Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Aceste alegeri anticipate sunt turul trei al competiției Maiei Sandu cu Igor Dodon


Liderul socialist Igor Dodon și președintele belarus Alexandr Lukașenka, doi buni prieteni, Minsk, 5 mai 2021
Liderul socialist Igor Dodon și președintele belarus Alexandr Lukașenka, doi buni prieteni, Minsk, 5 mai 2021

Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Igor Boțan care comentează cele mai recente regrupări și redefiniri pe scena politică din R. Moldova, cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.

Igor Boțan: Turul trei al meciului electoral Maia Sandu vs Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:06 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, întâi și-ntâi să vă întreb, dacă vizita prietenească a fostului președinte al Republicii Moldova la Minsck și aprecierile laudative la adresa lui Lukașenka sunt simptomatice, dacă acesta este mesajul-albie pe care are de gând să-l exploateze Igor Dodon în tandem cu Vladimir Voronin, adică cu comuniștii? Or, așa trebuie să înțelegem că blocul de stânga e ca și rezolvat.

Igor Boțan: „Partidul Socialiștilor și liderul acestuia, dl Igor Dodon, sunt în căutarea unui nou „imidj” pentru campania electorală. Din păcate pentru Igor Dodon, nu mai este primit de nimeni, de aceea a încercat să se întâlnească cu Lukașenka, i-a reușit această întâlnire și dl Igor Dodon s-a poziționat, din acest punct de vedere, de o manieră foarte clară. Igor Dodon a transmis un mesaj societății că există pericolul victoriei partidelor de dreapta care, așa cum spune domnia sa, dreapta poate transforma Republica Moldova într-o platformă pentru NATO, de aceea domnia sa încearcă să întărească legăturile Republicii Moldova cu spațiul post-sovietic.”

Europa Liberă: Adică și-a tras partidul de pe centru-dreapta evident spre stânga și a renunțat la orice alură de europenitate?

Igor Boțan: „Dl Igor Dodon a reușit să impună partidului să adopte o nouă ideologie, conservatorismul social, deci a renunțat la socialismul democratic, iar acest lucru a fost făcut pentru a se plia pe relațiile speciale pe care le are cu Edinaia Rossia, partidul dlui Vladimir Putin. În Belarus, în general, practic nu există partide politice, există un lider autoritar, care a transformat acest regim al său în unul dictatorial. Și dl Igor Dodon caută prietenia în această ambianță, acuzând Uniunea Europeană, ambasadorii Uniunii Europene, ambasadorul Statelor Unite și, iată, invocând că eventuala victorie a dreptei la alegeri poate transforma Republica Moldova într-o platformă NATO. Deci, dl Igor Dodon, care ne spunea că pledează pentru renunțarea la ceea ce numea domnia sa mesaje geopolitice, iată că în această situație, după pierderea alegerilor prezidențiale face exact ceea ce condamna acum o jumătate de an.”

Europa Liberă: Vreau să vă propun un exercițiu ingrat, recunosc: oare chiar socialiștii sau liderii acestora cred că există acest pericol sau e doar un truc electoral, care încă mai funcționează în mediul pe care contează ei?

Igor Boțan: „Este absolut evident că Partidul Socialiștilor se folosește de metode eclectice, rupe de unde poate, iar în situația care s-a creat dl Igor Dodon și Partidul Socialiștilor pornesc de la o realitate existentă în Republica Moldova, și anume, o societate divizată. Există vectorul european, susținut de aproximativ 60% dintre cetățeni și există vectorul euroasiatic, care este susținut de 40% din cetățeni. Acum, Igor Dodon are sarcina să încerce să convingă Partidul Socialiștilor, care are un anumit rating, la ultimele alegeri parlamentare comuniștii au acumulat 3,7% și Igor Dodon înțelege că și aceste procente, această susținere a comuniștilor poate fi utilă, ținând cont de faptul că dreapta este dispersată.”

Europa Liberă: Dar cele 3%, pe vremuri și mai multe, s-au dat pentru mesajul lui Voronin, care spunea: să construim Europa la noi acasă, nu vrem să fim vasalii nici ai Răsăritului, nici ai Asfințitului. Or, Igor Dodon mizează, dacă ar fi să folosim termenul de cazinou, pe mesajul lui Putin, care spune că Rusia este înconjurată de dușmani și trebuie să se apere; pe mesajul lui Lukașenka, care spune că marionetele Occidentului vor să distrugă Belarusul, deci a făcut o alegere care disonează cumva cu echidistanța de altădată a lui Voronin?

Igor Boțan: „Dl Voronin și Partidul Socialiștilor evident și-au schimbat atitudinile și viziunile asupra politicilor pe care trebuie să le promoveze Republica Moldova, aveți perfectă dreptate. Voronin a fost cel care a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova în noiembrie 2002; Voronin a fost cel care a început cooperarea cu NATO. Ne amintim, contingentul de ostași moldoveni a fost trimis de 5 sau 6 ori în Irak pentru a ajuta la început coaliția în frunte cu Statele Unite, după aceea – NATO; Voronin a fost cel care a acceptat ca ostașii Armatei Naționale să participe la exerciții militare cu contingente NATO. Toate aceste lucruri Voronin le-a făcut, dar, după evenimentele din 2009, Voronin și-a schimbat atitudinea și până în prezent Voronin consideră că anumiți factori și anumite persoane dirijate din Occident au organizat așa-zisa revoluție Twitter, lucru care nu este adevărat, dar Voronin continuă să spună că așa a fost. De aceea, în situația care s-a creat, dl Dodon a apelat către Voronin, iar Voronin se pare că este pregătit să-i dea un răspuns pozitiv.”

Europa Liberă: Și i-a iertat trădarea, se părea că a ars toate podurile?

Igor Boțan: „Noi am văzut documentul pe care l-a trimis conducerea Partidului Comuniștilor către socialiști în care se spune că ei nu au uitat nimic din ceea ce au făcut Dodon și liderii Partidului Socialiștilor, că au trădat Partidul Comuniștilor, dar în situația care s-a creat pericolul NATO, iarăși Voronin invocă acest pericol al NATO greu de înțeles și face referință la exercițiul militar desfășurat actualmente în România sub egida NATO. Dl Voronin găsește o scuză pentru a intra în discuții cu dl Dodon și se pare că coaliția, pe care Dodon o numește de stânga, dar, de fapt, o coaliție antieuropeană, totuși va fi constituită.”

Europa Liberă: În provincie, mesagerii comuniștilor, dar și ai socialiștilor, evident, merg cu un mesaj și mai tranșant: dacă nu revine Dodon la putere, Dodon & Voronin, atunci se produce Unirea, România asimilează Republica Moldova. Acesta va fi mesajul bau-bau electoral?

Igor Boțan: „Da, este adevărat! Dl Dodon a subliniat că există două pericole de pe urma eventualei veniri a dreptei la guvernare – Moldova transformată în platforma NATO și Unirea cu România. Evident, sunt niște sperietori. Înțelegem cu toții că în Republica Moldova crește simpatia pentru o eventuală Unire a Republicii Moldova cu România, însă lucrurile sunt foarte, foarte departe de a putea fi realizată Unirea.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam – ei chiar cred în acest pericol sau vând gogoașa electorală?

Igor Boțan: „Absolut corect ați menționat, este o gogoașă electorală, dar pentru a speria electoratul pro-euroasiatic va fi vehiculată și exploatată această gogoașă până în pânzele albe, este adevărat și, de fapt, așa se conturează mesajul electoral al dlui Dodon.”

Europa Liberă: Să vă mai întreb altceva – în condițiile în care acești lideri, importanți încă pe eșichierul politic, vorbesc despre pericolul Unirii, nu cumva ei în felul acesta fortifică, de fapt, partida pro-unionistă? Nu cumva ei toarnă apă la moara exact adversarilor politici?

Igor Boțan: „Nu cred că acest lucru are vreun impact asupra partidelor unioniste. Noi înțelegem că pe segmentul unionist există o situație foarte specială: avem 5, poate 7 partide care se pretind unioniste, dar care deocamdată nu pot găsi un numitor comun pentru a veni cu o platformă clară către cetățeni. În același timp, cetățenii Republicii Moldova, cei care au redobândit cetățenia românească, în număr de aproximativ 1 milion, adică ceva mai mult de o treime din cei care au dreptul de vot în Republica Moldova au această simpatie pentru vectorul unionist din simplul motiv că statul român în ultimii ani a făcut foarte mult pentru Republica Moldova. Și repararea obiectelor de învățământ, a școlilor, grădinițelor, oferirea cetățeniei, ceea ce îi face pe cetățenii moldoveni liberi să călătorească, oferirea vaccinurilor și o mulțime de alte lucruri pe care statul român le face pentru Republica Moldova, fără a exploata și fără a vorbi despre idealul Unirii, pentru că România, așa cum înțeleg eu, este un stat responsabil, membru al NATO și al Uniunii Europene și astfel de probleme nu se vehiculează fără a avea în vedere un eventual randament al discuțiilor pe această temă.”

Europa Liberă: Renato Usatîi deunăzi într-o emisiune recunoștea că în mediul vorbitorilor de limbă rusă unionismul prinde la rădăcini tocmai din cauză că există ajutoare concrete. Dodon vrea să răspundă cu o sperietoare, cum ați numit-o Dvs., abstractă – NATO și asimilarea Republicii Moldova?

Dl Dodon nu are alte atuuri, nu are alte idei pe care să le valorifice în această campanie electorală

Igor Boțan: „Dl Dodon nu are alte atuuri, nu are alte idei pe care să le valorifice în această campanie electorală. Trebuie să înțelegem, dl Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, iar aceste alegeri parlamentare anticipate sunt, de fapt, turul trei al competiției Maiei Sandu cu Igor Dodon. Deci, Igor Dodon înțelege acest lucru, dna Maia Sandu a insistat pe alegeri anticipate pentru a sincroniza mandatul parlamentului cu cel al domniei sale și avea un plan foarte clar pentru Republica Moldova pentru următorii trei ani. Igor Dodon, după ce a pierdut, înțelege că trebuie să facă anumite modificări în campania electorală, așa cum am numit-o eu, de fapt, turul trei, iar alte idei proaspete nu are, decât să exploateze tema NATO și eventuala Unire a Republicii Moldova cu România.”

Europa Liberă: La ruși este o expresie bună: «Раз пошла такая пьянка, режь последний огурец» (despre o situație care necesită utilizarea tuturor rezervelor și resurselor disponibile).

Igor Boțan: „Da, există un fel de disperare în rândul socialiștilor. Nu de viață bună Igor Dodon și-a călcat pe inimă și le-a făcut această ofertă lui Voronin și comuniștilor, înțelege foarte bine că este o șansă să-și îmbunătățească rezultatul cu câteva procente, ceea ce poate conta în situația când avem această ceartă permanentă între PAS și Platforma DA. Avem o situație absolut dificil de calificat privind prestanța partidelor unioniste care sunt multe și care nu pot găsi un numitor comun. Deci, Igor Dodon mizează că pe dreapta, pe vectorul euro-unionist, cum îi spune domnia sa, va exista dispersiune de voturi, ceea ce poate ajuta blocul comuno-socialist să obțină o victorie relativă, iar la redistribuirea mandatelor, chiar poate, cel puțin încearcă să spere că poate obține și o majoritate în parlament.”

Europa Liberă: Dar tandemului comuno-socialist, cum l-ați numit Dvs., eventualului tandem Dodon-Voronin sau, invers, Voronin-Dodon îi suflă în ceafă deja puternic Гражданский союз și temutul Renato Usatîi?

Igor Boțan: „Da, este adevărat, este o mare durere de cap pentru Igor Dodon atât Renato Usatîi, cât și Congresul Civic. În privința Congresului Civic trebuie să menționăm că acesta prezintă un pericol foarte mare pentru Igor Dodon. Liderul acestui partid, dl Mark Tkaciuk, fosta eminență cenușie, este un om principial. Cred că în campania electorală va avea mesaje foarte, foarte dure, inclusiv la adresa lui Voronin și a lui Dodon, iar eu nici nu-mi pot imagina o dezbatere electorală între Igor Dodon, de exemplu, și Mark Tkaciuk. Deci va fi un fel de (cum să zic mai bine?) bătaie de joc din partea lui Mark Tkaciuk. Așa cum am spus, Tkaciuk este un intelectual cu viziuni de stânga, poate un fel de...”

Europa Liberă: ...neomarxist cumva?

Igor Boțan: „Da, neomarxist, care pornește de la lucrările lui Antonio Gramsci, care a adus un fel de sociologie sofisticată în teoria marxistă și care studiază profund și înțelege foarte profund fenomenele sociale. Trebuie să recunoaștem că dl Dodon este un om care se bazează pe intuiție și trebuie să recunoaștem că are o intuiție bună și deocamdată s-a descurcat. Da, a putut naviga între Voronin și Putin, între Putin și Plahotniuc, până la un moment când a fost învins de Maia Sandu, iar acum intuiția îl trădează, iar un bagaj teoretic, pur și simplu nu posedă aceste bagaje pentru o campanie electorală bazată pe intelect, pe înțelegerea profundă a fenomenelor. De aceea, Igor Dodon a apelat mai degrabă la Voronin, dar pentru Igor Dodon sigur că un pericol foarte mare îl prezintă atât Renato Usatîi, cât și Mark Tkaciuk.”

Europa Liberă: Și Voronin vrea să intre a doua oară în aceeași apă?

Igor Boțan: „Bine, la vârsta lui onorabilă, împlinește peste vreo două săptămâni împlinește 80 de ani, este greu de înțeles de ce are nevoie de acest concubinaj cu dl Dodon, după ce l-a acuzat public că este trădător, a oferit opiniei publice documente care arată că Dodon și-a asumat, chiar a semnat un jurământ în scris, iar acum, iată, de frica Unirii și transformării Republicii Moldova într-o platformă NATO, Voronin, chipurile, vrea să participe în bloc pentru a salva Republica Moldova, deși am menționat că Voronin a fost cel care a adus Republica Moldova în albia integrării europene, a început această cooperare cu NATO, cu participarea militarilor moldoveni, dar Dodon, eventual Voronin, dacă câștigă alegerile parlamentare, vor nimeri într-o izolare totală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG