Linkuri accesibilitate

Igor Dodon din start a lucrat la debarcarea guvernului condus de Maia Sandu (V.Călugăreanu/Deutsche Welle)


Igor Dodon din start a lucrat la debarcarea guvernului condus de Maia Sandu (V.Călugăreanu/Deutsche Welle)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Șic.md – proiect jurnalistic care și-a propus să identifice în declarațiile publice de impact minciunile și inexactitățile, observă că președintele Dodon este un aprig critic al traseismului politic și a insistat ca răposatul acord ACUM-PSRM să aibă prevederi contra migrației deputaților. Totuși, după ce a dat jos guvernul Sandu, informalul lider socialist și-a descoperit o toleranță nebănuită față de traseismul din afara Parlamentului, mai ales cînd e vorba de vechi colegi „tehnocrați” precum actualul premier Ion Chicu. Jurnaliștii atrag atenția că Ion Chicu a fost consilierul Zinaidei Greceanîi pe vremea când era prim-ministră într-un guvern comunist, apoi a fost promovat de democrați ca secretar de stat la Ministerul Finanțelor, iar după plecarea PDM de la putere, Igor Dodon l-a luat sub aripa sa, făcându-l consilier prezidențial.


Într-o analiză pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu, menționează că Igor Dodon din start a lucrat la debarcarea Guvernului condus de Maia Sandu. Cinci luni a condus Guvernul președinta PAS, Maia Sandu, timp în care schemele fostului regim au fost „înghețate”. Puține din ele au reușit să fie demontate definitiv prin intermediul Ministerului Economiei și a Poliției de Frontieră. În timp ce Guvernul negocia cu partenerii externi reluarea finanțării, pentru acoperirea găurii bugetare de 4 miliarde de lei, moștenită de la fostul guvern, Igor Dodon pregătea echipa de schimb la Președinție. 6 din cei 11 membri ai guvernului Chicu sunt consilieri ai președintelui. Unul din ei – ministrul Apărării – este și cumătru cu Igor Dodon. Al șaptelea membru al guvernului, noul ministru de Interne, Pavel Voicu, este fostul său consilier, iar noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, este avocatul PSRM. Cu toate acestea, socialiștii numesc acest guvern „tehnocrat”.

Cu toate acestea, socialiștii numesc acest guvern „tehnocrat”...

În Newsmaker.md, corespondenta Aleksandra Batanova face un soi de necrolog al Coaliţiei PSRM-ACUM, dispărută zilele astea. Autoarea ne aminteşte perioada existenţei Alianţei – 8 iunie – 12 noiembrie 2019. Ea evocă atmosfera plină de entuziasm din iunie cînd răsunau declaraţiiile următoare: „Dictatorul a căzut! Regimul oligarhic e în opoziţie!” Mulţi au avut impresia că viaţa devine mai frumoasă sau că merită să se întoarcă în Moldova. Iar Coaliţia a început marile transformări. Dar a murit prematur, făcîndu-i pe unii să plîngă pe 12 noiembrie în faţa Parlamentului. Cel mai important lucru nu e acum să căutăm cauzele morţii Alianţei PSRM-ACUM, mai important e poate să ne gîndim ce voiau oamenii de la ea. Coaliţia demonstrase că diferenţa dintre viziunile oamenilor poate fi abolită de dragul unui scop comun. Da, acum ne-am întors acolo de unde am plecat, dar poate că a fost o experienţă de cinci luni necesară. Autoarea trage nădejde că Alianţa defunctă a schimbat totuşi ceva în comportamentul clasei politice moldoveneşti.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au publicat CV-urile și averile tuturor miniștrilor din cadrul guvernului condus de Ion Chicu. Între altele, reporterii își opresc atenția asupra ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Ziarul de Gardă scrie că Igor Dodon a insistat încă în 2017 pe numirea lui Gaiciuc ministru al Apărării, funcție pe care acesta a deținut-o în perioada 2001-2004, fiind demis printr-un decret semnat de către Vladimir Voronin, care a invocat „numeroase infracţiuni atestate în urma controalelor efectuate, inclusiv furtul muniţiilor şi armamentului din dotarea Armatei Naţionale şi persistenţa fenomenului aşa-numitelor relaţii neregulamentare în mediul militar sunt mărturii ale activităţii ineficiente a Ministerului Apărării şi a Serviciului Informaţii şi Securitate”. ​


În vizorul jurnaliștilor de la portalul Diez.md a ajuns noul ministru al educației - Corneliu Popovici. În perioada cât a fost consilier al președintelui Igor Dodon, Corneliu Popovici a avut în spațiul public o serie de ieșiri în care susținea fie că „schimbarea limbii moldovenești în limba română” va duce la destabilizare și că declarațiile cu privire la unirea Moldovei cu România cad sub incidența Codului Penal, iar pe 1 septembrie 2018, într-un mesaj de felicitare de pagina sa de Facebook, acesta a scris că moldovenii „au tot dreptul să-și numească limba maternă limba moldoveneasca, care este limba de stat a Republicii Moldova”.

Portalul Media-azi.md citează experți despre realegerea Olgăi Bordeianu în funcția de director general al Teleradio-Moldova. În opinia lui Victor Gotișan, a fost ales un candidat, care încă de la prima sa alegere și mandat a ridicat mai multe semne de întrebare, fiind chiar acuzată în 2015 de fals de informație inclusă în dosarul de aplicare”, a menționat Victor Gotișan. „Există toate șansele ca TRM să redevină o instituție media în mâinile celor de la guvernare și a PSRM, care își consolidează pozițiile pe piața media din Republica Moldova”, atrage atenția expertul.

XS
SM
MD
LG