Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Lui Putin îi convine foarte mult ceea ce face Lukașenka”


Alexandr Lukașenka și Vladimir Putin la Kremlin, Moscova, 22 aprile 2021.
Alexandr Lukașenka și Vladimir Putin la Kremlin, Moscova, 22 aprile 2021.

Opinia publică mondială acuză regimul belarus de deturnarea unui avion de pasageri Ryanair, de „piraterie” și „terorism internațional”, după ce avionul – în drum de la Atena spre Vilnius, Lituania, - a fost obligat să facă un detur și să aterizeze la Minsk, sun pretextul unei „amenințări la securitatea aparatului și a pasagerilor”. La bordul avionului nu s-a găsit nimic, dar dintre pasageri a fost reținut un tânăr jurnalist belarus, căutat de regimul lui Aleksandr Lukașenka. Este vorba de Roman Pratasevici, administratorul contului Nexta-Live de pe platforma Telegram, care a relatat pe larg despre protestele care au izbucnit în Belarus după alegerile prezidențiale din august anul trecut, alegeri despre care opoziția și Occidentul au spus că au fost fraudate. După masivele proteste din Belarus, peste 30.000 de persoane au fost reținute, sute bătute sau torturate și mulți jurnaliști se mai află încă în detenție sau în procese. Despre ce se întâmplă în Belarus și impactul ultimelor evoluții asupra regiunii, Vasile Botnaru a discutat cu analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Reacția internațională la arestarea lui Pratasevici printr-o stratagemă KGB-istă era previzibilă. Și totuși, Lukașenka a hotărât să sfideze orice norme. Vă întreb, dacă maniera asta de a trata opinia publică internațională, ca să nu mai spun de opinia internă, este deja tabietul lui Lukașenka și dacă nu cumva îl depășește chiar pe prietenul său, Vladimir Putin?

Este a treia încercare a lui Lukașenka de a demonstra că evenimentele din Belarus au fost regizate de Occident...

Igor Boțan: „Forțarea aterizării avionului Atena-Vilnius face parte dintr-o stratagemă a liderului belarus Lukașenka și este a treia încercare de a demonstra că evenimentele din Belarus de anul trecut au fost regizate de către statele din Occident. Să ne amintim de faimoasa discuție dintre Nick și Mike care a făcut o lume întreagă să râdă, apoi să ne amintim de arestarea la Moscova cu ajutorul KGB-ului a unui avocat care, chipurile, ar fi pus la cale lichidarea lui Lukașenka și organizarea unei lovituri de stat și iată că toate aceste eforturi culminează cu această acțiune extrem de controversată.”

Europa Liberă: Deci, liderul belarus face un fel de zacistka (curățare) nu de dragul opoziției care îl contestă?

Igor Boțan: „Părerea mea este că, luptând cu opoziția din țară după falsificarea alegerilor, mesajul lui principal este că totul ce s-a întâmplat anul trecut a fost pus la cale de către statele din Occident, deși ne amintim foarte bine că în ajunul alegerilor tot Lukașenka demonstra că FSB-ul rusesc vrea să organizeze lichidarea lui și scoaterea de la putere. Deci, avem un caz care este aproape patologic, pentru că altminteri nu putem explica această pendulare de la un pol la altul – ba Rusia era cea implicată în organizarea loviturii de stat, ba acum Occidentul, dar ultimul eveniment pune în evidență cât de periculoase sunt aceste exerciții ale lui Lukașenka.”

Europa Liberă: Cine îl mai crede cu asemenea argumente, tot evantaiul de dovezi că Occidentul este cel care îl contestă?

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Igor Boțan: „Cred că nu-l mai crede nimeni, dar acțiunile pe care le întreprinde Lukașenka sunt utile pentru Federația Rusă, pentru Vladimir Putin, care și-a dorit foarte mult consolidarea așa-zisului „stat comun” Rusia-Belarus, de fapt, alipirea Belarusului și amintim că atunci când ideea lui Putin a eșuat, acesta s-a văzut nevoit să recurgă la modificarea Constituției, care să-i permită perpetuarea mandatelor prezidențiale până în hăt ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Una peste alta, Putin vrea să arate, în felul ăsta, că nu este singurul elefant care a intrat în magazinul de porțelanuri.

Igor Boțan: „Da, pentru Putin, cunoaștem stratagema d-sale – recuperarea teritoriilor fostei Uniuni Sovietice. A făcut acest lucru în Crimeea, acum face același lucru în Donbas, a dezghețat în favoarea Rusiei conflictele din Georgia, menține conflictul înghețat în Republica Moldova ca o ancoră, ca Republica Moldova să nu se apropie foarte mult de România și Uniunea Europeană. Acum lui Putin îi convine foarte mult ceea ce face Lukașenka, pentru că Lukașenka, prin mișcările pe care le face, de fapt, trebuie să vină cu închinăciune la Putin, pentru că Putin este singura lui salvare.”

Europa Liberă: Cât de utile sau eficiente sunt aceste măsuri de intimidare în interior, în Belarus? A reușit Lukașenka să intimideze opoziția și să stingă flacăra revoluționară?

Lukașenka a făcut exact ceea ce era sfătuit să facă – să decapiteze opoziția...

Igor Boțan: „Acest lucru va ieși în evidență acum, vara, când cetățenii belaruși vor trebui să răspundă, dacă sub presiunea aparatului de reprimare al lui Lukașenka acceptă să fie lipsiți de orice drepturi civile. Acest lucru, din păcate, e la latitudinea simplilor cetățeni, dar înțelegem că Lukașenka a făcut exact ceea ce era sfătuit să facă – să decapiteze opoziția și să decapiteze centrele active de opunere acestui regim. Lui Putin îi convinge chestia asta, pentru că astfel Lukașenka pas cu pas are și o scuză de ce închină Belarusul Federației Ruse, el care s-a erijat în postură de apărător al independenței și suveranității...”

Europa Liberă: Ba mai mult, pretindea funcția de președinte al edinoie gosudarstvo (stat comun).

Igor Boțan: „Păi da, asta era pe timpul lui Elțin, care era un lider cu metehne, hai să spunem așa, dar el înțelege perfect că Putin e din alt aluat, din altă structură a venit și a cucerit guvernarea din Federația Rusă și nu are șanse, dar pentru a-și păstra imaginea de luptător pentru suveranitatea și independența Belarusului, o închină Federației Ruse prin astfel de acte absolut reprobabile, cu scuza că ce să facem dacă, iată, Occidentul acum caută măsuri de răspuns pentru acest act de vandalism. Nici nu știu cum să-l numesc, până nu se face o anchetă, aș fi foarte precaut cu folosirea termenilor, dar este cert că avionul a fost forțat, a fost ridicat în aer un avion de vânătoare pentru a-l forța să aterizeze și pentru a face această captură, a lua un om care a avut curajul să se opună acestui dezmăț care a avut loc la alegerile din 9 august anul trecut în Belarus. Părerea mea este că această operațiune este un fel de scuză pentru a închina independența și suveranitatea țării Rusiei.”

Europa Liberă: Înțeleg și sunt de acord cu Dvs., că nu Pratasevici în sine este ținta acestei operațiuni și el este la mijlocul unei confruntări. Discursul acesta al lui Lukașenka și pașii pe care îi întreprinde seamănă leit cu discursul de la Chișinău al unui lider politic, al unui tandem pseudo-stângist, care la fel spune că nu dăm țara pe mâna străinilor, că Occidentul este rădăcina relelor, după ce că ambii acești capi ai tandemului erau cândva prooccidentali bine mersi.

Igor Boțan: „Mai mult decât atât, liderii de la Chișinău care, iată, apără Republica Moldova de incidența Occidentului au declarat acum câțiva ani că invidiază poporul belarus că are un astfel de lider și că învață de la acesta.”

Această operațiune este un fel de scuză pentru a închina independența și suveranitatea țării Rusiei...

Europa Liberă: Deci, i-au semnat un cec în alb de încredere pentru tot ce face, dar și după evenimentele sângeroase din Belarus au continuat să-l crediteze cu mult respect pe Lukașenka, spre deosebire, de exemplu, de Renato Usatîi, care s-a desolidarizat de acțiunile sângeroase și a zis că îl respectă pentru ceea ce a făcut în plan economic și a păstrat suveranitatea, dar dezaprobă mijloacele recente?

