Linkuri accesibilitate

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei, altele sunt pe „cale de aderare”


Preotul Vasile Stamati, Paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
Preotul Vasile Stamati, Paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu

Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei. Anunțul a fost făcut de către reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, responsabil de primirea noilor parohii, care spus Europei Libere că mai sunt parohii „pe cale de aderare”. 

Paroh al bisericii din Ciorescu de 28 de ani, Vasile Stamati a spus Europei Libere că decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei a fost luată acum câteva luni, împreună cu enoriașii și autoritățile publice locale.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că preotul Vasile Stamati va fi oprit „din a săvârși cele sfinte”, iar o decizie privind caterisirea lui va fi luat de Sinod.

„Știam că este o problemă în parohia din Ciorescu, dar parohul ne-a asigurat că nu are gând să adere la Mitropolia Basarabiei. Urmează să fie adoptată o decizie de către Mitropolitul Vladimir, referitor la acest preot”, a spus Europei Libere Ioan Moșneguțu.

Luna trecută, Mitropolitul Vladimir a îndemnat preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei (din cadrul Patriarhiei Ruse) și au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) în ultimii ani, spunând că nu sunt de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusească în Ucraina.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române, își dispută reciproc statutul canonic încă din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de către guvernul moldovean, după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG