Linkuri accesibilitate

In memoriam Petru Bogatu


Petru Bogatu în studioul Radio Europa Liberă

Cunoscutul editorialist şi analist politic Petru Bogatu a decedat pe 22 martie la vîrsta de 68 de ani, într-un spital din Chişinău.

A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular, a fost vicepreședinte al FPM (1990-1992). Mulţi ani, Petru Bogatu a scris editoriale pentru ziarul ŢARA al Partidului Popular Creştin Democrat, a fost redactor-şef al ziarului FLUX, apoi a colaborat o vreme cu JURNAL TV, realizînd un talk show împreună cu Nicolae Negru, emisiune intitulată „Negru şi Bogatu”. Din 2016, a fost autor și realizator al emisiunii „Cronica lui Bogatu” la canalul TV Prime. Este autorul a patru cărți, inclusiv al unui roman polițist care are ca fundal viaţa socio-politică din Republica Moldova.

Mai mulţi politicieni, jurnalisti şi oameni de cultură au deplîns dispariţia lui Petru Bogatu. Într-o evocare publicată în deschide.md, Nicolae Negru scria: “Puteai să nu-i dai dreptate uneori, dar nu puteai să nu apreciezi calitatea și stilul, clasa analizei sale politice. Era jurnalist până-n măduva oaselor, în permanent proces de informare și deseori reușea să ne surprindă cu date noi, să fie cu un pas înaintea noastră în documentare asupra evenimentelor importante pe plan local și internațional, era capabil să identifice din prima pe cele hotărâtoare, să separe „fumigenele” și manevrele înșelătoare, nu scăpa din privirile minții sale mișcările geopolitice din regiune și de pe continent.”

Pe pagina sa de Facebook, Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA a scris că moartea lui Bogatu este o pierdere pentru cultura noastră și pentru toți cei care ani de zile şi-au început ziua cu editorialele lui. În opinia lui Candu, ziaristul a lăsat în urmă o cronică valoroasă pentru generații.

Un eseu citat des de cititorii lui Bogatu e DECALOGUL, publicat în 2013, în VipMagazin. Autorul spune acolo că “nu eşti învins decît dacă refuzi lupta”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG