Linkuri accesibilitate

Impactul pandemiei în Statele Unite amplificat de confuzie și neglijență


Străzi aproape pustii în Jersey City dominate de Statuia Libertății
Străzi aproape pustii în Jersey City dominate de Statuia Libertății

O organizație civică – Accountable US – a formulat peste 200 de cereri de acces la documente guvernamentale, comunicații între administrația Trump și state – în legătură cu eforturile vizând contracararea coronavirus.

Interesant este că Accountable US a solicitat documente de la state și nu de le guvernul federal, știut fiind că acestea oferă acces mai rapid. Organizația civică vrea să afle despre acțiunile administrației Trump în contextul crizei de sănătate publică, COVID19 și consideră că această cale legală de a o face este mai eficace.

Impactul pandemiei în Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct



Până acum, ei au primit răspunsuri din statele Oregon și Georgia, în acesta din urmă, decizia guvernatorului Brian Kemp de a redeschide economia fiind una controversată. În documentele primite există corespondență care arată că oficialități din Georgia se plângeau la 25 martie că nu au suficiente teste, iar un schimb de mesaje între Oregon și Ministerul Sănătății da la iveală deficiențe majore în sistemul de aprovizionare, forțând statele să între competiție, unele cu celelalte, pentru resurse medicale. Organizația civică dorește informații cu privire la toate aspectele cazului, inclusiv, de exemplu, de ce plajele din Florida nu au fost închise, în vacanță studenților și de ce Wisconsin a organizat alegeri, atunci când autoritățile medicale considerau că este periculos.

Documentele primite din Oregon arată că la sfârșitul lui martie, când Trump spunea că testele nu sunt o problema, o oficialitate locală arată că lucrurile nu stăteau deloc așa. Alte mesaje email dau la iveală confuzie cu privire la procesul de testare și amplasarea diverselor resurse aflată în stat. În Georgia, autoritățile statului au comunicat că cei infectați care nu au simptome pot răspândi virusul cu săptămâni înainte că guvernatorul Kemp să declare că nu a auzit niciodată.

Din comunicațiile respective rezultă întârzieri în livrarea aparatelor de respirat. Președintele Accountable US, Kyle Herrig a spus că răspunsul administrației Trump la pandemie fost marcat de proastă organizare și încercări de a falsifică adevărul, cu privire la acțiunile sale. În răspunsul oficial de la Casă Albă, se arată că președintele Trump a conlucrat și conlucrează cu guvernatori și autoritățile locale, în diverse chestiuni vizând liniile de aprovizionare, testarea, recomandările cu privire la distanțarea socială și planul responsabil vizând redeschiderea Americii. Administrația mai arată că nici Georgia și nici Oregon nu au avut probleme cu aparatele de respirat și că statele afectate inițial au cerut mai mult decât aveau nevoie, pe baza unor estimări pesimiste. Este prea devreme să se știe dacă documentele solicitate vor da la iveală nereguli, dar societatea civilă a demarat procesul de a află.

XS
SM
MD
LG