Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Lozincile electorale reflectă noile condiții din Moldova, tot mai îngrijorătoare


Ce fel de mesaje electorale transmit, mai nou, liderii politici angrenați în campania electorală? S-au schimbat ele cu timpul, s-au radicalizat, s-au umanizat, s-au tehnologizat? Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrației Participativă (ADEPT).

Un punct de vedere de Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum au evoluat mesajele electorale în multele campanii pe care le-a suportat alegătorul, polit-tehnologii au tehnologizat procesul, mai funcționează metaforele de cândva? Ce așteaptă alegătorul – concretețe, promisiuni, cadouri electorale?

Noile condiții în Republica Moldova sunt din ce în ce mai îngrijorătoare...

Igor Boțan: „În campaniile electorale, programele concurenților sunt însoțite de lozinci, iar lozincile sunt expresia succintă a celor mai importante lucruri pe care concurenții electorali vor să le aducă la cunoștința alegătorilor. Cel mai important lucru e ca aceste mesaje să fie ușor de reținut și de asimilat de către cetățeni. Din acest punct de vedere, sigur că cu trecerea timpului mesajele, lozincile electorale sunt adaptate la noile condiții, iar noile condiții în Republica Moldova sunt, trebuie să recunoaștem, din ce în ce mai îngrijorătoare. Am avut perioada de relansare a speranțelor cetățenilor odată cu victoria formațiunilor din Alianța pentru Integrare Europeană, apoi am avut furtul miliardului, după aceea am avut o avalanșă de mesaje care urmau să îndemne electoratul spre depășirea unei guvernări a oligarhilor, iar acum lucrurile vin într-o albie de așteptare, fie de integrare europeană, fie la procesul de apropiere de spațiul euroasiatic, dar pe lângă asta mai avem o mișcare destul de pronunțată referitoare la mesajul unionist, dacă putem spune așa.”

Europa Liberă: Dar îndărătul unui mesaj, unui îndemn, trebuie să fie o poveste elaborată, de exemplu, mesajul „Să nu lăsăm țara pe mâna străinilor” presupune un întreg background?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Acest mesaj are echivocuri, pentru că el vine după alte mesaje despre „electoratul paralel” și el poate fi citit în felul următor: socialiștii nu vor ca diaspora să aibă influență asupra rezultatelor alegerilor sau a doua interpretare – „nu dăm țara străinilor” – poate să se refere la staționarea ilegală în Transnistria a trupelor rusești, de aceea socialiștii încetul cu încetul au scos acest mesaj din circuit și l-au înlocuit cu un alt mesaj, cu lozinca „Împreună vom învinge!”. Sunt și alte lucruri care ne arată cum evoluează mesajele. De exemplu, dacă ne referim la PAS, vedem că „Învingem acum”, am avut această lozincă electorală în 2019, acum cei din PAS pornesc „Timpurile bune”, după ce i-au convins pe alegători că „Este timpul oamenilor buni”. Această lozincă a „oamenilor buni” probabil a fost împrumutată de la istoricul Vasile Kliucevski, care dădea o tălmăcire a ceea ce înseamnă oameni buni. Oameni buni nu înseamnă oameni fără cusururi, dar înseamnă cei care nu fură, lozincă destul de acceptabilă acum mai bine de un secol în Rusia, unde se știe că funcționarii au abuzat de poziția pe care au avut-o.”

Europa Liberă: «Дураки и дороги» (rus. – proștii și drumurile) pe vremea lui Kliucevski era problema Rusiei. Dar nu sunt, oare, prea abstracte aceste lozinci electorale?

Igor Boțan: „Sunt de acord că multe din lozincile electorale sunt oarecum abstracte, dar dacă ne referim la situația concretă din Republica Moldova, desprindem mesaje ale unor partide care sunt un fel de donatori pentru alegători, le promit viață mai bună, lucrează pentru Moldova sau, dimpotrivă, vedem lozinci electorale care spun că cei care le lansează își doresc reforme radicale. De exemplu, mesajul „mână de fier în mănușă de catifea”, care vrea să inducă în înțelegerea cetățeanului faptul că e nevoie de determinare, de forță, iar respectarea legilor cumva vine pe planul doi, până când se atinge scopul de instaurare a unui climat de legalitate în țară. De exemplu, Partidul Democrat vine cu lozinca faptelor concrete. Deci, se are în vedere că, atâta cât au fost la guvernare, au pornit atâtea proiecte care au avut un impact, hai să spunem, pozitiv în anumite sensuri, „Drumuri bune”...”

Europa Liberă: Dar fiți de acord că tare multă metaforă apare în timpul campaniei, cea mai recentă care s-a rostogolit prin internet cu Moldova adormită pe care Făt-Frumos o scoate din sicriu, toată lumea a remarcat că aia chiar îi săritură peste cal.

Igor Boțan: „Este vorba despre un partid care abia s-a înregistrat, cred că polit-tehnologii doar au avut sarcina să atragă atenția asupra existenței acestui partid...”

Europa Liberă: Păi s-a mai făcut remarcat cu verde de briliant...

Este o săritură peste cal...

Igor Boțan: „Da, trebuie să recunoaștem că este o săritură peste cal și vom vedea dacă atragerea atenției publicului pentru un partid relativ nou prin astfel de metode este justificată. Probabil, este...”

Europa Liberă: Deci, sunteți de acord cu mine că e exagerată miza pe metafore sau nu?

Igor Boțan: „Da, e exagerată și e macabră. Vedem foarte clar și am menționat deja, Partidul Democrat pornește de la faptul că a avut o echipă de manageri, care în situații dificile a lansat niște proiecte care au avut priză la alegători, de aceea ei vin cu această replică referitoare la faptele bune.”

Europa Liberă: Arena este o faptă bună oare?

Igor Boțan: „Puțină lume trece pe lângă Arena Chișinău, dar în satele Republicii Moldova foarte multă lume este oarecum mulțumită de proiectul „Drumuri bune”, drumuri pe care de 30 de ani nimeni nu le-a reparat, iar acum acest lucru îl știu din comunicarea cu consătenii, sunt foarte mulțumiți și chiar spun că, uite, au început lucrurile să se miște în direcția bună...”

Europa Liberă: Prin urmare, partidul care s-a axat pe iluminatul stradal știe ce știe?

Igor Boțan: „Exact, numai că partidul respectiv nu a fost la guvernare și apare o altă problemă care, din păcate, pe cetățenii noștri nu-i interesează. Acest partid a lansat proiectul de iluminare stradală nefiind la guvernare și apare problema – de unde resursele? Pentru că partidele politice nu au dreptul, potrivit legislației, să facă acte de caritate, pentru că este un fel de act de caritate. De unde banii pentru aceste proiecte?”

Europa Liberă: Genul acesta de relații cu alegătorul, cu statul, mesajul acesta, în general, deal-urile de comis-voiajor sunt funcționale, lucrează mai bine decât lozincile patriotarde din anii 90?

Lozincile din anii ‘90 veneau pe un val de renaștere națională...

Igor Boțan: „Lozincile din anii ‘90 veneau pe un val cu adevărat de renaștere națională, iar cetățenii aveau așteptări cu adevărat bazate pe evenimentele care avuseseră loc, toți aveau speranțe că viața în Republica Moldova va fi mai bună. După zece ani, Partidul Comuniștilor revine la guvernare, exploatând nostalgia cetățenilor pentru perioada sovietică. Deci, înțelegem foarte clar cum se schimbă mesajele politice în funcție de evoluțiile social-politice din țară. Din păcate, situația actuală este una pe care o cunoaștem cu toții – oamenii capabili, tineri, ambițioși pleacă din țară, de aceea mesajele partidelor politice sunt adaptate cumva la această situație și cei care ne spun că „au venit timpurile oamenilor buni”, „pornim timpurile bune” vor să ne spună că procesele negative din societate vor fi stopate. Pe de altă parte, așa cum am menționat, mâna de fier în mănușă de catifea vrea să ne spună că sunt iluzii așteptările cetățenilor, dacă nu lovim dureros în instituțiile statului care s-au arătat a fi ineficiente, după ce facem ordine în țară – după aceea vom avea, probabil, bunăstare și toate lucrurile au un fel de interpretare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG