Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Guvernul nu creditează cu suficientă voință politică ceea ce așteaptă partenerii externi”


Europa pentru Moldova?
Europa pentru Moldova?

A început Partidul Democrat „vânătoarea de vrăjitoare”? Pornirea anchetei parlamentare asupra legăturilor opoziţiei cu activista ucraineană Ludmila Kozlovska pare să sugereze că da, crede interlocutorul nostru matinal de astăzi Igor Munteanu, director IDIS Viitorul, fost ambasador moldovean în SUA.

Interviul dimineții: cu Igor Munteanu (IDIS Viitorul)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:34 0:00
Link direct

Igor Munteanu: „Probabil că trebuie să pornim de la constatarea unei realități preelectorale în care actorii scenei politice încearcă să-și găsească o poziționare care să le asigure controlul asupra resurselor. Și am în vedere resursele administrative, în primul rând și, în al doilea rând, o anumită respirație nouă în campania electorală și pentru că Partidul Democrat s-a văzut încolțit din mai multe părți – din partea Parlamentului European cu rezoluția din 5 iulie și din partea unor cancelarii occidentale, inclusiv Germania, Statele Unite, care au văzut în invalidarea alegerilor din iunie 2018 un motiv serios de a pune la dubii direcția de dezvoltare a Republicii Moldova în calitate de stat al Parteneriatului Estic.

Această schimbare de atitudine în poziția cancelariilor occidentale a creat o anumită rezonanță în mecanismul de luare a deciziilor în interiorul Partidului Democrat, atunci când fiind în vârful acestei piramide a puterii, la un moment dat ai senzația că nu ești suficient de respectat pentru calitățile pe care consideri că le ai. Și atunci ceri din partea partenerilor tăi externi un tratament preferențial, adică uitați de rigorile statului de drept sau ale justiției selective, sau a lucrurilor care

PD susține că este în continuare cel mai mare apărător al valorilor liberale și occidentale în R. Moldova, traducând însă această autoamăgire printr-o derivă largă la nivelul instituțiilor pe care le conduce...

merg rău în țară și acceptați în totalitate narativul pe care eu vi-l profețesc. Cam acest lucru se întâmplă în relațiile dintre actuala guvernare și anumite cancelarii, inclusiv Statele Unite ale Americii, pentru că de-a lungul unei perioade relativ scurte de câțiva ani de zile Partidul Democrat susține că este în continuare cel mai mare apărător al valorilor liberale și occidentale în Republica Moldova, traducând însă acest mesaj sau această autoamăgire printr-o derivă largă la nivelul instituțiilor pe care le conduce. Or, cancelariile occidentale nu pot să ia ca monedă bună tot ce spune un politician sau un grup de politicieni reprezentați de Partidul Democrat. Ei verifică.

În acest moment, parteneriatul strategic pe care cu mulți ani în urmă, în 2013, l-am lansat la Washington este lipsit de conținut, de substanță, pentru că, în afară de declarații siropoase și lipsite de consistență, Guvernul nu creditează cu suficientă voință politică ceea ce așteaptă partenerii externi de la Republica Moldova – comportament democratic, instituții solide în sprijinul cetățenilor, performanță economică, inclusiv prin deschiderea economiei Republicii Moldova către piața internațională.”

Europa Liberă: „PD-ul pare să fi înțeles că nu mai are ce căuta pe segmentul electoral pro-european. Putem presupune ce va urma în plan practic în lupta aceasta a PD-ului pentru un loc mai solid pe segmentul zis moldovenist?

Igor Munteanu: „Moldovenismul nu merge ca ulciorul mult timp la apă. Chiar și cei mai fervenți moldoveniști vor simți falsitate în discursul public sau politic al Partidului Democrat, bănuiesc eu, dar cu siguranță la nivelul tactic al pregătirii de alegeri Partidul Democrat consideră că în acest fel împinge Partidul Socialiștilor mai spre stânga, găsindu-și un loc potrivit pe centrul eșichierului, din care loc va ochi mai mulți alegători.”

Europa Liberă: Prevestește asta însă un bloc pro-Moldova înainte de alegeri sau, mai ales, după alegeri?

Igor Munteanu: „Probabil că înainte de alegeri este mai complicat să se formeze acest bloc pro-Moldova. De fapt, chiar și termenul acestui bloc este nepotrivit, este mai degrabă pro-oligarhie, acesta ar fi termenul specific pentru intențiile electorale ale acestui partid, dar cu siguranță că după alegeri, în anul 2019, socialiștii și democrații și-ar dori să guverneze împreună, împărțindu-și teritoriul deja în funcție de câte voturi vor putea atrage și câte mandate vor controla. Sunt și actori externi care ar aplauda ideea unei mega-coaliții, unei supra-majorități parlamentare, care ar putea să îndeplinească exact anumite promisiuni pe care acești actori externi și le doresc foarte mult și s-a discutat în ultima vreme despre un posibil scenariu de remodelare a statului printr-o federalizare extinsă ori ascunsă și în care Chișinăul n-ar mai conta atât de mult în procesul de implementare a agendei de asociere, fiindcă aparent ar apărea alte stafii și alte obiective.

Unul dintre obiectivele importante ale Partidului Democrat este să-și păstreze puterea de veto asupra deciziilor economice, cum a fost concesionarea aeroportului, cum a fost rezolvarea extrem de proastă a colapsului celor trei bănci, iar în acest moment Ministerul Economiei

Unul dintre obiectivele importante ale Partidului Democrat este să-și păstreze puterea de veto asupra deciziilor economice...

condus de democrați s-a ocupat inclusiv de această privatizare extrem de dubioasă a companiei Air Moldova. Toate aceste lucruri împreună confirmă ipoteza că Partidul Democrat este interesat doar de câștiguri pe terenul tranzacțiilor economice suspecte cu proprietăți de stat și se va apăra de protestele cetățenilor prin investiții masive în organele de drept, adică organele de ordine publică, mai bine zis, de poliție și printr-un aliaj cu socialiștii, care le-ar oferi niște garanții de menținere sau de păstrare a acestor interese la guvernare.”

Europa Liberă: De partea cealaltă, a opoziției, problema care se pune, cel puțin de unii analiști, este dacă e posibilă o unire sub o umbrelă a tuturor forțelor de opoziție, poate inclusiv a segmentului unionist, care a căpătat cumva amploare în ultimii ani ca soluție pentru un scor electoral mai bun. Cât de fezabilă vi se pare această idee? Reală, indusă, cum vi se pare?

Igor Munteanu: „Dacă se va întâmpla o anumită unificare a forțelor democratice, se va întâmpla pe fundamentul unor principii și principiile acestea sunt legate de integritatea persoanelor care cheamă la

Suntem martorii unei uzurpări a puterii de stat prin această coaliție de parveniți între Partidul Democrat și agențiile statului...

această unitate și doi: direcția de recuperare a controlului public asupra instituțiilor constituționale. Noi în acest moment, de fapt, suntem martorii unei uzurpări a puterii de stat prin această coaliție de parveniți între Partidul Democrat și agențiile statului.

Dacă va reuși această unificare a forțelor democratice, vom vedea, noi sperăm foarte mult, pentru că acest lucru este singurul instrument prin care cetățenii acestei țări pot să recapete speranța de justiție în această țară și de democratizare a societății și statului. Dacă răspundem la această întrebare pur formal, nu cred că o unificare automată sau mecanică este posibilă, pentru că și opoziția este foarte fragmentată în funcție și de orientările, câmpurile ideologice și de experiențele din trecut.

Ați menționat de curentele unioniste, foarte fragmentate de altfel și lipsite de lideri care să impresioneze publicul. O apropiere a acestor curente este foarte importantă, este necesară în condițiile în care se vor găsi instrumentele de conciliere a unor diferențe tactice. La nivel strategic și aceste grupuri sau cele mai multe din grupurile unioniste înțeleg foarte clar că fără dispersarea grupurilor oligarhice aflate la guvernare și fără recucerirea încrederii publicului în instituțiile statului nu poți avansa serios și niciun fel de scenariu de tip 1918 nu este posibil fără asentimentul populației. Dar din nou spun ca valoarea și utilitatea vor crește pentru toată lumea, dacă vor accepta niște principii de coabitare, de conviețuire și de creare a unei alternative la actuala guvernare.”

Europa Liberă: Despre ancheta parlamentară legată de această organizație, „Open Dialog”, a ucrainencei Ludmila Kozlovska de la observatorii vieții politice am auzit două versiuni. Unii cred că se urmărește demonizarea opoziției prin demonizarea acestei organizații și a legăturii opoziției cu ea, alții cred că s-ar putea ajunge chiar la excluderea din jocul electoral a uneia sau a două forțe de opoziție – PAS-ul și DA. Dvs. spre ce versiune înclinați mai mult?

Igor Munteanu: „Nu știu dacă mi-ar plăcea să mă joc acum de-a versiunile, dar există niște precedente periculoase în procesul electoral din ultimii ani. În 2014 a fost exclus un partid și chiar dacă protestele nu au fost pe măsură, totuși a fost o încălcare flagrantă a modului în care ar trebui să existe reguli electorale pentru toți în mod egal. Doi: au fost anulate rezultatele alegerilor din iunie 2018. Și atunci aceste precedente vorbesc despre o deviere clară în sistemul care trebuie să garanteze cetățenilor dreptul de vot și dreptul de a-și alege oamenii pe care-i preferă, oamenii politici.

Polonia, Liudmila Kozlovska, SIS, PiS, Rusia și PDM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:33 0:00
Link direct

Din acest punct de vedere, sigur că trebuie să fim foarte precauți și foarte vigilenți, pentru ca autoritățile statului să nu continue această practică de „vânătoare a vrăjitoarelor” și de demolare a opoziției, pentru că atunci când opoziție este vânată pe toate drumurile, sistemul politic se transformă într-un sistem sultanic, autoritar. În Republica Moldova încă nu a ajuns exact să fie un regim totalitar, dar există foarte multe elemente care dau de gândit și care evident ar putea într-un fel să timoreze felul în care alegătorii participă la procesul electoral.

Nu doar cetățenii Republicii Moldova sunt consternați de felul în care funcționează justiția în Republica Moldova care produce rezultate proaste, ci și toți partenerii care ar trebui să ajute Republica Moldova.

Deciziile luate de justiția infectată de interesele oligarhiei au produs această ruptură în dialogul dintre UE și R. Moldova ...

Finanțările externe sunt suspendate în acest moment, în primul rând, ajutoarele din partea Uniunii Europene. De ce? Pentru că deciziile luate de justiția infectată de interesele oligarhiei au produs această ruptură în dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Putem să ne dăm peste cap, spunând că de fapt acestea sunt poveștile opoziției, dar nimeni nu poate să spună în acest moment că relațiile dintre Bruxelles și Chișinău sunt excelente și că noi avansăm în mod convingător la implementarea Acordului de Asociere. Rezultatele arată exact invers. Republica Moldova este în acest moment izolată, privită cu foarte multe rezerve de cei de la Bruxelles, iar cetățenii Republicii Moldova sunt extrem de supărați pe faptul că li s-a furat votul în Chișinău și interesele lor fundamentale sunt neluate în seamă și la subiectul privatizărilor, și la subiectul avansării politicilor în acest stat.”

XS
SM
MD
LG