători, și modul în care a părăsit Partidul Comuniștilor pentru a adera la Partidul Socialiștilor, și acest episod cu cei 30 de mii de sirieni. Sigur că dlui Ceban i-a fost convenabil să ascundă aceste lucruri, dar iată că ele transpar.”

Europa Liberă: Deci, alegătorul nu a văzut un administrator și un manager de primărie, ci a văzut un socialist ideologizat până în măduva oaselor?

Igor Boțan: „Cred că da, și proverbul, înțelepciunea populară spune foarte clar: Ce iese din pisică, șoareci prinde. Deci, oricum ar fi încercat dl Ion Ceban să se delimiteze de trecutul Domniei sale, acest lucru este imposibil și acesta a fost unul din factorii care a contribuit la faptul că alegătorii l-au preferat pe dl Andrei Năstase, iar dl Andrei Năstase trebuie să înțeleagă că el a fost votat nu pentru că a fost mai bun ca administrator decât Ion Ceban, ci pentru factorii pe care i-am menționat: factorul politic, geopolitic, trecutul candidaților.

Andrei Năstase a devenit o victimă, un sac de box pentru mediaholdingul Partidului Democrat, iar această victimizare a avut loc pe fundalul așa-zisului cartel sau binom Dodon-Plahotniuc...

Sunt și alți factori care trebuie menționați. Prestația dl Ceban a avut valențe oarecum curioase pentru cultura noastră politică, atitudinea lui agasantă, băgăreață cred că a iritat o bună parte din alegători. Mă refer la insistența Domniei sale de a-l atrage pe Andrei Năstase în discuții despre detalii, care sunt interesante, dar când au loc astfel de alegeri la nivel de capitală cred că aceste lucruri mai degrabă compromit candidații care procedează de așa natură.”

Europa Liberă: În această campanie s-a văzut că tehnologii politici excelează cu compromiterea adversarului, și nu cu etalarea propriilor virtuți.

Igor Boțan: „Andrei Năstase a devenit o victimă, un sac de box pentru mediaholdingul Partidului Democrat, iar această victimizare a avut loc pe fundalul așa-zisului cartel sau binom Dodon-Plahotniuc. Toate aceste lucruri au fost sesizate de către alegători, plus a mai fost un factor: Partidul Socialiștilor a rămas, la fel ca și Partidul Democrat, fără aliați. Dacă ne uităm la Andrei Năstase, el a avut printre aliați sau susținători vreo zece partide politice pro-europene. Partidul Socialiștilor nu a avut niciunul, la fel cum nu a avut și nu are vreun aliat politic în afara jocului de-a cartelul Partidul Democrat, doar dl Igor Dodon, încălcând legea, apropo, s-a etalat în susținător al dl Ivan Ceban.”

Europa Liberă: În turul doi, unde s-au dus voturile date pentru Silvia Radu?

Igor Boțan: „Votul în favoarea Silviei Radu, după cum se vede, s-a despicat exact în două, o parte a mers către Ion Ceban, a doua parte către Andrei Năstase, iar Andrei Năstase a beneficiat cel mai mult de pe urma mobilizării. Totuși, în acest tur doi la urne au venit cu aproximativ 20 de mii de alegători mai mulți și acest lucru a fost determinant, însă experimentul la care vă referiți cu Silvia Radu, pe lângă toate conotațiile negative – intrarea pe ușa din spate, suportul tacit al Partidului Democrat, eforturi pentru a-i crea o imagine, lucruri sesizate de către cetățeni, acest experiment negativ pentru Partidul Democrat are și conotații pozitive de care cred că va trebui să beneficieze dl Andrei Năstase.

Acum toată presiunea se pune pe Andrei Năstase și Andrei Năstase poate transmite primul mesaj: Stimați cetățeni, Silvia Radu, manager de excepție, a fost la cârma primăriei jumătate de an, ian să vedem dacă lucrurile așa cum le-a aranjat Domnia sa sunt pe bune aranjate sau a fost un regim cu suportul și presiunile Partidului Democrat. Este primul test. Dl Andrei Năstase trebuie să înceapă activitatea sa cu un principiu foarte simplu, oponenții oponenților mei mie îmi pot fi, cel puțin, aliați sau îmi pot fi utili. Deci, poate…”

Europa Liberă: Democrații fac parte din această categorie?

Igor Boțan: „Sigur că nu…”

Europa Liberă: Vă întreb pentru că Pavel Filip la votare a declarat presei monosilabic, dar foarte relevant a zis că i-a venit greu, dar a făcut alegerea. Eu aș fi fost foarte curios să știu cu cine a votat.

Igor Boțan: „Putem doar ghici cum a votat dl Pavel Filip sau dl Andrian Candu, dar noi putem judeca după comportamentul pe care dis-de-dimineață îl manifestă mediaholdingul afiliat Partidului Democrat…”

Europa Liberă: Credeți că o fac din inerție sau la dispoziția împrospătată?

Igor Boțan: „Eu cred că ei nu-și mai pot schimba comportamentul, de aceea ei, fie că e din inerție, dar această inerție este alimentată de sentimentele celor care conduc Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Îi vor pune bețe în roate, îl vor sprijini?

Igor Boțan: „Așa cum spuneam, dacă ne raportăm la comportamentul mediaholdingului afiliat democraților, ei ar dori să-l discrediteze pe dl Andrei Năstase, nu încape îndoială, dacă chiar ne uităm la ceea ce s-a întâmplat de dimineață. Tot catastiful, toate păcatele inventate sau reale ale dlui Năstase au fost iarăși pe bandă rulantă servite…”

Europa Liberă: Deci, trena de dezbateri?

Igor Boțan: „Da, da, toate lucrurile pe care le-a explicat dl Năstase, care căzuse și el în capcana asta a justificărilor în regim non-stop, dar, așa cum spuneam, în cazul dl Andrei Năstase există șanse să aibă o prestație care va fi apreciată de către cetățeni. Pur și simplu, trebuie să țină cont de înțelepciunea populară: Dumnezeu dă, dar în traistă nu pune.”

XS
SM
MD
LG