Linkuri accesibilitate

În sezonul de încălzire s-au acordat compensații în valoare de 3,4 miliarde de lei | „Aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat”


Chișinău, 4 ianuarie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Jurnaliștii de la portalul newsmaker.md scriu că peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Informația a fost oferită de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a mai precizat că după aplicarea unor mecanisme de filtrare s-a stabilit că unele familii se regăseau în alte categorii de vulnerabilitate decât cele care le fusese atribuite. Potrivit ministrului, pentru acordarea compensațiilor au fost utilizate resurse financiare în valoare de 3,4 miliarde de lei. În material este citat deputatul PAS, Dan Perciun, care a spus că în următorul sezon de încălzire vor fi aprobate încă 2 categorii de vulnerabilitate.
 • Ziarul de Gardă informează că în următoarea perioadă, pe drumurile naționale, vor putea fi văzute mai multe unități de tehnică militară, în contextul desfășurării exercițiilor anuale ordinare cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate. Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene susține că exercițiile „nu au tangență cu situația de securitate din regiune” și recomandă cetățenilor să nu se îngrijoreze atunci când vor observa vehiculele militare în perioada 15-19 mai și 22-26 mai, scriu reporterii. Conform programului de pregătire, rezerviștii vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere, se mai precizează în articol.
 • Agenția de presă „IPN” scrie că inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent. În material este citat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care a precizat că la finele lunii aprilie inflația a coborât până la 18, 1 %, față de 34,6%, cât era în noiembrie anul trecut. Potrivit lui Armașu, această descreștere s-ar datora măsurilor de politică monetară pe care le-a întreprins Banca Națională și aceste măsuri „au permis ca inflația să revină sub control, să nu crească mai departe.”
 • Jurnaliștii de la portalul Agora.md scriu că cel puțin 56 de inițiative legislative, majoritatea aparținând opoziției parlamentare, ar urma să devină nule până la sfârșitul lui 2023, dacă nu vor fi incluse spre examinare în ordinea de zi a Parlamentului, în cel mai apropiat timp. Despre asta a atenționat Asociația Promo-LEX, care a mai precizat că 24 au fost înregistrate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și 16 – de Partidul Politic Șor (PPȘ). Autorii celorlalte 16 proiecte sunt Partidul Acțiune și Solidaritate (15) și Președintele Republicii Moldova (1).
 • Radio Chișinău publică mai multe opinii despre rezultatul alegerilor din Găgăuzia, în urma cărora candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a ieșit învingătoare. „Asta înseamnă disfuncționalitatea, statul R. Moldova nu funcționează așa cum se cuvine. Desigur, încrederea în instituțiile statului, încrederea generală în stat e la un nivel destul de scăzut. Va scădea și mai mult”, a comentat analistul Nicolae Negru. Totodată, susține analistul Veaceslav Berbeca, pentru puterea de la Chișinău aflarea în Executiv a unui reprezentant al Partidului Șor va produce doar disconfort, având în vedere tensiunile dintre guvernare și acest partid.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Pe Facebook-ul moldovean, a trezit interes sporit o postare a jurnaliștilor de la ProTV, despre locatarii unui bloc de locuit din Chișinău care au amenajat o zonă de odihnă în fața clădirii. A fost stabilita și o amendă pentru cei care nu vor respecta regulile.
 • Pe Instagram, una din cele mai populare postări este a TV8.md, despre inițierea procesului de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. „După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
 • 16x9 Image

  Tamara Grejdeanu

  Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG