Linkuri accesibilitate

Igor Dodon„ pregăteşte confiscarea Victoriabank de la Banca Transilvania – pe care a dobândit-o cu bună credinţă” (Iulian Chifu/Adevărul)


Revista matinală a presei.

  • Î
    Revista presei matinale
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:03:02 0:00
    Link direct

    ntr-un editorial întitulat „Dodon îşi arată colții. Cum va arăta viitorul mandat prezidenţial”, publicat de ADEVARUL, autorul, Iulian Chifu, scrie că Igor Dodon „premeditează încălcarea Constituţiei, pregăteşte confiscarea Victoriabank de la Banca Transilvania – pe care a dobândit-o cu bună credinţă, prepară izolarea Republicii Moldova şi sancţionarea statului pe care-l conduce de către UE şi România”. Toate acestea, crede editorialistul, „pentru a redirecționa fluxurile comerciale spre Rusia şi a lega din nou Chişinăul de fosta metropolă, în proiectul de reconstrucţie a Uniunii Sovietice în altă formă pe care îl dezvoltă Putin”. Potrivit lui Iulian Chifu, „aşa va arăta noul mandat Dodon, cu PDM care /.../ ar trebui să se îngrijoreze că este direct părtaș la nemernicia lui Dodon şi a guvernului său fără nume”, citat închis.
  • Autoarea unei depeșe publicate de AGORA se întreabă ironic, mimând modul de exprimare al președintelui Dodon: „Olecuțâcă” reinfectat cu COVID-19?” și observă că „Ministerul Sănătății nu confirmă exact cifra cazurilor de reinfectare anunțată de Igor Dodon”. Solicitat de portal, după ce președintele a comunicat că ar fi deja patru cazuri de reinfectare cu noul coronavirus, ministerul a precizat că există, într-adevăr câteva „cazuri suspecte” în acest sens, dar încă le examinează pentru a spune cu exactitate despre ce este vorba.
  • Și ANTICORUPȚIE - cu un subiect privitor la președintele Igor Dodon. Portalul relatează că deputatul PAS, Dan Perciun, a înaintat miercuri demersuri în adresa Procuraturii Generale și Autorității Naționale de Integritate în care le cere să verifice dacă îmbogățirea recentă a fratelui președintelui, Alexandru Dodon, are vreo legătură cu deținerea de către Igor Dodon a funcției sale. În demersurile sale, parlamentarul face trimitere la declarațiile de avere ale lui Alexandru Dodon de până în 2017, în care raporta venituri și averi modeste. „În ultimii trei ani - susține deputatul opoziției citat de portal – omul de afaceri Alexandru Dodon a devenit un investitor major în afaceri legate de agricultură, colectarea deșeurilor, publicitate și imobiliare în Rusia. Există așadar o suspiciune rezonabilă că acesta este un simplu interpus și afacerile sunt de fapt ale lui Igor Dodon”.
  • COTIDIANUL îl citează pe premierul Ion Chicu care s-a referit în ședință de guvern la protestele agricultorilor de marți care au blocat, pe alocuri, unele drumuri naționale. „Vă anunț, - a spus premierul citat de portal, - că Guvernul vine cu suport, dar nu va tolera un șantaj de acest gen. Agricultorii vor primi sprijin, dar ei în nici un caz nu pot crea dificultăți altor cetățeni. Blocarea traseelor nu e o soluție și cu asta nu veți obține nimic mai mult decât a fost deja promis și alocat”.
  • „COVID-19 în Moldova: prin furtună cu ochii legați” – este titlul unui Op-Ed semnat de Ala Tocarciuc pentru IPN. Potrivit autoarei, ca să evaluăm corect evoluția acestei pandemii, cunoașterea numărului celor testați și numărului celor grav bolnavi nu este suficientă. Mai avem nevoie și de alte date”, iar Republica Moldova ar putea prelua multe din modele matematice larg utilizate în lume „pentru a evalua și a prezice evoluțiile pentru perioadele imediat apropiate ale pandemiei și a preveni astfel unele focare sau crize”. În concluzie, „calitatea deciziilor luate depinde de calitatea datelor care sunt puse la baza lor. Fără date sigure și veridice va fi aproape imposibil să ieșim controlat din această furtună”, susține autoarea cu referire la situația din Republica Moldova.
  • NEWSMAKER scrie că „neînțelegerile mai vechi între foștii și actualii proprietari ai portului Giurgiulești se reinflamează”, iar„ în conflict a fost atrasă și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”. Una din părțile implicate în conflict, compania moldovenească Bemol, a acuzat reprezentanța locală a BERD de amestec într-un proces judiciar și presiuni asupra justiției, menționează portalul care analizează situația creată.
  • RADIO CHIȘINĂU relatează că premierul Ion Chicu l-a invitat pe omologul său de la București, Ludovic Orban să participe la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Chișinău, pe care autoritățile de la Chișinău doresc să o organizeze la 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova. În debutul ședinței Guvernului, Ion Chicu a mulțumit României pentru ajutorul acordat la construcția gazoductului, menționând că acesta va avea in rol important la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Ludovic Orban a anunțat, pe 7 august, despre finalizarea gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău.
  • ZIARUL NAȚIONAL citează un comunicat al BERD în care se spune că aceeastă instituție bancară a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova la adresa „Victoriabank” și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele „Victoriabank” în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014. BERD își exprimă, între altele, „încrederea că ancheta va respecta clienții „Victoriabank”, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova”. Totodată, „un eșec în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei R. Moldova”, se mai spune în comunicatul citat de portal.
  • Și TIMPUL, ca și alte portaluri, prezintă o secvență video în care doi vânzători stradali de la Chișinău sunt surprinși cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului. În imagini se vede clar cum o negustoreasă amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, îl degustă pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.
XS
SM
MD
LG