Europa Liberă: Liderul Partidului Democrat a anunțat platforma preelectorală „un partid pro-Moldova”. Nimic original până aici, dar unora li s-a părut că astfel se anunță punctul de tangență cu socialiștii și, eventual, cu Partidul „Șor” în viitoarea alianță postelectorală de guvernare, după alegerile din anul viitor. Așa să fie oare?
Igor Boțan: „Dl Plahotniuc pe data de 14 septembrie, când a avut loc Consiliul politic național, a repetat exact ceea ce a spus în cadrul congresului din 24 decembrie 2016, atunci când a fost ales președinte al formațiunii. Deci nu putem spune că el și-ar fi ajustat punctul de vedere la această coaliție pe care dvs. o întrevedeți.”
Europa Liberă: Dar a nuanțat cumva acel demers. De acum încolo lucrurile concrete în beneficiul cetățeanului vor fi adevăratul test de capacitate, și nu condiționalitățile Uniunii Europene. Așa trebuie de înțeles?
Nu trebuie să uităm că acest partid s-a născut din cadrul Partidului Democrat Agrar, un partid moldovenist și ruralist...
Igor Boțan: „Exact așa trebuie de înțeles și trebuie să menționăm că există foarte mult simbolism în ceea ce a spus dl Plahotniuc. În primul rând, Partidul Democrat revine la origini. Nu trebuie să uităm că acest partid s-a născut din cadrul Partidului Democrat Agrar, un partid moldovenist și ruralist, dacă putem spune așa.”
Europa Liberă: Cu transfuzie de sânge de la comuniști.
Igor Boțan: „Sigur, da, acea nomenclatură a trecut și prin comunismul renovat al dlui Voronin, dar, repet, este un partid ruralist, în sensul că nu are electorat în orașe, doar în sate, acolo unde este sărăcie, unde oamenii depind de pachetele cu alimente ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Elita Partidului Democrat stă bine-mersi în orașe și în condiții foarte orășenești.
Igor Boțan: „Elita da, dar electoratul este la sate. Am văzut că în Chișinău Partidul Democrat cu greu adună 2%. Bine, atunci când Vlad Filat era vârful de lance al Partidului Democrat și a participat la alegeri aici în Chișinău a acumulat 8%, la ultimele alegeri parlamentare Partidul Democrat da, în Chișinău a avut creștere până la 10%, au camuflat-o pe dna Silvia Radu ca să ajungă la 17%, dar oricum electoratul de bază al Partidului Democrat este acolo unde nu există varietate de presă, acolo unde domină doar mediaholdingul Partidului Democrat și acolo unde este sărăcie. Și acest lucru este simbolic. În acest sens, sigur că Partidul Democrat se întoarce la origini. Al doilea lucru simbolic: mie mi se pare că acest Consiliu politic național a fost preconizat pentru sărbătorirea a opt ani de la semnarea de către Partidul Democrat a acordului de cooperare cu „Edinaia Rossia”. Pe 16 septembrie 2010 a fost semnat acel acord și vedem că Partidul Democrat se întoarce, după ce a rătăcit, așa cum spunea și dl Andrian Candu după congresul al VIII-lea din decembrie, a rătăcit Partidul Democrat pe dreapta, acum ar dori să se întoarcă la origini, așa cum spuneam. Din acest punct de vedere sigur că lucrurile sunt simbolice.”
Europa Liberă: Se vor întâlni cu Șor și cu socialiștii, acesta-i punctul de convergență între ei?
Igor Boțan: „Dacă e vorba de întâlnire, întâlnirea o dă dl Plahotniuc, vor veni și partenerii.”
Europa Liberă: Adică dânsul îi va convoca?
Se pare că Partidul Socialiștilor nu este împotrivă să-i ofere Partidului Democrat acest segment...
Igor Boțan: „Da, dânsul și-a pus sarcina foarte clar: partidul să-și dubleze scorul, adică să ajungă la o jumătate de milion de voturi. Acest segment care trebuie dublat în favoarea Partidului Democrat poate fi smuls numai de la Partidul Socialiștilor și se pare că Partidul Socialiștilor nu este împotrivă să-i ofere Partidului Democrat acest segment.”
Europa Liberă: Dar socialiștii au anunțat că au în buzunar 700 de mii de votanți, care au sprijinit eventuala fortificare a instituției prezidențiale.
Igor Boțan: „Au avut 700 de mii, de acum înainte probabil nu vor avea și acest lucru se explică prin faptul că dl Dodon la 28 iunie anul curent a declarat că are o strategie pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Și acest lucru nu mi se pare întâmplător, acest lucru subminează pozițiile Partidului Socialiștilor. În plus, dl Dodon a promulgat legea amnistiei capitalului și mica reformă fiscală în favoarea Partidului Democrat, lăudându-le și uitând de propria strategie economică a Partidului Socialiștilor, care prevede în mod expres până în 2010 să existe trei trepte de impozitare, iar dl Dodon a fost extrem de elogios la adresa acestei inițiative subite sau neanunțate a Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Să ne așteptăm că democrații vor renunța la ideea de a introduce în Constituție cursul european ca direcție strategică ireversibilă a Republicii Moldova?
Igor Boțan: „Cu certitudine. Am văzut care au fost declarațiile dlui președinte al parlamentului, Andrian Candu. A spus foarte clar că nu există voturi, chipurile, deși condiționarea din partea liberalilor...”
Europa Liberă: Chiar dacă socialiștii au devenit mai euro-orientați, de acolo nu se pot recolta niște voturi?
Lucrurile se aranjează de așa manieră, încât așa-zișii moldoveniști – Șor, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor – împreună să aibă o majoritate...
Igor Boțan: „Eu cred că socialiștii joacă un joc care îi convine Partidului Democrat. Fracțiunea și partidul, chipurile, sunt pro-Uniunea Euroasiatică, iar dl Dodon subit a devenit promotor al aderării, nu integrării pur și simplu, a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, document care poate fi găsit pe site-ul oficial al Președinției și oricine poate vedea ce are de gând să facă dl Dodon. Cred că lucrurile se aranjează de așa manieră, încât așa-zișii moldoveniști – Șor, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor – de ce nu „Patrioții Moldovei”? – împreună să aibă o majoritate și cred că dl Plahotniuc la capacitățile manageriale pe care le are atunci când spune că este încrezător că va fi parte a viitoarei guvernări chiar întreprinde măsuri în acest sens.”
Europa Liberă: Atunci când spune că nu trebuie să căutăm în exterior sprijinul, ci în interior, ce are în vedere? Renunță de fapt la fondurile Uniunii Europene, la fondurile occidentale în general?
Igor Boțan: „Eu cred că Domnia Sa este foarte bine informat. Domnia Sa știe că se termină mandatul Parlamentului European și al Comisiei, relațiile cu Uniunea Europeană au intrat într-un impas total, deci va trebui ca noua conducere a Uniunii Europene care se va profila peste aproximativ un an de zile, oricum, această perioadă de un an de zile este practic moartă pentru relațiile moldo-europene, de aceea Domnia Sa își face strategiile pornind de la această realitate.”
Europa Liberă: Spune că poamă-i verde...
Plahotniuc și Partidul Democrat își ajustează politicile la propriile interese...
Igor Boțan: „Da, poama-i verde. Încă nu se știe dacă noua conducere a Comisiei Europene va avea strategii de susținere bugetară pentru Republica Moldova. Între timp, dl Plahotniuc și Partidul Democrat își ajustează politicile la propriile interese, iar aceste interese înseamnă un singur lucru: diminuarea rolului Partidului Socialiștilor, scoaterea acestui partid de pe pozițiile de partid dominant, lucru realizabil, din punctul meu de vedere, dacă ne uităm la modalitatea în care Partidul Socialiștilor a început să-și înainteze candidații pentru circumscripțiile uninominale. Poate este vorba de oameni foarte buni, cumsecade, dar sunt absolut necunoscuți pentru publicul larg. Și în condițiile în care Partidul Democrat practic controlează toată administrația publică centrală și cea locală și vine cu aceste proiecte finanțate din bugetul de stat, dar care sunt proiecte vizibile pentru cetățeni cu un mesaj pro-moldovenist, e clar că dl Plahotniuc și Partidul Democrat lasă segmentul pro-european și se îmbulzesc alături de o altă duzină de partide pe segmentul pro-moldovenesc, lucru care, trebuie să recunoaștem, va avea impact cu certitudine.”
Europa Liberă: Dl Plahotniuc spune că va apleca urechea partidul la ceea ce vor oamenii. Sigur că un observator coturos va spune: „Dar până acum ați avut planuri fanteziste, inclusiv Arena și alte chestiuni care mai întâi au fost lansate și după asta băgate cu ajutorul propagandei în capul oamenilor”? Orice om când aude că de acum încolo va fi întrebat ce-l doare are aceeași reacție: dar până acum cu ce v-ați ocupat de fapt?
Igor Boțan: „Trebuie să recunoaștem că dl Plahotniuc de fapt nu a spus nimic nou în cadrul acestei ședințe a Consiliului politic național și la repoziționarea Partidului Democrat. Toate lucrurile pe care le-a menționat se regăsesc în programele electorale ale formațiunii pentru alegerile din 2010 și 2014.”
Europa Liberă: Arma propagandistului adevărat este să vinzi aceeași marfă de câteva ori.
Igor Boțan: „Exact!”
Europa Liberă: S-o reambalezi și s-o dai drept chestiune mega-importantă.
Se suflă praful de pe vechile programe și acestea sunt prezentate acum ca ceva nou, ca un rezultat al consultării cetățenilor...
Igor Boțan: „Exact! Se suflă praful de pe vechile programe și acestea sunt prezentate acum ca ceva nou, ca un rezultat al consultării cetățenilor. Și acest lucru într-un fel este chiar impresionant. Cu cât tupeu democrații ne anunță că vor să refacă drumurile, să facă apeducte, să colecteze deșeurile și multe, multe alte lucruri. Păi, dar toate aceste lucruri au fost fixate în programele precedente și nu au fost realizate. Acum, cetățeanul trebuie să se întrebe de ce crede Partidul Democrat că cetățeanul informat se va prinde la aceste momeli de pe care s-a suflat praful din campaniile precedente. Da, acum Partidul Democrat a reușit să aibă un mediaholding care acoperă de patru ori Moldova, a reușit să convertească 2/3 din primari, a reușit să convertească jumătate din Parlament, deci dl Plahotniuc este un manager eficient.”
Europa Liberă: Dânsul a anunțat și rocadă la guvern. Un om cu o minte trează își dă seama că asta înseamnă că cineva nu-și face treaba. Cum se leagă asta una cu alta – triumfalism de partid eficient cu criticile tot mai frecvente ale lui Pavel Filip și iată o rocadă preavizată de Plahotniuc?
Igor Boțan: „Se leagă chiar foarte bine. Dl Plahotniuc transmite un mesaj. În sfârșit, Moldova are un stăpân adevărat! Cei care lucrează bine, dar totuși nu sunt la înălțimea exigențelor dlui Plahotniuc, vor fi sacrificați. Acesta e mesajul și oamenii îl înțeleg foarte clar. În sfârșit, Republica Moldova are un stăpân, un om puternic, așa cum s-a identificat însuși dl Plahotniuc. Deci este un mesaj cu tentă electorală, lucru care nu a fost ascuns. Acum rămâne să vedem dacă moldovenii prind această momeală.”