Linkuri accesibilitate

În trei localități din sudul republicii vor fi organizate alegeri locale noi | Doi candidați pentru funcția de Procuror General


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Comisia Electorală Centrală a stabilit data alegerilor locale noi pentru alegerea unor consilii locale. Astfel, pe data de 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești în localitățile Cairaclia din raionul Taraclia și Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, relatează serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale, citat de Radio Chișinău. Alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local vor avea loc și în comuna Cealîc, raionul Taraclia.
  • Ziarul de Gardă scrie că perioada de depunere a dosarelor pentru participarea la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General a luat sfârșit miercuri, 22 noiembrie. Potrivit Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în concurs au fost înregistrate două dosare. Este vorba despre dosarul avocatului Ilie Rotaru și dosarul procurorului Igor Demciucin.
  • Republica Moldova va avea zboruri directe din Chișinău spre destinații din Maroc și Egipt. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 22 noiembrie, inițierea negocierilor asupra proiectelor Acordurilor în acest sens dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernele Regatului Maroc și cel al Republicii Arabe Egipt, transmite MOLDPRES. Acordurile au drept scop stabilirea relațiilor de cooperare în domeniul transportului aerian și, totodată, consolidarea relațiilor diplomatice și economice dintre state. Documentele prevăd principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, și anume securitatea aviației, tarife, taxe, certificate de navigabilitate și competență.
  • Organizația Mondială a Sănătății va oferi Moldovei trei milioane de dolari pentru a consolida asistența medicală primară și spitalicească, centrată pe pacient, inclusiv refugiați, comunică anticoruptie.md. Un acord în acest sens a fost semnat de către ministra Sănătății Ala Nemerenco și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge. Acordul bienal de colaborare pentru anii 2024-2025 care are un buget inițial de trei milioane de dolari, bani oferiți de OMS. Documentul își propune să sprijine Republica Moldova în promovarea accesului universal la îngrijiri medicale calitative.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea tv8.md în care se spune că maestrul Ion Suruceanu se simte mai bine. Acesta se deplasează acum cu ajutorul unui scaun cu rotile, însă rămâne încă internat în spital.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților o postare a newsmaker.md despre lansarea unei rute gratuite din Republica Moldova până la aeroportul din orașul românesc Bacău. Serviciul de transport a fost lansat pentru a crește traficul de pasageri pe Aeroportul „George Enescu” din Bacău.
XS
SM
MD
LG