Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: „Lupa democraților cu socialiștii este o luptă reală, nu este o luptă mimată”


Interviul matinal al Europei Libere cu analistul Igor Volnițchi, realizat de Liliana Barbăroșie și Alexandru Canțîr.

Europa Liberă: Bună dimineața, dle Volnițchi, vă mulțumim că sunteți cu noi la această oră matinală. Așadar, suntem, la această fază a campaniei electorale, martorii unei ofensive zgomotoase și surprinzătoare oarecum a partidului de guvernământ și „condrumeților” acestuia împotriva PSRM și președintelui Igor Dodon. Posibilitatea excluderii PSRM din cursa electorală pare să fie menținută tot mai caldă de ambele părți. Ce se întâmplă? Nu mai funcționează „alianța din culise”, cum se spune, dintre partidul guvernării și „partidul-favorit” al actualei competiții electorale, alianță despre care au vorbit în permanență adversarii, cel puțin, ai celor două formațiuni?

Igor Volnițchi: „Bine, putem presupune că democrații au acces la anumite sondaje, nu numaidecât cele care se fac publice, și care îi îngrijorează cumva în perspectiva rezultatului pe care l-ar putea avea socialiștii. Știm că socialiștii au fost constant în ultimii ani primii în preferințele alegătorilor. Probabil, ei erau cel mai apropiat posibil partener după alegeri pentru democrați, însă pentru aceasta ei trebuiau să nu acumuleze de unii singuri majoritatea parlamentară. Acum putem presupune că datele sociologice, datele electorale la care au acces democrații le sugerează că tocmai socialiștii ar putea acumula o majoritate de sine stătător. De aceea au și schimbat macazul, au și schimbat datele problemei și au pornit „ofensiva” respectivă. Asta în ceea ce ține de motivația lor, însă nu știu dacă se poate merge, dacă vor merge până la excluderea socialiștilor din alegeri, deși aceasta este o teză destul de vehiculată în ultimul timp.

Vedem că și socialiștii împărtășesc această temere, organizează și proteste; tot mai des în discursul lor public este prezent anume argumentul respectiv, anume această informație că ar putea fi excluși din alegeri, însă eu nu cred că democraților le-ar conveni excluderea socialiștilor din alegeri. Or, în acest caz apare întrebarea logică: către cine va merge electoratul socialist? Cele mai apropiate opțiuni pentru electoratul socialist în cazul în care partidul va fi exclus din alegeri sunt: Partidul Comuniștilor, Partidul Nostru, condus de dl Usatîi, și Partidul „Șor”. Cât va acumula fiecare din aceste partide nu e clar, dar eu nu cred că le convine democraților să-i întărească pe comuniștii cu care au luptat atâția ani, au depus atâtea eforturi pentru a-i aduce la limita anonimatului politic sau cu atât mai mult democraților nu cred că le convine o revenire în forță a dlui Renato Usatîi, care, mă rog, unii zic că poți să te înțelegi cu el, dar noi știm felul de a fi al dlui Usatîi și nu cred că pentru democrați e cea mai bună opțiune. De aceea, eu cred că lupta cu socialiștii va continua, este o luptă reală, nu este o luptă mimată, este o luptă care pornește de la niște date sociologice care indică pericolul pe care îl prezintă la moment pentru democrați socialiștii și democrații vor face tot posibilul pentru a diminua cât mai mult rezultatul electoral al socialiștilor, dar nu le convine excluderea lor din campania electorală.”

Europa Liberă: Totuși, dle Volnițchi, ce date misterioase ar fi putut stârni îngrijorarea PDM față de ascensiunea PSRM și, dacă se întâmplă asta, putem presupune că e o greșeală strategică graba PDM din moment ce până acum au crescut sau cel puțin erau acuzați de analiști că cresc formațiunea dlui șef de stat?

Igor Volnițchi: „Da, noi putem presupune despre ce date e vorba și, într-adevăr, părerea mea personală, poate e subiectivă, dar este că avem de-a face cu o gravă greșeală tactică, greșeală strategică a guvernării. Noi știm din datele sociologice care se fac publice care e ponderea partidelor pe lista națională, dacă putem spune așa, în circumscripția națională. Și aceste date ne arată cam care ar fi configurația aproximativă a viitorului Parlament în baza numărului de voturi obținute de partide pe lista națională, însă până acum n-a fost făcut nici un sondaj de opinie cât de cât credibil, care să reflecte situația ce ține de circumscripții.

Putem presupune că la un moment dat democrații mizau că, folosind cele patru mari resurse: resursa mediatică, resursa financiară, resursa umană și resursa administrativă și având la dispoziție peste 700 de primării din Republica Moldova, și având la dispoziție aproape în totalitate consiliile raionale, președinții de raioane, dacă nu greșesc, la un moment dat erau chiar vreo 28 din 30 și ceva, deci ei undeva mizau că, uite, ar putea obține minimum jumătate din voturile din circumscripții, din mandatele care ar veni din circumscripții. Iată că acum probabil s-au făcut niște cercetări sociologice stricte pe fiecare circumscripție și s-a văzut că – aici ajungem la greșeală –, că a fost o greșeală să se lase ca alegerile din circumscripții să se desfășoare într-un singur tur. De fapt s-a întâmplat ceea despre ce avertiza și opoziția pro-europeană de nenumărate ori, și unii analiști, și unii specialiști în materie, că alegerile într-un singur tur în circumscripții favorizează stânga și în special pe cei din Partidul Socialiștilor. Probabil anume aici s-a ajuns la aceste constatări în baza unor cercetări sociologice pe fiecare circumscripție.”

Europa Liberă: Sunt logice, cum ar spune socialiștii, aceste pericole, dar ce beneficii electorale poate avea PDM deschizând „al doilea front”, după cel împotriva opoziției de dreapta, atâta vreme cât, cum spuneați și Dvs., voturile nu s-ar duce la democrați în cazul dispariției de pe scenă a socialiștilor în această campanie?

Igor Volnițchi: „Noi putem presupune că democrații aici acționează mai degrabă din instinct de autoconservare. Pe ei îi preocupă mult mai mult la această etapă ca socialiștii să nu poată forma viitoarea guvernare, viitoarea majoritate parlamentară de unii singuri decât unde se vor duce aceste voturi. Bine, sunt și aici niște calcule și ele tot mai des apar în spațiul public că, uite, s-ar duce o parte din voturile socialiștilor către Partidul „Șor”, cu care celor din Partidul Democrat le va fi mai ușor să colaboreze după alegeri, că o parte din aceste voturi s-ar putea duce către alte formațiuni cu care eventual democraților le va fi mai ușor să colaboreze după alegeri, dar nu cred că unde se duc aceste voturi e principala preocupare a democraților la această etapă. Instinctul de autoconservare le spune că trebuie să facă tot posibilul ca socialiștii să nu ia majoritatea și ei asta fac.”

Europa Liberă: Cearta fără bătaie, cum se spune, e ca nunta fără tobă. Credeți că „ciomăgeala” electorală dintre Partidul Democrat și socialiști va lua amploare? Și care ar putea fi deznodământul, dle Volnițchi?

Igor Volnițchi: „Cu siguranță va lua amploare, cu siguranță va crește în tensiune cu cât se vor apropia alegerile, pentru că, după cum spuneam ceva mai devreme, democrații au o motivație foarte puternică. E, de fapt, vorba despre supraviețuirea lor ca forță politică, despre menținerea șanselor de a influența cumva jocul politic în perioada postelectorală și de a rămânea la guvernare.

Acum cu ce se va termina, e greu de spus, pentru că aici chiar e ca în vorba ceea populară că „bățul are două capete”, pentru că eu în ultima perioadă am auzit foarte multe opinii că dintr-un punct de vedere această luptă politică cu socialiștii i-ar avantaja pe socialiști. De ce? În primul rând, pentru că le mobilizează electoratul și este un efect pe care probabil îl iau în calcul și cei din Partidul Democrat; în al doilea rând, pentru că îi scutesc pe socialiști, mai bine zis, elimină parțial suspiciunile ce planau asupra lor că ei ar avea unele înțelegeri cu democrații. Eu știu că o parte din electoratul de stânga privea cu suspiciune spre PSRM și își punea întrebarea: dar nu cumva votul meu după alegeri va ajunge să fie unul pentru o alianță PD-PSRM? Iată că acum aceste suspiciuni sunt diminuate simțitor și eu zic că aceasta ar putea avantaja socialiștii. Probabil cei din Partidul Democrat înțeleg și aceste două riscuri despre care am vorbit eu, însă miza este mult prea mare ca ei să le ia în calcul sau cel puțin să le considere primordiale în situația în care s-a ajuns.”

Europa Liberă: Dvs. aveți vreo explicație pentru ceea ce se consideră a fi sau s-a considerat până acum un fel de subordonare tainică a lui Igor Dodon și, prin extensie, a PSRM față de conducerea actualului partid de guvernământ?

Despre manipulare și „salata” politică a anului moldovenesc 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:46:47 0:00

Igor Volnițchi: „Eu presupun că socialiștii au avut de ales răul cel mai mic din cele câteva rele care existau. Dacă socialiștii ar fi avut o poziție mult mai dură în raport cu guvernarea și dacă s-ar fi aflat pe baricade o perioadă mult mai îndelungată, nu se știe dacă ar fi avut capacitatea să reziste până la alegeri. Ei au făcut tot posibilul pentru a menține o oarecare zonă de confort până cât mai aproape de alegeri. Or, cu cât mai târziu a început această ofensivă a democraților împotriva socialiștilor, și ea era previzibilă, se știa că la un moment dat ea va începe, deci cu cât mai târziu ea a început, cu atât mai mari sunt șansele socialiștilor de a scăpa cu pierderi electorale cât mai mici din această confruntare, din această luptă și chiar de a obține unele câștiguri.”

Europa Liberă: Dle Volnițchi, vă mulțumim foarte mult pentru amabilitatea de a fi cu noi în această dimineață.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG