Linkuri accesibilitate

In Memoriam Ross Johnson (VIDEO)


Ross Johnson: „Nu le mai e frică să vorbească”. Europa Liberă în 1989
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00

Un interviu cu Ross Johnson, directorul postului de radio Radio Free Europe / Radio Liberty, în perioada 1988-1991, despre rolul Europei Libere în revoluțiile din 1989 și impactul acestora asupra emisiunilor REL/RL

A încetat din viață în 6 februarie 2021 Ross Johnson, fost director și președinte în exercițiu al posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea, fost director al Institutului de cercetări al Europei Libere/Libertatea, în vremea din urmă expert la prestigioasa instituție de cercetare americană cunoscută sub numele Wilson Center.

Este autorul volumului Radio Europa Liberă și Radio Libertatea: anii CIA și după, publicat de Stanford University Press, și autorul a numeroase studii și articole despre istoria Europei Libere/Libertatea și politica contemporană din Balcani.

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Wilson Center, Ross Johnson a fost unul din principalii organizatori ai conferinței organizate de Wilson Center și Hoover Institution în octombrie 2004, care a adunat laolaltă cercetători internaționali și foste oficialități guvernamentale pentru a discuta despre „Impactul emisiunilor occidentale” - în special ale Europei Libere/ Libertatea în timpul Războiului Rece.

Conferința a fost deschisă de fostul secretar de stat american George Shultz și fostul președinte ceh Vaclav Havel, care a spus atunci că „influența și semnificațiile emisiunilor Europei Libere/Libertatea au fost enorme și profunde”.

La conferința din 2004 au fost prezentate lucrări bazate pe cercetarea arhivelor comuniste est-europene și sovietice, inaccesibile înainte de 1989, unde s-au păstrat discuții secrete în cadrul partidelor comuniste legate de impactul emisiunilor RFE/RL, de contramăsuri propagandistice, planuri ale serviciilor secrete comuniste de a penetra REL/RL, directive cu privire la bruierea emisiunilor acestor posturi de radio. Multe din materialele prezentate la conferința din 2004 sînt accesibile în Arhiva digitală a proiectului de istorie internațională a Războiului Rece.

Înainte de a veni la Wilson Center, Ross Johnson a fost mulți ani cercetător la Hoover Institution, unde a avut un rol crucial în a păstra și a face accesibile arhivele Europei Libere/Libertatea, care cuprind 10 milioane 500 de mii de pagini și peste 100.000 de înregistări audio din perioada 1950-2006.

În semn de recunoaștere pentru contribuția sa la păstrarea arvhivelor serviciului polonez al Europei Libere, Ross Johnson a primit în 1996 o distincție pentru Serviciu Merituos dedicat Culturii Poloneze, din partea ministrului polonez al culturii, și în 2001 Cununa de Lauri din partea premierului polonez.

Ross Johnson a avut un rol esențial în apariția proiectului Arhiva sonoră a Europei Libere, după reluarea operațiunii Europei Libere către România, și a militat activ pentru digitalizarea celor peste 4.000 de benzi ale serviciului românesc de la Europa Liberă aflate în arhivele de la Hoover Institution.

Îi vom simți mult lipsa.

Odihnească-se în pace!

------------------------------------------

În 2010, Ross Johnson a fost unul din inițiatorii creării unei burse pentru studenții de la Universitatea Central Europeană – pe vremea aceea aflată la Budapesta, forțată între timp de guvernul premierului maghiar Orban să se mute la Viena – care doreau să studieze arhivele scrise ale postului de radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL) și ale institutului său de cercetări, aflate acum în arhivele Vera and Donald Blinken Open Society Archives (Blinken OSA) de la UCE, și pe cele audio, depozitate la Hoover Institute de Universitatea Stanford din Statele Unite. Acest program de burse va purta de acum încolo numele lui Ross Johnson, a anunțat marți UCE.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG