Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: „Republica Moldova alunecă tot mai mult spre un stat autoritar” (VIDEO)


Rezoluția protestului de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Rezoluția adoptată la demonstrația de protest de duminică la Chișinău

Interviul dimineții cu analistul politic de la Chișinău pe tema situației create de invalidarea alegerilor locale din capitală.

Opoziţia din jurul învingătorului nevalidat al scrutinului din Chişinău nu se lasă. O organizat duminică o nouă demonstraţie de protest, mai amplă ca toate câte au fost până acum, şi a anunţat începutul mişcării de rezistenţă. Dar nici puterea nu dă înapoi. După ce a adunat avertismente clare de la parteneri, a spus ce vrea să facă, dar aceea nu e o soluţie pentru problema curentă, ci pentru viitor. Aruncăm o privire peste acest tablou împreună cu analistul politic de la Chişinău, Igor Volniţchi.

Interviul dimineții: Igor Volnițchi în dialog cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:13 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să ne uităm acum un pic peste ce tablou avem acum în față, urmarea nevalidării scrutinului în Chișinău. Vedem o opoziție adusă la capătul răbdării, anunțând că intră în mișcarea de rezistență, o primă manifestație din cele preconizate de această mișcare a avut loc ieri. De cealaltă parte, autoritățile și-au conturat și ele tactica de exit din această situație: vor modifica legea ce a permis justiției să invalideze scrutinul. Și, în sfârșit, vedem niște parteneri externi surprinși, contrariați, hotărâți, parcă, să ceară autorităților să repare situația. Cum vi se pare acest tablou sau ce ați adăuga la el?

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Igor Volnițchi: „E un tablou foarte trist, pentru că, în premiera absolută, în Republica Moldova se invalidează rezultatele unui scrutin care a avut loc în mod democratic. E un tablou care prezintă și anumite pericole pentru viitorul democratic, pentru viitorul democrației în Republica Moldova.

Tactica opoziției este absolut corectă, ei folosesc unica modalitate pe care o au la dispoziție în astfel de situații și această modalitate sunt protestele. Evident că guvernarea încearcă să detensioneze situația și, în modul în care ne-am obișnuit deja că acționează, caută acum bomboana politică pe care s-o arunce în societate.

În genere, cei de la putere sunt maiștri în a arunca astfel de bomboane și, dacă ne amintim, cu asta se ocupă cam minimum de la 20 ianuarie 2016 – atunci când au instalat pe furiș un guvern nocturn și au fost ample proteste în Republica Moldova. Ei au venit cu un set de măsuri sociale: au diminuat prețul la gaz, la benzină și așa mai departe, chipurile, „Stați acasă, nu protestați, voi nu v-ați dat seama, dar asta e guvernarea pe care o meritați!”.

Apoi, în 2016, a venit acea bomboană politică sub forma alegerilor prezidențiale directe, oferite de către Curtea Constituțională și putem presupune că nu fără implicarea puterii s-a făcut acest lucru. Apoi au fost alte bomboane electorale.

Evident că acum guvernarea va merge pe aceeași cale, încercând să arunce praf în ochii opiniei publice, încercând, cumva, să tempereze opoziția și, totodată, să transmită anumite mesaje încurajatoare în exterior: „Uitați-vă că ceea ce s-a întâmplat, de fapt, se datorează nu implicării noastre, nu dorinței noastre de a nu admite ca opoziția să pună mâna pe Primăria capitalei, ci unei lacunele legislative și, uite, noi acum le eliminăm, de aceea stați fără grijă: în toamnă totul va fi bine cu alegerile”.”

Europa Liberă: Dar de cealaltă parte, domnule Volnițchi, europenii ce zic? „Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor”. E o declarație comună pe care a emis-o vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, Comisarul pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Hahn. Deci, măsuri ca rezultatele alegerilor să fie respectate. E un ultimatum acesta, cum îl înțelegeți?

Igor Volnițchi: „Poate fi considerat și un ultimatum, deoarece în ultimii aproape trei ani guvernarea nu o dată le-a demonstrat europenilor că poate trece anumite limite.

Și, în acest context, țin să vă amintesc de ignorarea totală a opiniei Comisiei de la Veneția, de ignorarea totală a opiniei factorilor de decizie de la Bruxelles, de la Strasbourg, a europenilor în raport cu modificarea sistemului electoral. Guvernarea le-a zis: „Uitați-vă, este un Acord de Asociere, este un plan de acțiuni privind implementarea lui, haideți să ne concentrăm acolo, pe un calcul pur matematic, câte dintre prevederile respective se respectă. Dați-ne bani și stabiliți-vă relația cu noi în baza acestui document, a acestui Acord și a acestui plan de acțiuni”. Asta este logica guvernării, asta este guvernarea.

În schimb, factorii de decizie europeni vor mult mai mult. Și este firesc să vrea, pentru că, atunci când ei își leagă anumite speranțe, atunci când ei investesc într-o țară, ei vor să vrea și un rezultat pe măsură – nu mimarea unei lupte cu corupția, nu mimarea unei reforme în justiție, nu mimarea unor reforme în oricare alt domeniu important, ei vor să vadă rezultate. Iar rezultatele, din păcate, contrazic rapoartele triumfaliste care țin de implementarea Acordului de Asociere și cu care vin periodic cei de la putere.

Realitatea arată că Republica Moldova alunecă tot mai mult spre un stat autoritar, Republica Moldova alunecă tot mai mult spre dictatură, pentru că e un caz ieșit din comun ca politicieni, conducători, puteri în țări care erau considerate până acum mult mai predispuse la dictatură și la autoritarism, nimeni nu și-a permis să anuleze niște rezultate ale unor alegeri democratice, ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova.

De aceea eu cred că europenii care, până acum, aveau o oarecare toleranță față de puterea de la Chișinău, luând în calcul și anumite tendințe geo-politice, acum nu vor mai avea toleranța respectivă.”

Europa Liberă: Dar se mai pot repara lucrurile, domnule Volnițchi? Dacă da, prin ce metode?

Igor Volnițchi: „Eu cred că fiecare tabără are propria viziune cum pot fi reparate lucrurile. Din ceea ce se vede, europenii dau de înțeles că unica posibilitate ar fi validarea, totuși, a rezultatelor scrutinului. Deși eu nu-mi închipui care ar fi modalitatea de revenire asupra deciziilor de invalidare, astfel încât voința locuitorilor municipiului Chișinău, exprimată în alegerile din 3 iunie, să fie respectate.”

Europa Liberă: Acum nu vă imaginați, dar până vineri, până CEC-ul a spus ce a spus, vă mai imaginați?

Igor Volnițchi: „Dacă sincer, eu mă așteptam puțin la altă decizie a CEC-ului. Eu mă așteptam la un artificiu politic, la un artificiu electoral din partea guvernării, știindu-i pe marii maiștri în astfel de materie. Ce am în vedere? Spre exemplu, nimeni nu-i împiedica pe cei de la CEC să zică: „Uitați-vă, au fost încălcările respective, au fost deciziile instanțelor de judecată: prima instanță, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție. Haideți acum să organizăm alegeri repetate, așa cum prevede Codul Electoral”.

Trimiterea pe care au făcut-o cei de la CEC: „Uite, am intrat în ultimul an de mandat”, nu ține, nimeni nu-i împiedica pe cei de la CEC să stabilească următoarele alegeri locale generale spre exemplu, în luna august 2019 sau la începutul lunii septembrie 2019, pentru că există în legislație acest termen de trei luni în care pot fi organizate alegeri după expirarea mandatelor aleșilor locali și nu numai a lor.

În cazul nostru, mandatele aleșilor locali expiră în luna iunie 2019, a majorității aleșilor locali. Cine îi împiedica pe cei de la CEC, dacă țin atât de mult la acest an, înainte de alegeri, să respecte termenul respectiv, să stabilească că alegerile locale generale următoare au loc puțin mai târziu. Iar acum o să se facă alegeri repetate, așa cum prevede Codul Electoral, dacă tot pretind că avem o justiție independentă care a luat niște decizii, bazându-se pe niște încălcări.

Nu s-a dorit. Și pe mine acest lucru m-a mirat, pentru că eu am văzut în aceasta un afront direct democrației. Poate că e cam tare, e cam dură declarația mea, dar chiar nu-mi explic. Într-un fel, guvernarea a ratat ultima șansă de a detensiona cât decât civilizat situația creată și de a-și remedia totodată situația cu europenii. Dar, mă rog, cred că au calculele lor și știu prea bine ce fac.”

Europa Liberă: Apropo despre europeni, s-a anunțat anterior că procedurile de oferire a ajutoarelor macrofinanciare s-au oprit. Ce credeți despre viitorul finanțărilor?

Igor Volnițchi: „Eu cred că până la alegeri nu vor fi niciun fel de finanțări și ele nici nu pot să fie. Chiar dacă nu am fi asistat la această situație tristă, la acest afront direct adus democrației din Republica Moldova, oricum avem un an electoral și în anii electorali, mai ales în ultimele luni înainte de alegeri, partenerii externi, și nu e vorba numai de factorii de decizie de la conducerea Uniunii Europene, ci și de alți parteneri de dezvoltare pe care îi are Republica Moldova, sunt foarte și foarte atenți. Pentru că, indirect, banii lor pot contribui la consolidarea imaginii, în cazul de față, a guvernării sau a altor actori politici care au tangență cu distribuirea, cu gestionarea suportului financiar.

De aceea era și firesc ca șansele ca acest suport financiar să vină în următoarele luni să fie considerate minime. Acum, după gravele derapaje anti-democratice la care am asistat, cu siguranță acest ajutor nu va veni.”

Europa Liberă: Modificarea legii: cui și ce fel de satisfacție poate da această măsură, sugerată, iată, mai întâi cu jumătate de gură, apoi mai sigur de către autorități?

Igor Volnițchi: „Avem și aici niște duble standarde. Stați puțin, parcă regulile de joc nu se modifică în ultimul an până la alegeri? Și dacă CEC-ul a făcut trimitere la acest ultim an până la alegeri, ce facem noi acum?

Mai mult ca atât, orice modificare, în opinia mea, este pur cosmetică, e artificială și va avea un puternic caracter manipulator. Eu nu zic că legea nu trebuie modificată. Da, ea abundă într-o mulțime de lacune, însă aceste lacune puteau fi eliminate și până acum. Și, în plus, nu există nicio garanție că, fiind eliminate unele lacune în scrutinul din toamnă, spre exemplu, sau în scrutinul local-general pe care îl vom avea în 2019, nu vor fi inventate alte lacune. Nu există nicio garanție că nu sunt trecute intenționat la tăcere anumite imperfecțiuni ale legislației ca, ulterior, să fie din nou folosite în interesul cuiva anume.

Problema nu e atât în legislație, problema e în voința celor care au capacitatea de a elimina lacunele, mai bine-zis, în sinceritatea lor când fac astfel de declarații. Da, legislația Republicii Moldova, și nu e vorba numai de prevederea care acum a scandalizat opinia publică, deoarece a stat la baza anumitor decizii judecătorești, ci în genere, legislația electorală abundă în imperfecțiuni. Însă abordările nu trebuie să fie din astea ad-hoc, „Uite, ceva nu v-a plăcut, a ieșit lumea în stradă, haideți, noi facem ceva”.

Abordarea trebuie să fie una profesionistă. Se face un grup de lucru anume, din care fac parte reprezentanții mai multor categorii, inclusiv politice, și nu numai, mediul analitic, mediul de experți și așa mai departe, vine fiecare cu contribuția lui. Însă nu acum, nu acum, pentru că acum nu e ceva sincer, acum e vorba doar de o măsură manipulatoare, scopul căreia este să detensioneze situația, aruncând praf în ochii opiniei publice naționale și internaționale.”

Europa Liberă: Ultima întrebare și un minut, două pentru răspuns, domnule Volnițchi. Există un mare absent în toată această poveste. Tăcerea socialiștilor, tăcerea președintelui Igor Dodon cum poate fi privită această tăcere? La început parcă mai spunea câte ceva, dar acum, cumva, urmărește absent ceea ce se întâmplă în acest teatru.

Igor Volnițchi: „Eu cred că situația creată îi avantajează pe socialiști și ei înțeleg foarte bine acest lucru. Cel mai mare pericol pentru socialiști era realizarea obiectivului anunțat anterior de către cei din PD – crearea unei coaliții post-electorale pro-europene. Chiar dacă această ofertă, acest măr otrăvit al PD-ului, cum l-au caracterizat cei de la PAS și PDA, nu prea avea șanse mari de reușită, totuși socialiștii se temeau că la un moment dat pro-europenii s-ar putea uni.

De aceea, această luptă care a apărut între guvernare, pe de o parte, PAS, PDA, PLDM, dreapta europeană în general, pe de altă parte, îi avantajează. Probabil, ei se simt undeva tentați să intervină în această polarizare politică nouă ce se creează în Republica Moldova. Însă aici este un mare risc: amintiți-vă de consecințele pe care le-a suportat Partidul Socialiștilor atunci când a ieșit în stradă în 2015 și, parțial, 2016, alături de formațiuni de orientare pro-europeană. O parte din electoratul lor nu i-a înțeles atunci și noi am văzut că socialiștii, la un moment dat, au fost nevoiți să facă un pas înapoi.

De aceea eu zic că socialiștii au ales o tactică care e ok din punct de vedere electoral. Se apropie alegerile parlamentare, ei se țin cât mai departe de acest scandal care a apărut și ei încearcă să tragă maxim de foloase, mergând pe proverbul „Când doi se bat, al treilea câștigă”. Iarăși, urmează să vedem dacă poziționarea lor, într-adevăr, până la urmă se va dovedi corectă, pentru că fiecare băț are două capete.”

XS
SM
MD
LG