Linkuri accesibilitate

Impactul alegerilor americane în Orientul Mijlociu


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și candidatul prezidențial al Partidului Demcrat, Joe Biden, la dezbaterea prezidențială din Cleveland, Ohio, 29 septembrie 2020.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și candidatul prezidențial al Partidului Demcrat, Joe Biden, la dezbaterea prezidențială din Cleveland, Ohio, 29 septembrie 2020.

Care ar putea fi politica externă a Statelor Unite după alegerile prezidențiale?

Experți consideră că în țările din Orientul Mijlociu, aflate în conflict ori în situații de criză – Siria, Yemen, Libia, Liban și Irak – situația se va menține gravă și relativ neschimbată, indiferent cine va câștiga prezidențialele din Statele Unite.

Impactul alegerilor americane în Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Atât administrația Trump cât și Obama, din care Joe Biden a făcut parte nu au reușit să-și mențină angajamentul de a scoate America din conflicte, în Orientul Mijlociu. Dar între cele două posibile administrații există diferențe în privința legăturilor cu actualul guvern israelian și monarhi din regiunea Golfului Arabic. Liderii respectivi au salutat decizia lui Trump de a părăsi unilateral acordul nuclear cu Iranul, încheiat de administrația Obama.

Donald Trump a urmat o traiectorie diferită și în procesul de pace între israelieni și palestinieni, favorabilă intereselor dreptei israeliene, un proces căruia palestinienii i se opun. În ambele cazuri o victorie a democraților luna viitoare ar putea antrena o schimbare de direcție. O administrație Biden va încerca probabil să reducă tensiunile cu Iranul și să găsească o formulă de compromis. Atitudinea față de premierul israelian Benjamin Netanyahu și prințul saudit, Mohammed bin Salman ar putea fi mai reținută.

Administrația Trump este mândră de succesul obținut recent când Emiratele Arabe Unite și Bahrein au stabilit relații diplomatice cu Israelul, ilustrind o modificare de optică în anumite statele arabe. Recente sondaje de opinie arată că majoritatea israelienilor îl preferă pe Trump, contra-candidatului sau democrat, asta în ciuda faptului că marea majoritate a evreilor din Statele Unite votează cu democrații. Sancțiunile americane au lovit în economia iraniană, dar nu au reușit încă să stopeze agresiunile Teheranului în regiune. Biden a spus doar că va oferi Iranului “o cale diplomatică credibilă”. El a mai arătat că va reevalua legăturile cu Arabia Saudită și cu prințul Mohammed bin Salman. Experții anticipează că o administrația Biden va repune pe tapet chestiunea drepturilor palestinienilor, încercând să obțină un acord de pace care să consfințească două state independente, Israel si Palestina.

XS
SM
MD
LG