Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Suntem martorii unei manipulări care prinde contur”


 Igor Boțan
Igor Boțan

Despre promisiunile candidaților și miza pe „amnezia” electoratului, Vasile Botnaru discută cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:00 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Campania electorală este în toi și în ajunul alegerilor partidele politice fac tot felul de declarații învinuindu-și contracandidații. De exemplu, chiar duminică în cadrul unui marș al Blocului comuniștilor și socialiștilor au fost făcute tot felul de acuzații la adresa forțelor politice care au guvernat R. Moldova în ultima vreme. Trebuie să recunoaștem că, în ultima vreme, doi ani de zile R. Moldova a fost guvernată de Partidul Socialiștilor, iar anterior, timp de aproape nouă ani, R. Moldova a fost guvernată de Partidul Comuniștilor.”

Europa Liberă: Dar comuniștii au pretenția că au guvernat eficient și, vezi Doamne, după ei s-a stricat jucăria. Or, exemplul căii ferate, tronsonului spre Giurgiulești arată că tocmai ei au fost cei care au îngropat în pământ, literalmente, 800 de milioane de lei pentru început, după care au mai cerut o porție și în prezent acea cale ferată este inutilizabilă.

Igor Boțan: „Și nu doar asta. Ne amintim ce s-a întâmplat în perioada guvernării Partidului Comuniștilor. Vladimir Voronin vorbea despre mafia pădurarilor, mafia procurorilor. Apoi am asistat cu toții la privatizarea Hotelului Codru. Lansarea de fapt în viața publică a lui Vladimir Plahotniuc a avut loc în perioada dominării Partidului Comuniștilor, iar fiul lui Voronin a recunoscut că acesta este prietenul familiei. Deci, avem foarte multe lucruri de discutat, iar cei care fac astfel de acuzații înțeleg că situația lor este șubredă.”

Cei care fac astfel de acuzații înțeleg că situația lor este șubredă...

Europa Liberă: Dar ei contează pe un ascultător, telespectator și mai ales votant neavizat, care nu ține minte toate aceste lucruri și dacă spune Voronin că nu-i miroase gura a usturoi și nici Dodon n-a mâncat usturoi, poate ei cred?

Igor Boțan: „S-ar putea să aveți dreptate și probabil că aveți dreptate, numai că aici trebuie să facem câteva remarci. Acest marș al comuniștilor și socialiștilor a fost unul, hai să spunem așa, foarte modest. Cu o zi înainte am văzut marșul Congresului Civic, care se pare că a fost mult mai robust, deși această formațiune nu are potențialul financiar al comuniștilor și socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar are crema fostului partid comunist.

Igor Boțan: „Exact. Și asta contează foarte mult că această cremă, eminența cenușie a fostului Partid al Comuniștilor a avut o lozincă foarte interesantă: Noi nu ne vindem! Avându-i în vedere pe foștii colegi tocmai din Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor. Deci, dacă luăm fundalul, atunci trebuie să înțelegem că, mai degrabă, acest marș al comuniștilor și socialiștilor a fost un eșec și după numărul participanților, și dacă judecăm după lozincile care au fost scandate. Sunt lucruri foarte stranii. De exemplu, l-am auzit pe unul dintre foștii propagandiști ai Partidului Comuniștilor, domnul Starâș, care deplângea închiderea școlilor. Dar ca fost propagandist trebuia să-și amintească că strategia națională de dezvoltare a fost elaborată de doamna Zinaida Greceanîi și votată în decembrie 2007 de fracțiunea majoritară a Partidului Comuniștilor, iar în acea strategie adoptată prin lege se prevedea optimizarea rețelei de școli și de spitale și erau și explicații de ce e necesar să se facă acest lucru. Deci, este uimitor că cei care chiar au pus bazele optimizării îi acuză pe cei care au venit ulterior și pur și simplu erau obligați să implementeze prevederile strategiei elaborate de comuniști.”

Resuscitarea balaurilor umpluți cu paie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Europa Liberă: Vreau să vă mai întreb ceva. În ziua de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite, iarăși am auzit refrenul, din gura fostului președinte, că președinția e controlată de americani, români etc., discurs care seamănă leit cu ceea ce promovează Kremlinul. Adineauri Putin spunea că nu are cu cine discuta la Kiev, pentru că nu este autonom, are stăpâni dincolo de ocean etc. Nu vi se pare mai mult decât stranie această coincidență de mesaje?

Igor Boțan: „Pare ca și cum obișnuită. Ne amintim foarte bine ce s-a întâmplat în 2005, în timpul campaniei electorale, chiar în ajunul zilei votării, când demnitari din Federația Rusă au fost arestați aici, la Chișinău de regimul lui Voronin și acuzați că se implică în procesul electoral din Republica Moldova. Astfel de lucruri nu au fost niciodată în R.Moldova, cu excepția exemplului la care m-am referit. Putem aduce alte exemple. Modul în care Igor Dodon și-a exercitat mandatul de președinte: 75% din vizitele sale în calitate de șef al statului au fost la Moscova. Am văzut investigații ale unor organizații prestigioase despre relațiile speciale dintre Igor Dodon și serviciile secrete rusești. Deci, atunci când te întâmplă astfel de lucruri, propaganda încearcă să le prezinte sub un alt unghi.”

Europa Liberă: Deci, o ia cu prăjina înainte?

Cu trecerea timpului, acești politicieni, în ajun de campanie electorală, se dau în astfel de spectacole...

Igor Boțan: „Exact. Dar sunt lucruri certificate, care pot fi dovedite prin însăși informațiile care au fost difuzate fie în 2005, când Voronin a fost cel care s-a speriat de desantul rusesc care a venit în Republica Moldova și care i-a pus în pericol chiar viața, organizând un fel de filare a șefului statului Republicii Moldova care era Vladimir Voronin. Aceste lucruri mi le-a povestit chiar Vladimir Voronin. Cu trecerea timpului, acești politicieni, în ajun de campanie electorală, se dau în astfel de spectacole. Dar, așa cum spuneam, pe fundalul marșului Congresului Civic, această ieșire a comuniștilor și socialiștilor pare una foarte, foarte timidă și palidă, deși mesajele pe care le-au transmis sunt cele pe care le cunoaștem cu toții: aceleași sperietori, aceleași motive, dar ei speră că asta le poate ajuta, pentru că aceste mesaje vor fi ulterior tirajate prin holdingul media controlat de socialiști.”

Europa Liberă: Aici era și întrebarea. Pentru cine de fapt e acest semnal, fie și procesat de televiziune? E pentru trecătorii din Chișinău, e pentru reportajele televizate, e pentru patronii lor spirituali?

Igor Boțan: „Noi înțelegem cu toții ce se întâmplă. Acest marș a fost un eșec, lume a fost foarte puțină. Oamenii nu prea cred în ceea ce spun acești lideri, care s-au acuzat reciproc și trebuie să recunoască: când au avut dreptate, acum când sunt împreună ori atunci când se acuzau de crime grave împotriva statalității, cum zic ei, a R.Moldova? Deci, au de explicat multe lucruri. Dar așa cum au recunoscut chiar fruntașii Partidului Socialiștilor, electoratul lor este lumea săracă de la sate, care nu are prea multe surse de informații, iar media socialiștilor pătrunde ușor în acest mediu și menține un electorat, cum se zice, un nucleu tare al electoratului socialist, pe care îl adulează în tot felul. Socialiștii mai insistă că concetățenii noștri rusolingvi i-ar susține pentru că ei ar promova o politică îndreptată spre integrare euroasiatică și așa mai departe. Deci, ei au un nucleu tare, trebuie să recunoaștem acest lucru, se vede și din sondaje. Și el trebuie menținut, acest nucleu, ca să nu se disperseze, iar în acest scop am văzut că toate mijloacele sunt utilizate, inclusiv dezinformarea.”

Europa Liberă: Care a fost gogoașa cea mai deocheată în această campanie?

Competența mediatică: abc-ul sec. XXI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:22 0:00

Igor Boțan: „În mod evident, trebuie să includem gogoașa despre implicarea comunității ambasadorilor în procesele politice din Republica Moldova. Am văzut că Comisia Electorală Centrală a dezmințit faptul că ambasadorul SUA s-ar implica. Partenerii de dezvoltare care au contribuit la dezvoltarea instituțiilor din R. Moldova cu zeci de milioane de euro și dolari vor pur și simplu să se informeze despre modul în care au fost folosiți acești bani, despre procesele democratice, dacă nu există presiuni. Se întâlnesc cu demnitarii, ceea ce nu înseamnă că ei dau indicații și influențează cumva procesul propriu-zis. Este o gogoașă și o minciună care trebuie desființată. O altă gogoașă este cea pe care insistă cei care vorbesc despre faptul că Maia Sandu ar fi inițiat închiderea școlilor. Este un fals. Închiderea școlilor s-a făcut în baza strategiei naționale de dezvoltare elaborată de doamna Zinaida Greceanîi și adoptată în Parlament de către majoritatea Partidului Comuniștilor în decembrie 2007.”

Europa Liberă: Și s-a făcut nu de viață bună, dar din lipsă de bani.

Igor Boțan: „Exact. Dacă ne uităm la motivația expusă de doamna Greceanîi, aveți perfectă dreptate. Deci a fost un proces, dar culmea, dacă comparăm închiderea școlilor și spitalelor în R. Moldova cu ceea ce s-a întâmplat în Federația Rusă în 20 de ani de guvernare a lui Putin, atunci vedem o diferență izbitoare. În 20 de ani de guvernare a lui Putin s-au închis aproape 50 de procente de spitale, 40 de procente de școli și grădinițe de copii. Acestea sunt cifre statistice. Acești politicieni care ne cheamă spre integrarea în Uniunea Euroasiatică fac abstracție de aceste lucruri, mai cu seamă că în Republica Moldova, așa cum am mai menționat, strategia de optimizare a rețelei de școli și de spitale a fost elaborată chiar de ei. Altă gogoașă care este folosită în această campanie electorală este cea utilizată de Partidul Socialiștilor și fruntașii acestuia care au preluat retorica lui Ilan Șor privind devalizarea sistemului bancar.

Este uimitor să vedem cum liderii socialiști, care îi acuzau pe cei din Partidul Șor că ar fi hoți și bandiți, în prezent operează cu aceleași argumente...

Este uimitor să vedem cum liderii socialiști, care îi acuzau pe cei din Partidul Șor că ar fi hoți și bandiți, în prezent operează cu aceleași argumente, că nu era nevoie de lichidarea băncilor, iar Șor și acoliții lui nu au nicio vină aici, pentru că datoriile pe care le aveau băncile administrate de aceștia erau comerciale și Ilan Șor s-ar fi isprăvit cu acele datorii de un miliard de dolari. Deci, vedem cum se justifică coalizarea socialiștilor cu Ilan Șor și partidul acestuia în februarie anul curent și cum se pregătește, eventual, terenul pentru noua coaliție a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu același Ilan Șor.”

Europa Liberă: Suntem martorii unei noi logodne?

Igor Boțan: „Suntem martorii unei manipulări care prinde contur, pentru că acest bloc și în special Partidul Socialiștilor are un media-holding prin intermediul căruia poate spăla creierii cetățenilor. Iată situația pe care o avem în prezent în Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG