Linkuri accesibilitate

În câte țări se poate călători fără viză cu pașaportul R. Moldova | Un cetățean al R. Moldova, creierul tehnic al unui dark web


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Elevii din instituțiile de învățământ din Chișinău urmează să recupereze orele din zilele 9 și 10 ianuarie, declarate libere din cauza ninsorilor, până la finele semestrului II din acest an școlar. Anunțul a fost făcut de Andrei Pavaloi, șef al Direcției generale educație, tineret și sport, citat de TV8. Astfel, directorii instituțiilor vor decide individual modul în care vor fi recuperate orele. Fie câte o oră în fiecare zi, fie în zilele de sâmbătă.
  • Departamentul de Justiție al SUA a anunțat încheierea unei investigații transnaționale asupra pieței de criminalitate cibernetică dark web xDedic, acuzând 19 suspecți pentru implicarea lor în gestionarea și utilizarea serviciilor acestei piețe tenebre. Mold-street.com scrie că un cetățean al Republicii Moldova a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al xDedic.
  • În topul celor mai puternice pașapoarte din lume Moldova ocupă locul 88 și, dintre țările CSI, se situează pe poziții mai bune decât Rusia, care se află pe locul 94, dar și decât alte țări ex-sovietice, transmite IPN cu referință la VisaGuide.World, un sistem de clasificare a pașapoartelor care evaluează pașapoartele din 199 de țări și teritorii în baza diferitor factori pentru a determina puterea acestora. Din grupul țărilor membre ale CSI doar pașaportul georgian are o capacitate de trecere a frontierelor mai mare decât cel moldovenesc. Potrivit sursei, cetățenii moldoveni pot merge în 89 de state fără vize.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este un reportaj Pro TV despre un bărbat din Ștefan Vodă care a improvizat o grădină zoologică, adăpostind, astfel, animale din Ucraina.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea TV8 despre cum Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” și-a cerut scuze de la părinții îngrijorați după ce un copac a căzut, pe 8 ianuarie, peste copiii lor.
XS
SM
MD
LG