Linkuri accesibilitate

Igor Dodon e pregătit. Noi suntem?


 Carabinier patrulând lângă Piața centrala din Chișinău închisă ca urmare a strategiei de încetinire a răspândirii pandemiei de coronavirus.
Carabinier patrulând lângă Piața centrala din Chișinău închisă ca urmare a strategiei de încetinire a răspândirii pandemiei de coronavirus.

Președintele Dodon a declarat deunăzi că Moldova e pregătită să înfrunte apogeul pandemiei şi a precizat că în acest moment sistemului medical din RM nu-I lipseşte nimic: nici personal, nici paturi de spital, nici echipament de protecție, nici medicamente. O declaraţie super-optimistă care ar putea să-I facă pe unii să se culce pe-o ureche. Dincolo de ea se întrezăresc însă o sumedenie de probleme care ar putea să ne proiecteze într-un adevărat coşmar în zilele următoare.

Aş remarca mai întîi o contradicţie în discursul lui Igor Dodon. El ne spune că în ultimii zece ani sistemul medical a fost lăsat de izbelişte şi totodată declară că acest sistem e pregătit de lupta cu virusul. Păi, cum vine asta? Sau un sistem medical se întăreşte năucitor în două-trei luni? Să fim serioşi. În primul rînd, medicina a fost ignorată de toţi conducătorii moldoveni, din 1991. În al doilea rînd, sistemul nostru e fragil de-a binelea, iar numărul mare de medici infectaţi o demonstrează cu brio. În al treilea rînd, conducătorii nu prea ştiu nici ei prea bine ce trebuie să facă. Cum vine asta, stimabililor? Îi chemaţi luni la locurile de muncă pe lucrătorii din instituţiile bugetare şi apoi, luminaţi de o revelaţie, le spuneţi imediat să se ducă acasă şi constataţi că pandemia încă nu a atins apogeul. Păi, voi aveţi sau nu un plan coerent? Iar carantina pe care mizaţi nu e respectată deloc. Străzile sunt pline de oameni, în magazine fiecare al doilea individ nu se sinchiseşte să-i sufle în ceafă altuia.

Dar ce urmează după carantină şi starea de urgenţă? Va dispărea covid doar pentru că există starea de urgenţă? Între timp, economia trosneşte din toate încheieturile, multe afaceri sunt spulberate. Ce va face economia celui mai sărac stat din Europa peste două-trei luni? Cîţi dintre noi vor continua să primească salarii? Mi-e frică să-mi imaginez viitorul. Şi iată, într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Ion Chicu a precizat că statul a pierdut deja 40% din venituri, prin faptul că nu a mai strâns bani din taxe și impozite

Igor Dodon spune că Moldova e pregătită. Eu văd că noi suntem nepregătiţi, iresponsabili, naivi, egoişti şi chiar proşti. Să nu ne îmbătăm cu apă rece.

XS
SM
MD
LG