Igor Boțan: „Dl Dodon chiar acum recent a mers la Minsk, s-a întâlnit cu Lukașenka și i-a cântat osanale și îl vedem ahtiat de modul în care acesta conduce și controlează societatea din Belarus.”

Europa Liberă: În felul acesta, se asociază și el la chimirul lui Putin?

Igor Boțan: „Dodon este totuși din alt aluat. Am văzut cât de speriat era în iunie 2019, atunci când a înțeles că Plahotniuc se poate răzbuna pe el. Deci, nu este omul care are curajul să procedeze ca Lukașenka, de exemplu, dar înțelegem că pretenția dlui Dodon, din punctul de vedere al avantajului electoral, este să aducă Republica Moldova în spațiul euroasiatic, unde modelele de guvernare sunt cel al dlui Putin, al dlui Lukașenka ș.a.m.d. și asta trebuie să-i intereseze pe cetățenii și alegătorii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar Dodon nu se teme de eventuale sancțiuni, desigur că păstrând proporțiile, nu chiar de genul celor care i se vor aplica lui Lukașenka, pentru că Dodon nici nu are, probabil, proprietățile lui Lukașenka, dar o fi având niște bani și niște averi pe care ar fi vrut să le folosească?

Igor Boțan: „Este cert că nimeni nu va sancționa Republica Moldova pentru lucruri presupuse.”

Europa Liberă: Dar după ce banii lui Luca Filat au fost confiscați și aduși la Chișinău, oare politicienii de la Chișinău nu sunt mai prudenți în declarații publice și în acțiuni, mai ales?

Igor Boțan: „Sigur că sunt mai prudenți, înțeleg că sunt linii roșii care nu trebuie depășite și asta e lecția învățată după ce am avut așa-zisa Alianță pentru Integrare Europeană, care a lăsat lumea decepționată. Acum înțelegem foarte clar că Republica Moldova e la un fel de cumpănă și că dezvoltarea țării pe un făgaș ascendent este imposibilă fără apropierea de Uniunea Europeană, fiindcă altminteri, dacă ne îndreptăm, așa cum dorește dl Dodon și blocul pe care îl conduce, în spațiul euroasiatic, acolo avem doar războaie, reglări de conturi dintre state, pretențiile lui Putin că a făcut cadouri fostelor republici sovietice și vrea să-și ia cadourile înapoi. Comportamentul lui Lukașenka, în general, este ieșit din comun și toate aceste lucruri în ajun de campanie electorală cred că trebuie să fie de mare interes pentru cetățeni, încotro vrea să îndrepte Republica Moldova dl Dodon și partenerul d-sale, dl Voronin.

De ce dl Dodon și-a găsit drept model Belarusul?...

Noi ca cetățeni trebuie să discutăm despre aceste lucruri - ce se întâmplă și de ce dl Dodon și-a găsit drept model Belarusul? Dl Dodon înțelege foarte bine că supraviețuirea, și nu doar supraviețuirea Belarusului, cuceririle economice, dacă putem spune așa, se datorează rafinăriilor care i-au rămas moștenire din partea Uniunii Sovietice și care după prelucrarea a aproximativ 20 de milioane de tone de petrol pe an îi aduc un venit de aproximativ 6-7 miliarde de dolari pe an.”

Europa Liberă: Pe care petrol i-l oferă Putin până la un moment dat, până e cuminte.

Igor Boțan: „Sigur că da, dar știm conflictul permanent dintre Lukașenka și Putin privind prețurile la petrolul pe care îl primește Belarusul, pentru că Lukașenka întotdeauna a pretins că petrolul pe care îl prelucrează rafinăriile din Belarus trebuie să fie primit la prețul de pe piața din Rusia propriu-zisă, dacă au o uniune economică euroasiatică și o uniune vamală. Și acest subiect a fost întotdeauna cel care a îndepărtat Belarusul de Federația Rusă, însă după incidentul de ieri cred că lucrurile se clarifică foarte repede și probabil vom asista la închinarea independenței și suveranității Belarusului în fața Federației Ruse.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG