Linkuri accesibilitate

Larisa Turea: „Pentru mine el este important ca un aristocrat al spiritului”


Oleg Tabakov, imagine de arhivă.
Oleg Tabakov, imagine de arhivă.

In Memoriam Oleg Tabakov (1935-2018).

Europa Liberă: Vorbim despre pierderea unui actor, unui regizor celebru.

Larisa Turea: „A fost și un director de teatru extraordinar.”

Europa Liberă: „17 clipe ale primăverii”, „Moscova nu crede în lacrimi” sunt doar două pelicule de pe timpul sovietic pe care le-au urmărit mulți. Și vorbim despre celebrul actor rus Oleg Tabakov, care a jucat în aceste pelicule de pe timpul sovietic. Dvs. astăzi, la pierderea lui, ce rememorați, în primul rând?

Larisa Turea: „Pentru mine el este important ca un aristocrat al spiritului, de fapt. A fost un mare actor, dar și un lider de opinie. Avea un umor extraordinar, era un om neobosit, muncea foarte mult. A fost director de teatru. El a fondat extraordinara școală de teatru „Tabakerka”, a susținut întotdeauna tinerii actori. Și în film a făcut filme foarte diverse. Mulți dintre noi își amintesc de legendarul motan Matroskin și de multe alte voci minunate, doar dubla și filmele de desen animat. Sigur că îmi amintesc și de acel oscarizat „Москва слезам не верит” („Moscova nu crede în lacrimi”), dar, dacă vă amintiți a făcut un rol într-un celebru serial – „17 clipe ale primăverii”, un serial din timpul sovietic, care ținea oamenii în case. Nu știu dacă a mai fost vreun serial care să fi avut un asemenea succes atunci. Milioane de oameni stăteau ca legați de scaun în fața televizorului. Atunci scăzuse criminalitatea un Uniunea Sovietică când se difuza acest serial. Și ceea ce îmi amintesc cu mare regret e că sunt foarte puține asemenea personalități ca Oleg Tabakov. El era într-o competiție acerbă și avea un parteneriat istoric cu alt lider de opinie al teatrului și al filmului sovietic, Oleg Efremov, de asemenea director de teatru. Erau dintre cei care mențineau foarte sus ștacheta esteticului, dar și a eticului într-o societate. Cred că va fi trist fără el.”

Europa Liberă: Dvs. ați amintit despre „Tabakerka”. De fapt, a fost un teatru-studio, dacă îmi amintesc eu bine, și era dedicat tinerilor actori care doreau să deprindă tehnica sa de actorie. Prin școala lui au trecut și foarte multe talente din Republica Moldova.

Larisa Turea: „Da, erau studenții lui. E adevărat.”

Europa Liberă: Chiar astăzi, urmărind rețelele de socializare, am citit atâtea lucruri din partea celor care l-au cunoscut și mai ales care i-au urmat lecțiile la școala lui de actorie…

Larisa Turea: „A fost un om extraordinar și desigur că rămâne în filme. Ai dreptate, el a cultivat foarte multe tinere talente, talente extraordinare, care astăzi au mers pe același drum – un drum luminos. Sunt cei care constituie astăzi Fondul de aur al artei teatrale și cinematografice, ca să amintim doar de câteva nume. Este vorba de Evgheni Mironov, de Serghei Bezrukov, de Kirill Serebrennikov. Sunt foarte multe personalități care au fost formate prin exemplul lui Oleg Tabakov. Și era și un om de spirit, avea foarte mult umor, îi plăcea să cânte, îi plăcea să glumească, îi plăcea să mănânce gustos, era un gurmand, era un om de viață.”

Europa Liberă: Ce a însemnat el pentru pregătirea actorilor din Republica Moldova?

Larisa Turea: „Erau aceste școli la care creșteau tinerii noștri.”

Europa Liberă: El a fost rector la MHAT (Teatrul de Artă Academică din Moscova) la școala-studio MHAT.

Larisa Turea: „Da, școala prin care au trecut cei mai buni actori de la Teatrul Național în competiție cu Școala „Șciukin”, ca să zicem doar de Anatol Durbală, Angela Ciobanu, Ion Mocanu... A fost o școală superbă și cred că în inimile acestor tineri el va dăinui mult timp. Mulți își amintesc bancurile lui. Îmi amintesc că a fost și la noi când eram noi încă studenții la anul întâi, am avut cu el o întâlnire foarte frumoasă. Mi-am notat undeva într-un jurnal întâlnirea cu el. O întâlnire a tinerilor de creație din Republica Moldova, unde venise împreună cu Oleg Tabakov și Veniamin Apostol, atunci proaspăt absolvent. Veniamin Apostol, care era un verișor al tatălui meu și care mă ducea atunci la teatru. De fapt, împreună cu Tabakov și Veniamin Apostol a pornit și drumul meu către teatru, această atenție către teatru, a fost un Virgiliu pentru noi toți.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG