Linkuri accesibilitate

Igor Dodon va fi cercetat în continuare în arest la domiciliu


Igor Dodon vorbind presei după decizia Curții de Apel Chișinău, 31 mai 2022.
Igor Dodon vorbind presei după decizia Curții de Apel Chișinău, 31 mai 2022.
Igor Dodon va fi cercetat în continuare în arest la domiciliu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia din 26 mai a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, de a-l plasa în arest la domiciliu pe fostul președinte și lider al PSRM Igor Dodon. Decizia a fost luată marți 31 mai, după respingerea unei cereri de recuzare înaintată de procurori pe numele unui magistrat din completul de judecată.

Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care investighează cazul lui Igor Dodon, s-a declarat dezamăgit de decizia instanței, spunând că arestul la domiciliu îi va permite fostului președinte să comunice cu alte persoane și să comenteze procesul pe rețele sociale, ceea ce ar putea afecta grav mersul urmăririi penale.

„Urmărirea penală va fi făcută în termeni restrânși, cu asigurarea tuturor garanțiilor prevăzute de lege, astfel încât să nu existe nici un dubiu de ineficiență sau de abuz”, a declarat pe de altă parte Petru Iarmaliuc.

Ședința de marți de la Curtea de Apel a început cu o cerere de recuzare, înaintată de procurori pe numele magistratului Ghenadie Morozan, care ar fi rudă cu Vladimir Plahotniuc.

Așa cum a argumentat acuzarea, fostul lider democrat este cercetat și el într-o cauză a Procuraturii pornită în baza faimosului video cu punga cu bani pentru care este cercetat Dodon.

„Am cerut recuzarea pentru că tot în aceleași circumstanțe a fost săvârșită o altă infracțiune și anume corupere activă, de către Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Cauza penală respectivă a fost conexată la această cauză,” a explicat Petru Iarmaliuc.

Cercetarea lui Plahotniuc și Iaralov într-o cauză a procurorilor legată de acele imagini nu este o noutate, nou fiind doar anunțul procurorilor că dosarele au fost conexate. Potrivit anchetei, în timp de Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă, Plahotniuc este acuzat ca urmare a aceluiași episod de corupție activă, chiar dacă nu i s-a înaintat niciodată învinuirea din cauza lipsei sale din țară.

Presa a scris despre judecătorul Ghenadie Morozan că este rudă prin afiliere cu Plahotniuc: fratele lui, Eduard, este căsătorit cu sora oligarhului, Vera, fiind la vremea respectivă și vecini în blocul de milioane pe care l-a deţinut controversatul om de afaceri pe strada Bulgară.

Curtea de Apel Chișinău a respins și cererea de recuzare, și recursul procurorilor în care se cerea plasarea fostului președinte Dodon în arest în penitenciar.

Igor Dodon, care pledează nevinovat în dosarul în care este cercetat sub acuzația de corupție și trădare, a repetat, imediat după ședința de la Curtea de Apel, că se consideră în continuare nevinovat, că procesul care i s-a intentat este unul politic, adăugând că nu are încredere în procurorii care îl anchetează.

Fostul președinte s-a referit în mod special la procurorul Iarmaliuc, despre care a spus că nu ar avea experiența cerută de lege pentru poziția pe care o ocupă.

„Da, eu poate nu am experiență în a fi corupt, a lua bani, a hotărî întrebări, pentru că sunt un procuror tânăr, care nu a activat în alte regimuri,” a sspus în replică Petru Iarmaliuc.

XS
SM
MD
LG