Linkuri accesibilitate

„În esență...” | De ce PAS nu are un candidat la funcția de bașcan și de ce dreapta nu are șanse în Găgăuzia


Agitație electorală în pragul alegerilor parlamentare din 2021
Agitație electorală în pragul alegerilor parlamentare din 2021

Decizia PAS de a nu înainta un candidat la funcția de bașcan (guvernator) al autonomiei găgăuze a fost una „foarte corectă” în situația în care PAS sau partidele de dreapta nu au nici o șansă în Găgăuzia, apreciază jurnalistul de la Comrat Mihail Sirkeli în podcastul Europei Libere „În esență...”.

Mihail Sirkeli consideră că în situația în care partidul de guvernământ, PAS, s-ar fi decis să înainteze un candidat, acesta ar fi pus „în pericol”.

„Noi știm cu toții atitudinea comunității găgăuze față de Maia Sandu și partidul PAS. Haideți să fim serioși și realiști. PAS și partidele de dreapta din R. Moldova nu au nici o șansă [electorală] pe teritoriul autonomiei găgăuze. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toți, asta e realitatea”, a declarat Mihail Sirkeli.

Dacă acest partid nu are șanse în Găgăuzia, de ce ar trebui să piardă timp aici într-o campanie electorală, se întreabă în context Mihail Sirkeli.

Jurnalist și comentator găgăuz, un critic al autorităților de la Comrat, Mihail Sirkeli, spune că în Găgăuzia încă nu există partide de dreapta.

„Și dacă se dorește ca pe teritoriul unității teritorial-administrative Găgăuzia să avem partide de dreapta, [acesta] trebuie să fie un partid local, bazat pe idei de promovare și dezvoltare a identității, culturii și limbii găgăuze. Dar, iată, un astfel de partid nu apare”, spune Mihail Sirkeli.

De regulă, în campaniile electorale, atât pentru organul legislativ local [Adunarea Populară], cât și pentru cele ale bașcanului predomină candidații independenți și mai puțin partidele politice.

Sistemul politic găgăuz este unul puțin dezvoltat, apreciază observatorii locali, iar actualul cadru legislativ descurajează înregistrarea formațiunilor politice găgăuze. Totuși, în scrutinele naționale – alegerile parlamentare și cele prezidențiale – alegătorii găgăuzi optează, de regulă, pentru candidații sau formațiunile de stânga, pro-ruse.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG