Linkuri accesibilitate

În ce secții de votare din Rusia a pierdut Putin alegerile


Membrii unei comisii electorale locale numărând buletinele de vot la o secție din Novosibirsk, Rusia, pe 17 martie.
Membrii unei comisii electorale locale numărând buletinele de vot la o secție din Novosibirsk, Rusia, pe 17 martie.

La o zi după încheierea votării în Rusia, portalul oficial de știri al regiunii Kamceatka a publicat rezultatele preliminare pentru Extremul Orient rus, notând că Vladimir Putin a obținut peste 80% de voturi în toate raioanele, iar în două - chiar peste 90%.

În ultimul paragraf al știrii se ascundea însă o surpriză: cei mai mulți alegători de la secția de votare nr. 271, situată la bordul navei de transport Amber Baltik, au votat pentru Leonid Sluțki, unii din cei trei contracandidați de formă ai lui Putin. Sluțki a obținut 37,5%, în vreme ce Putin - 31,3%.

„Această secție de votare... a fost singura din regiunea Kamceatka unde Vladimir Putin a pierdut”, se spunea în știre.

De fapt, dintre toate cele peste 90 de mii de secții de votare deschise în întreaga Federație Rusă, secția 271 a fost una din puținele în care Putin a pierdut.

Putin a pierdut în multe din secțiile de votare din afara țării, unde mulți dintre alegători sunt susținători ai opoziției, oameni care au părăsit Rusia în ultimii ani. Dar Europa Liberă a stabilit din datele publicate de presa locală că în interiorul Rusiei au existat doar trei asemenea secții.

Înaintea votării, criticii Kremlinului spuneau că Putin va folosi alegerile controlate strâns de el pentru a legitima războiul contra Ucrainei, represaliile contra opoziției și politica ostilă față de Occident.

La trei zile după Comisia Electorală Centrală a spus că Putin a câștigat alegerile cu 87,3% din voturi, la o prezență la vot de 77,4%. Ambele cifre reprezintă un record pentru cei 25 de ani de când Putin se află la putere ca președinte sau premier.

Dar mai mulți analiști au cercetat rezultatele spun că există dovezi statistice ale faptului că peste 20 de milioane de voturi din 76 de milioane obținute oficial de Putin, ar fi fost de fapt fraudate. „Amploarea falsificărilor încă nu este evaluată și clarificată”, spune David Kankiya, analist politic și membru al organizației de monitorizare a alegerilor, Golos.

„Mai este mult de lucru ... dar putem spune cu încredere că amploarea denaturărilor este una fără precedent (pentru Rusia post-sovietică)”, a declarat analistul televiziunii Current Time.

Un ofițer de poliție supraveghează un bărbat ce aruncă buletinul de vot în urnă la secția de vot a Universității de Stat din Novosibirsk, Rusia, pe 17 martie.
Un ofițer de poliție supraveghează un bărbat ce aruncă buletinul de vot în urnă la secția de vot a Universității de Stat din Novosibirsk, Rusia, pe 17 martie.

Vot de protest

La secția de vot nr. 1953 dintr-un cămin al Universității de Stat din Novosibirsk (NGU), învingător la prezidențiale a ieșit deputatul Vladislav Davankov. Este considerat un candidat mai liberal, dar s-a ferit să-l critice pe Putin.

Pentru el au votat la această secție 42,5% din alegători, față de 40,7% pentru Putin, potrivit rezultatelor oficiale. La nivelul regiunii siberiene Novosibirsk, sprijinul pentru Putin - 83,88% la o prezența la vot de 63,19% - a fost mai mic decât la nivel național.

O posibilă explicație - la această secție au fost arondați peste 1.800 de studenți, iar surse universitare au spus Europei Libere că participarea studenților puțin interesați de politică a fost strict monitorizată. „Au forțat studenții să se înregistreze și să vină la urne”, a spus sursa a cărui identitate a fost ascunsă de Europa Liberă pentru a nu o supune șicanelor. Rezultatul - un aparent vot de protest.

Nikolai Haritonov, candidatul care l-a învins „din greșeală” pe Vladimir Putin într-o secție de votare din sudul Siberiei.
Nikolai Haritonov, candidatul care l-a învins „din greșeală” pe Vladimir Putin într-o secție de votare din sudul Siberiei.

Au încurcat rândurile

În fine, a treia secție de votare din interiorul Rusiei în care Putin a pierdut oficial alegerile este secția nr. 95 din orașul Barnaul din sudul Siberiei.

Autoritățile electorale au anunțat la 17 martie că Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist, l-a depășit cu mult pe liderul rus și a obținut 763 de voturi față de 73 pentru Putin.

Potrivit presei locale, în alegerile parlamentare din 2021, Partidul Comunist a învins formațiunea de guvernământ Rusia Unită în această secție de vot, cu o diferență considerabilă.

Dar în ziua următoare, aceleași autorități electorale au spus că o „renumărare” a voturilor a schimbat rezultatele, afirmând că membrii secției de votare „au comis o greșeală”, atunci când au anunțat victoria comunistului - pur și simplu „au încurcat rândurile de pe protocolul cu rezultatele”.

Noile rezultate ale alegerilor de la secția nr. 95 nu au fost încă anunțate.

XS
SM
MD
LG