Linkuri accesibilitate

Inaugurarea lui Volodimir Zelenski: boala premierului și ignorarea președintelui


La ceremonia de inaugurare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski
La ceremonia de inaugurare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

La inaugurarea noului președinte ucrainean au fost de față mai mulți musafiri străini, inclusiv șefi de stat. Rusia nu a fost invitată deloc. Din partea R. Moldova a mers ministrul de Externe. De ce a fost reprezentat Chișinăul numai la acest nivel?

Inaugurarea lui Volodimir Zelenski: boala premierului și ignorarea președintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Deși prezența unor şefi de state străine la inaugurarea unor preşedinţi nu e o cutumă absolut obligatorie, toţi preşedinţii ucraineni de până acum i-au invitat la inaugurarea lor pe cei moldoveni.

Şi toţi şefii de stat de la Chişinău, începând cu Mircea Snegur (Leonid Kravciuk la Kiev) şi terminând cu Nicolae Timofti (Petro Poroşenko la Kiev), au dat curs invitaţiilor.

Preşedintele Igor Dodon pare să fie primul ignorat şi, chiar dacă instituţia prezidenţială a încercat să amortizeze momentul prin anunţul convorbiri telefonice, pe care ar fi avut-o Igor Dodon cu proaspăt alesul preşedinte de la Kiev, Volodimir Zelenski în ajunul inaugurării, nimeni la Chişinău nu se îndoieşte că adevăratul motiv al neprezenţei lui Igor Dodon la ceremonia de la Kiev ar fi declaraţia sa despre Crimeea din campania electorală, când a spus că peninsula anexată în 2014 de Rusia, ar aparține rușilor, și nu Ucrainei.

„Declaraţie pe care preşedintele Igor Dodon a încercat s-o şteargă, s-o dea uitării, dar nu a reuşit”, spune Anatolie Golea, jurnalist şi analist, în trecut consilier al preşedintelui Petru Lucinschi.

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Întrebarea care pare să preocupe mai mult totuşi la Chişinău azi e nu de ce nu a mers Dodon la inaugurarea lui Zelenski, ci Pavel Filip, premierul în exerciţiu, care, aşa cum anunţase presa ucraineană, ar fi primit o invitaţie?

„Din motive de sănătate”, a anunţat diplomaţia de la Chişinău.

„Din solidaritate cu Poroşenko”, a scris, pe de altă parte, pe pagina sa de pe o reţea de socializare un fost ministru de la Chişinău din guvernul Filat, Veaceslav Negruţa.

Iată însă motivele lui Anatolie Golea de a pune la îndoială anunţul despre îmbolnăvirea lui Filip:

„Nu am văzut până acum vreun comunicat de presă al instituţiilor din R. Moldova unde ar fi fost scris public că este bolnav şeful şi nu se poate deplasa într-o anumită direcţie. Dânsul a recurs la o şmecherie probabil. După ce s-a întâlnit de atâtea ori cu Poroşenko şi a stabilit o relaţie de amiciţie, îi era incomod să asiste la investiture lui Zelenscki. Nu ştiu dacă e o decizie chiar reuşită.”

Dionis Cenușă
Dionis Cenușă

Fiind de aceeaşi parere, politologul Dionis Cenuşă sugerează că, la fel ca Dodon, nici liderii democraţilor moldoveni nu ar fi văzuţi cu ochi buni de Zelenski, din cauza relaţiei strânse cu predecesorul său, Poroşenko. Exemplu pe care îl invocă analistul e cel al aranjamentului recent din jurul sancţiunilor ucrainene de sub care a fost scoasă Uzina metalurgică de la Râbniţa, spre care, aşa cum a arătat o investigaţie a jurnaliştilor moldoveni, duc pe urmele unor afaceri cu metal uzat apropiate PDM-ului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG