Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Ce nu a reușit Dodon în 4 ani, a reușit Maia Sandu în 4 luni


Igor Boțan
Igor Boțan

Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan care comentează cele mai recente evenimente de pe scena politică moldovenească.

Igor Boțan: Ce nu a reușit Dodon în 4 ani, a reușit Maia Sandu în 4 luni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, la orice petrecere, spre final, neapărat câte un petrecăreț face scandal și la unii e parole d'honneur să se termine petrecerile cu scandal, altfel nu se memorizează. Unora li s-a părut că socialiștii deliberat caută gâlceavă și se ceartă cu tot satul. De ce se comportă socialiștii în felul acesta, copiind ca și cum Kremlinul, care s-a așezat de-a curmezișul și puțin îi pasă, numai că există o mică-mare deosebire între Putin și Dodon? Putin are și armă nucleară, și petrol, pe când Dodon este doar un ex-președinte, e adevărat, cu te miri ce partid în parlament.

ce nu a reușit Igor Dodon în 4 ani , dna Maia Sandu, în calitate de președintă, a realizat în 4 luni de zile

Igor Boțan: „Criza politică pe care am avut-o în Republica Moldova în ultima jumătate de an, o criză guvernamentală, iată că încetul cu încetul a fost transformată într-o criză constituțională și cred că acest lucru este legat de faptul că ceea ce Igor Dodon și-a propus și nu a putut realiza timp de 4 ani de zile, dna Maia Sandu, în calitate de președintă, a realizat în 4 luni de zile, a reușit să aducă lucrurile până la alegerile parlamentare anticipate. Voi aminti radioascultătorilor că Igor Dodon a avut una din sarcini și o promisiune către cetățeni de a organiza alegeri parlamentare anticipate, lucru pe care a încercat să-l facă chiar la începutul mandatului și aproape că reușise în ultima zi de mandat, la 23 decembrie 2020, să ne anunțe că, după ce l-a convins pe premierul Chicu să-și dea demisia, calea spre alegerile parlamentare anticipate este deschisă, după care și-a revăzut opinia și cred că această revizuire este legată de rezultatele sondajelor de opinie care arată că, în orice situație, Partidul Socialiștilor ar avea de pierdut de pe urma alegerilor parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dar cum se explică acest comportament îndărătnic?

Igor Boțan: „Comportamentul Partidului Socialiștilor poate fi explicat de orgoliul rănit al liderului lor, Igor Dodon. Ne amintim că imediat după ce a pierdut alegerile, dl Igor Dodon și-a justificat această înfrângere prin faptul că anul 2020 a fost unul dificil și doi factori au contribuit la pierderea alegerilor: criza pandemică și seceta de care a fost lovită Republica Moldova. Imediat, ne amintim, după învingerea la alegeri a dnei Maia Sandu, dl Igor Dodon ne-a transmis un mesaj: toată responsabilitatea pentru lucrurile care se întâmplă în Republica Moldova este pe umerii dnei Maia Sandu și imediat a fost pornită această mașinărie. Ne amintim, în luna decembrie adoptarea pe bandă rulantă a unui șir de legi, jumătate dintre care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale, adică legi care nu corespund prevederilor Constituției. Cred că toate aceste lucruri împreună și dorința de revanșă au făcut ca Igor Dodon să promoveze o politică, așa cum ați numit-o și Dvs., a unui petrecăreț care a dorit să-și pună în evidență toate calitățile.”

Europa Liberă: Eventual, ca să nu plătească masa, consumația. Și vă întreb, unii observatori spun că e prea din cale afară să o pedepsești pe președinta Curții Constituționale cu invocarea unui motiv care-i perfect valabil și pentru dl Vladimir Țurcan și să fii atât de inconsecvent, încât să vadă toată lumea că ai reacționat atunci când nu-ți convine o decizie a Curții și bine mersi aceeași Domnica Manole a fost bună atunci când a luat Curtea deciziiîmpotriva” Maiei Sandu.

Igor Boțan: „Aici sunt un șir de lucruri care trebuie menționate. Cel mai important lucru este că Partidul Socialiștilor se comportă actualmente exact așa cum s-a comportat Alianța pentru Integrare Europeană în 2010, în luna mai, atunci când a modificat Legea privind contenciosul administrativ. Atunci, Alianța pentru Integrare Europeană a decis să politizeze toate funcțiile - și cele de judecător, de diplomat ș.a.m.d. Ne amintim că în decembrie 2010 Curtea Constituțională a dat acea decizie prin care a făcut delimitarea între funcțiile de interes politic deosebit și funcțiile de interes public deosebit și a pus lucrurile pe policioare, după care a venit hotărârea Curții Constituționale din 2013 la care s-a referit ex-președintele Alexandru Tănase, care, de asemenea a fortificat poziția Curții Constituționale. Deci, putem afirma că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon cunoșteau din start care poate fi finalul acestei rebeliuni, dacă putem spune așa, a Partidului Socialiștilor.

Partidul Socialiștilor nu are alt aliat decât Partidul „Șor”

Am văzut că Curtea Constituțională, deocamdată, a suspendat aceste hotărâri buclucașe, după care va veni cu hotărârile în baza sesizărilor pe care le-au făcut deputații. Ceea ce contează în această situație, pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să pornim de la interesele Partidului Socialiștilor. Partidul Socialiștilor nu are alt aliat decât Partidul „Șor”, și acest lucru în mod curios s-a întâmplat în luna februarie, această coalizare, iar pentru Partidul Socialiștilor să meargă în campania electorală, când poate avea în calitate de principali concurenți Partidul „Șor”, Congresul Civic, Partidul Nostru pe segmentul de stânga, este important să-și coalizeze mai bine electoratul, să-l atragă de partea Partidului Socialiștilor, demonstrând că această formațiune, iată, are curajul să se împotrivească hotărârilor Curții Constituționale și să caute soluții care ar favoriza această formațiune.”

Europa Liberă: Dar pune în aplicare niște mecanisme vădit anticonstituționale, spun experții, altă dată riscând să îi fie aplicată aceeași pedeapsă?

Igor Boțan: „Că hotărârile parlamentului, ale majorității sunt anticonstituționale, am menționat. Este vorba și despre hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2010, hotărârea Curții Constituționale din 2013, dar acestea sunt interpretări ale Constituției. Am văzut reacțiile înalților demnitari europeni și a șefului Comisiei de la Veneția. Exact ceea ce spunea dl Dodon atunci când a transmis mesajul și, de fapt, a developat comportamentul Partidului Socialiștilor, că vor încerca să-i demită pe judecătorii Curții Constituționale și că se vor adresa către instituțiile europene pentru a le implica în acest conflict constituțional, pe care l-a declanșat Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Și iată au primit un răspuns. Acum ce fac cu acest răspuns?

Igor Boțan: „Cred că nu pot fi mulțumiți de acest răspuns, dar asta a fost mișcarea pe care a întreprins-o Partidul Socialiștilor și trebuie să recunoaștem că toate aceste mișcări pe care le întreprind socialiștii în ultima vreme se înscriu într-un comportament pe care încearcă, am putea spune, să-l copie – comportamentul lui Lukașenka și al lui Putin.”

Europa Liberă: Adică, bătăușul care a venit la club și vrea să atragă atenția fetișcanelor, având un comportament antisocial?

Igor Boțan: „Exact acest lucru, dar cred că Igor Dodon și socialiștii contează foarte mult pe suportul partenerilor din Rusia, pentru că nu vorbim aici de Belarus, înțelegem care este situația din Belarus, am văzut ultimele ieșiri ale lui Putin și ale lui Lukașenka – învinuiri la adresa Occidentului pe fundalul unor lucruri extrem de curioase care se întâmplă în Federația Rusă. Și aici este de menționat că Igor Dodon de o manieră deliberată arată că se asociază, formează o triadă Belarus-Rusia-Republica Moldova.”

Vladimir Putin, Igor Dodon și Alexandr Lukașenka
Vladimir Putin, Igor Dodon și Alexandr Lukașenka

Europa Liberă: Adică ține cu ursul?

Igor Boțan: „Exact asta voiam să spun, iar dacă ne uităm la adresarea președintelui Putin către Adunarea Federală vedem că mecanismele, practic, sunt aceleași. În ajunul alegerilor – pomeni pentru alegători, tot felul, ca din cornul abundenței, lucru pe care l-am văzut în această jumătate de an, când la început am avut o coaliție nedevelopată, mă refer la situația din luna decembrie, cu tot felul de promisiuni populiste și care a evoluat după ce a fost formalizată această majoritate parlamentară, iar dacă ne referim la tot felul de inițiative ale dlui Dodon, cu împrumutul de la Banca Națională, cu cadouri pentru electorat, cu achitarea costului pentru energia electrică, vedem că, practic, este aceeași metodă de cumpărare sau de corupere a alegătorilor, iar per ansamblu vedem un stil care, din păcate, se încearcă cumva să fie încetățenit în Republica Moldova și vedem elemente pe care dl Dodon pur și simplu le-a copiat de la dl Plahotniuc. Totuși, nu cred că aceste inițiative ale dlui Dodon și această rebeliune pe care a încercat să o modeleze îi aduce mari avantaje, pentru că în ultimii 2-3 ani de zile, dacă ne raportăm la cercetările sociologice, vedem că cei care înclină balanța spre integrarea europeană sunt cu aproximativ 20%, cel puțin, mai mulți decât cei care vor ca Republica Moldova să rămână în orbita așa-zisei integrări euroasiatice.”

Europa Liberă: Mai depinde și de ceea ce se va întâmpla în Rusia pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Or, Dodon face miza asta riscând, nu?

Igor Boțan: „Sigur că riscă foarte mult și înțelegem că această strategie de a face cadouri cetățenilor se referă și la combaterea acestei pandemii de COVID, când dl Dodon ne spune despre faptul că el este principalul agent care vrea să aducă din Federația Rusă vaccinul Sputnik V...”

Europa Liberă: Și pe aeroport când spune că l-a convocat Putin și numai el trebuia să ajungă acolo, să semneze contractul ca să facă posibilă venirea lotului, vedem un Dodon pe care l-am mai văzut în timpul mandatului de președinte.

Igor Boțan: „L-am văzut, este adevărat, numai că din toate promisiunile pe care le-a făcut în 2016 pentru un mandat de 4 ani de zile nu a realizat nimic, iar acum această situație, pentru că m-am referit la cauzele pe care le-a invocat dl Dodon pentru a-și justifica înfrângerea în fața dnei Maia Sandu, vrea acum iată să pună accentul pe această luptă cu pandemia și domnia sa în calitate de salvator, care nu a fost apreciat la justa valoare de către cetățeni, iată, aduce Sputnik în Republica Moldova într-o cantitate mică și vorbește despre faptul că nu ar fi împotriva alegerilor anticipate. Nici nu poate spune altfel, pentru că așa cum am menționat, 4 ani de zile a luptat pentru alegeri anticipate, ca să ajungă la acest scop anunțat în ultima zi de mandat, după care să renunțe la el pe motiv că nu-i iese calculul electoral și trebuie să recurgă la tot felul de manipulări pentru a atrage atenția alegătorilor – cadouri și, iată, un agent în combaterea COVID-ului, prin intermediul Federației Ruse, care face această donație de vaccin.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG