Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Majoritatea votează cu cei care sunt la guvernare”


La Hâncești, înainte de scrutin
La Hâncești, înainte de scrutin

Socialistul Ștefan Gațcan a câștigat alegerile de duminică pentru un mandat de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, din Hâncești, pe fundalul epidemiei de coronavirus și al unei prezențe la urne extrem de mici (23,3%). Potrivit datelor CEC, Gațcan a obținut 5 539 de voturi, pe locul al doilea s-a situat candidata PAS, Olesea Stamate, cu 4 554 de voturi, urmată de democratul Ion Mereuță cu 1 810 de voturi, indepedentul Grigore Cobzac, cu 1 792 voturi și de candidatul blocului UNIREA, Dorin Chirtoacă, cu 346 de voturi. Despre alegerile de la Hâncești, considerate de partide drept o repetiție pentru scrutinul prezidențial așteptat la toamnă​, ​Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al asociației ADEPT.

Un punct de vedere de Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:28 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle Boțan, e o victorie cu gust amar sau nu se poate spune așa?

Igor Boțan: „Este o victorie a socialiștilor prezisă de știința sociologică și de potențialul organizatoric și administrativ pe care Partidul Socialiștilor a reușit să și-l afirme în circumscripția nr. 38.”

Europa Liberă: Dar s-a produs în condiții de epidemie și asta unii interpretează ca o circumstanță defavorizantă?

Blocul ACUM s-a scindat și era de așteptat că acest lucru se va răsfrânge asupra rezultatelor...


Igor Boțan: „Sigur că acest factor nu poate fi exclus, dar cum să-l măsurăm? Epidemia și frica de epidemie trebuie să presupunem că se răspândește printre toți cetățenii la fel, deci, nu putem invoca acest factor pentru o scuză a celor din partidele de dreapta, pro-europene și unioniste.”

Europa Liberă: Maia Sandu a și declarat că, dacă ar fi fost la putere, ar fi amânat alegerile. În același timp, Franța - în aceeași situație sau poate chiar mai dificilă - n-a amânat un scrutin local.

Igor Boțan: „Da, înțeleg ceea ce spune dna Maia Sandu, domnia sa caută un fel de scuze pentru înfrângerea pe care a suferit-o formațiunea domniei sale, dar această înfrângere, de asemenea, era previzibilă, pentru că Blocul ACUM a fost victorios la localele generale din toamna anului trecut, a fost pe prima poziție și acum avem o nouă situație când Blocul ACUM nu mai este la guvernare. Mai mult decât atât, acest bloc s-a scindat și era de așteptat că acest lucru se va răsfrânge asupra rezultatelor.”

Igor Boțan
Igor Boțan


Europa Liberă: Toată lumea spunea că va fi o testare a dispozitivelor de luptă pentru alegerile prezidențiale. Iarăși, dacă trecem și vom trece cu bine de această pandemie, oare va fi relevantă această încercare din Hâncești pentru ceea ce va să se întâmple la toamnă?

Igor Boțan: „Nu încape îndoială că alegerile de la Hâncești au fost privite și apreciate ca un fel de preludiu înaintea alegerilor prezidențiale, dar mai este o jumătate de an, așa că efectele acestui scrutin de la Hâncești trebuie studiate atent, ele nu sunt fatale pentru cei care au pierdut și nu trebuie să le dea aere de învingători celor care au câștigat. Dacă ne referim, de exemplu, la Partidul Democrat, era de așteptat că acest partid va suferi o înfrângere, pentru că alegerile au loc pe fundalul scindării formațiunii. Mai mult decât atât, unul din liderii locali din Hâncești ai Partidului Democrat, primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, a părăsit formațiunea în luna decembrie și a avut cel puțin o poziție neutră în aceste alegeri. Și acest lucru s-a reflectat asupra rezultatului, Partidul Democrat a pierdut aproape două treimi dintre alegători.”

Europa Liberă: Adică, alegătorii sunt mai sensibili decât își imaginează liderii formațiunilor politice?


Igor Boțan: „Majoritatea cetățenilor votează cu cei care sunt la guvernare la Chișinău, care dețin pârghiile guvernării centrale, și acest lucru nu poate fi ignorat. Același lucru se referă și la componentele Blocului ACUM, au obținut un rezultat remarcabil la alegerile locale. Când erau la guvernare, au ieșit pe primul loc, acum, după ce s-au scindat, am văzut că și voturile care au mers pentru candidații respectivi s-au împărțit.”

Europa Liberă: Adică, alegătorul ține cu ursul?

Igor Boțan: „Da, putem spune așa, dar este o metaforă. Trebuie să luăm în considerare starea administrației publice locale. Noi înțelegem perfect, și acest lucru l-au demonstrat cu brio Plahotniuc și dl Șor, cei care au resurse și pot face ceva concret pentru oameni, iată că sunt votați. În raionul Hâncești unde nu există personalități marcante precum au fost cele de la Nisporeni și Orhei, oamenii se uită în direcția guvernului și nu este întâmplător că atunci când dna Maia Sandu era prim-ministru, Blocul ACUM a ieșit pe primul loc la alegerile politice pentru Consiliul raional Hâncești.”

Europa Liberă: Dorin Chirtoacă a încercat cu disperare, aș zice, să unifice dreapta europeană, însă n-a reușit asta. De ce?

Aceste rezultate au fost prezise de sociologi...


Igor Boțan: „Această încercare a dlui Dorin Chirtoacă trebuie apreciată. Trebuie să luăm în considerare faptul că partidele unioniste practic nu au potențial organizatoric și administrativ în raionul Hâncești. A fost demonstrat în alegerile locale.”

Europa Liberă: Dar de ce n-au reacționat Cobzac și cu Olesea Stamate?

Igor Boțan: „Pentru că au o dispută lipsită de sens, din punctul meu de vedere, dar ea este edificatoare în vederea alegerilor prezidențiale. Acum, toată lumea poate să se uite la aceste rezultate, care, așa cum spuneam, au fost prezise de către sociologi și de către cei care au apreciat potențialul administrativ și organizatoric al formațiunilor politice și iată că iese la iveală un lucru foarte interesant și în privința mișcării unioniste. La aceste alegeri, Mișcarea unionistă reprezentantă din Blocul „Unirea” a luat cu jumătate de procent mai mult decât la alegerile parlamentare de acum un an de zile. Păstrând proporțiile, putem spune că nu e un pas semnificativ înainte. Cel puțin, Dorin Chirtoacă a demonstrat că, dacă se unesc eforturile, acest lucru încă nu asigură un rezultat pozitiv, dar direcția este una bună, pozitivă.”

Europa Liberă: Dar haideți să ne imaginăm ce vede un alegător - îndemnul lui Dorin Chirtoacă, care spune și va fi valabil, probabil, acest îndemn și în toamnă: „În fața pericolului de a fi dată țara pe mâna unui oligarh de alternativă, haideți să ne unim!”. În același timp, cei care nu vor să se unească, conștienți de acest „pericol”, invocă în continuare niște ciorovăieli, niște chestiuni de procedură. Are dreptate un om care vede astfel bilanțul alegerilor din Hâncești?

Igor Boțan: „Sigur că da, numai că Dorin Chirtoacă a subliniat - și foarte corect a spus - „da, aceste alegeri sunt un fel de poligon, dar la alegerile prezidențiale sigur că situația va fi alta, pentru că avem două tururi de scrutin”.”

Europa Liberă: Tehnologia va fi alta, adică?


Igor Boțan: „Da, tehnologia va fi alta. Deci nu este dramatic, toată lumea înțelege că aceste alegeri puțin hotărăsc în situația politică de azi. Am avut un mandat deținut de Partidul Democrat, care a trecut la socialiști, oricum, socialiștii și democrații sunt acum împreună, ceea ce contează pentru alegerile prezidențiale este ca partidele pro-europene și unioniste, cel puțin, să nu se antagonizeze. Aceasta este condiția minimă.”

Europa Liberă: Dar nici stânga, cum spuneați, n-ar putea fi foarte confortabilă până în toamnă, i-ar putea sufla în ceafă și Usatîi, și formațiunea Tkaciuk-Munteanu?

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că șanse să treacă în turul doi candidații de alternativă de pe stânga sunt foarte mici.”

Europa Liberă: Și pe ce se bazează această afirmație a Dvs.?

Igor Boțan: „Pe statistici. Și, așa cum spuneam, la aceste alegeri din circumscripția nr. 38 statisticile au lucrat perfect. Deci, noi vom avea cu certitudine un candidat de pe stânga, probabil va fi dl Igor Dodon, pe dreapta nu știm, dar trebuie să fie un candidat, cel puțin, agreat de toate formațiunile unioniste și pro-europene, să fie un om combativ și să inspire încredere cetățenilor că poate schimba situația din Republica Moldova, o poate aduce mai aproape de Uniunea Europeană, cu proiecte europene, românești, care să miște situația din Republica Moldova înainte.”

Europa Liberă: Apropo de încredere. Ultima întrebare ar fi: dacă modul în care acționează autoritățile îi adaugă puncte sau nu?

Igor Boțan: „Autoritățile se pare că au făcut față situației și dovada este că într-o circumscripție din centrul Republicii Moldova, care în ultimii 10 ani a avut preferințe pro-europene, iată că a fost votat un candidat socialist. Deci, din acest punct de vedere, sigur că Partidul Socialiștilor a obținut un bonus, numai că până în toamnă lucrurile se pot schimba și partea pozitivă a medaliei este că cei de pe segmentul pro-european și unionist acum au asupra ce reflecta pentru ca să aibă o prestație cât de cât atractivă pentru cetățeni la alegerile prezidențiale, inclusiv pentru diaspora noastră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG