Linkuri accesibilitate

Igor Grosu despre alarmele false cu bombă | Panourile solare, potențială sursă de venit


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Biroul politici de reintegrare și mai mulți oficiali de la Chișinău s-au disociat de declarații făcute de șeful-adjunct al instituției, Nicolae Țveatcov, care a sugerat într-o emisiune a postului TV Primul că rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să conțină elemente de federalizare. „Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a Republicii Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul Republicii Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a explicat vicepremierul Oleg Serebrian la Radio Chișinău.
  • Parlamentul a sprijinit la 28 iulie propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 8 august 2022. „Există riscul ca alimentarea cu gaze naturale să fie perturbată”, a declarat în ședința parlamentului prim-ministra Natalia Gavrilița, citată de TV8. Starea de urgență a fost introdusă pe 27 februarie, la 3 zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina. În timp ce puterea spune că starea de urgență îi permite luarea de decizii rapide, opoziția crede că ar fi un pretext pentru a ascunde decizii controversate. În semn de protest, blocul opoziției socialiste și comuniste, dar și deputații Partidului Șor, au părăsit ședința parlamentului, la care a fost adoptată extinderea stării de urgență, precizează portalul Newsmaker.md.
  • Un proiect de lege care prevede proceduri mai simple de instalare și exploatare a panourilor solare de către consumatorii casnici a fost aprobat de parlament în prima lectură la 28 iulie, relatează Ziarul de Gardă. Între altele, lucrările de construcție/montare vor putea fi făcute fără autorizație de construcție, iar punerea în exploatare a centralelor electrice fotovoltaice va putea fi făcută fără avizare din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea. Dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita consumatorului casnic diferența. Se va calcula la prețul mediu de procurare a energiei electrice pe piață pentru ultimele 12 luni.
  • Președintele parlamentului, Igor Grosu, a declarat că unele alerte false cu bombă la instituții moldovene sunt lansate din țări „neprietenoase” Republicii Moldova. Unii autori „sunt de aici de pe loc, alții sunt din afara țării. Nu am informații de unde, dar sunt din destinații neprietenoase nouă”, le-a spus Grosu jurnaliștilor în marginea ședinței parlamentului din 28 iulie, potrivit portalului Pro TV Chișinău. Inspectoratul General al Poliției spune că pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 43 de denunțuri false despre amplasarea de obiecte explozive la 207 de obiective. Potrivit poliției, alertele telefonice au fost făcute din interiorul Republicii Moldova, iar cele prin poșta electronică - din străinătate.
  • Portalul Agora publică un articol în care explică amănunțit ce prevede reforma „Universități Moderne” anunțată la 27 iunie de ministerul Educației, în care mai multe instituții de învățământ superior vor fi comasate. Portalul a stat de vorbă cu reprezentanți ai ministerului Educației, rectori, foști miniștri și experți, pentru a ajunge la concluzia rezumată în titlu că reforma s-ar face în „ape tulburi”.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că raționalizarea consumului de apă este o măsură examinată de autorități din cauza secetei – trezește cel mai mare interes în ultimele 24 de ore pe Facebook-ul moldovean monitorizat de Europa Liberă cu ajutorul aplicației CrowdTangle. O altă postare populară a presei moldovene pe Facebook este despre un protest al opoziției comuniste și socialiste față de guvernarea PAS, care a avut loc în fața parlamentului pe 28 iulie.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală o hartă publicată de fostul președinte rus Dmitri Medvedev și preluată de presă, în care Medvedev, astăzi vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, divizează teritoriul Ucrainei, alipind Rusiei toată regiunea de sud est, până la granița Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG