Linkuri accesibilitate

Inamicul numărul 1 al republicanilor pro-Trump: liderul republicanilor din Senat


Liderul republican din Senat, Mitch McConnell
Liderul republican din Senat, Mitch McConnell

Liderul republican din Senat, Mitch McConnell este din ce în ce mai contestat de republicani pro-Trump, care îl doresc înlocuit, mai ales dacă în 2022 republicanii vor controla Senatul.

Inamicul numărul 1 al republicanilor pro-Trump: liderul republicanilor din Senat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

McConnell, care reprezintă statul Kentucky este considerat cel mai influent politician republican din Congres, reușind să modifice compoziția Curții Supreme și să dicteze o bună parte a agendei politice americane, de peste un deceniu. Cei care i se împotrivesc riscă nu doar haos politic, dar și propria carieră dat fiind faptul că Mitch McConnell are acces la surse de finanțare.

Dar liderul republican și-a făcut un dușman din cel care conduce de facto partidul, fostul președinte Donald Trump, care dorește să îi înlăture pe cei care nu l-au susținut, în viziune sa, suficient. De curând Trump s-a întrebat retoric și public, când îl va înlătura partidul de la conducere, ținând cont că – după opinia lui Trump – McConnell ar lovi în interesele republicane.

Kelly Tshibaka, care candidează în Alaska împotriva senatoarei Lisa Murkowski a spus de-acum că dacă e aleasă, nu-l va sprijini pe Mitch McConnell pentru postul de lider. La fel a declarat și fostul guvernator de Missouri, Eric Greitens, care candidează să-l înlocuiască pe Roy Blunt. Unul dintre consilierii săi a spus chiar că opoziția la Mitch McConnell poate deveni criteriul în funcție de care Trump sprijină un candidat sau altul. „Este un test pentru cât de Trumpian ești” – a spus consilierul. Senatorul de Kentucky l-a sprijinit pe Trump pe durata mandatului său, soția lui – Elaine Chao – fiind chiar ministru. Divergențele au apărut când Trump a contestat rezultatul alegerilor.

Un moderator de la Fox News, extrem de influent în cercuri conservatoare, Tucker Carlson a anunțat de-acum că îl va ataca pe Mitch McConnell de-acum și până la alegeri. Unii donatori republicani sunt furioși pentru că Mitch McConnell și alți republicani au votat în favoarea planului Biden de refacere a infrastructurii, oferind astfel o victorie unui președinte democrat. Liderul republican din Senat este criticat și pentru înțelegerea cu liderul democrat, Chuck Schumer pentru ridicarea nivelului datoriei publice. Senatorul republican Lindsey Graham a spus că anul electoral 2022 necesită lucru în echipă, adăugând că nici un lider conservator nu poate duce misiunea la bun sfârșit dacă nu are o relație bună cu Donald Trump.

XS
SM
MD
LG