Născut la 29 aprilie 1975 în satul Sireți, raionul Strășeni. A făcut studii la Institutul Internațional de Management „IMI-NOVA” și la Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea Biologie și Pedologie, specializarea Managementul mediului (Diplomă de master). Fost director al SRL „RAMADAS”; fost viceprimar al satului Sireți; fost consilier în Consiliul local Sireți; șef-interimar al Serviciului economie și politici investiționale, Direcția economie, construcții și politici investiționale, Consiliul raional Strășeni.
Luni
Zilele încep diferit, uneori la 5.00, alteori la 6.00, astăzi la 7.00. M-am trezit cu gândul la Graff. Nu, nu este un bărbat, este noul nostru prieten, amstaff american, un câine de 2 luni adus recent din Republica Belarus, un băiețel foarte deștept, care îmi încarcă dispoziția cu o doză de fericire. Vin la bucătărie să văd cum este el și totodată să-mi pregătesc cafeaua, dar nu până nu beau un pahar cu apă plată și lămîie. Felicitări noului președinte al României, Klaus Iohannis, mi-am spus, și m-am gândit cât de bine ar fi să dispară granița dintre români!
După ce servesc cafeluța și îi pun de mâncat lui Graff, ies cu el la plimbare pentru 30 minute. Venind acasă de la plimbare mă așteaptă deja micul dejun pe care îl pregătește scumpa mea soție zilnic diferit (mă alintă). Iată și ora 08.00, timpul la care trebuie să ies căci am o întâlnire cu reprezentanții Moldova-Agroindbank. După, mă văd cu prietenul meu Constantin și colegul meu Dan, care este implicat în construcții, ca să mergem la Ivancea să vedem un obiect de agrement pentru a începe reconstrucția acestuia. Timpul se scurge foarte repede, dar și timpul urât de afară te face mai repede să finalizezi tot și să mergi la masă. Am luat masa împreună și ne-am amintit de multe peripeții din anii de școală, amintiri din copilărie.
Marți
Mulțumesc Domnului că m-am trezit sănătos ca să pot merge să-mi fac jobul și să savurez din plăcerile vieții... Am mers la serviciu, am o deplasare în raionul Fălești cu colegii de la ONU în R. Moldova. Tema discuțiilor cu tinerii din Fălești este sarcina și nașterea în adolescență în Republica Moldova. Știați că, în Moldova, fiecare a zecea persoană se află la vârsta adolescenței, având între 10 și 19 ani? Din cauza migrației, peste 100 000 de copii și adolescenți cresc fără supravegherea unuia sau ambilor părinți, astfel fiind expuși unor riscuri pentru sănătatea și dezvoltarea lor. Peste 18% din adolescenți de 15 ani și 39% de 17 ani au relatat că au întreținut deja relații sexuale. În medie, în ultimii ani, mai mult de 3300 de fete adolescente rămân însărcinate anual în Republica Moldova, dintre care 2500 devin mame, iar peste 800 recurg la avort. Trist, dar aceasta este realitatea.
Mi-a trecut prin fața ochilor toată copilăria acestui minunat copil pe care îl iubesc mai mult ca viața...
Mergând spre casă am aflat o noutate foarte plăcută: fiica mea, Madlena, a fost cerută în căsătorie de prietenul ei Iulian, un băiat bun. Vreau să fie totul bine la ei și să se bucure de fiecare clipă petrecută împreună. Eram la volan și mă copleșeau emoțiile, nici nu simțeam că merg cu autovehicolul, parcă zburam! Da, emoții de nedescris, mi-a trecut prin fața ochilor și prin gând toată copilăria acestui minunat copil pe care îl iubesc mai mult ca viața. Primul copil...., acest pui de om mi-a fost, pe parcursul vieții, prietenă, mereu m-am sfătuit cu ea și am vorbit pe orice temă, acum își va construi însă lumea ei cu bunăstare și neajunsuri, cu plusuri și minusuri. Așa e viața, dar trebuie să mergem înainte, cu capul sus, căci înainte a fost mai bine (cuvintele bunelului meu, Dumitru).
Miercuri
Bună dimineața, miercuri! Dacă este jumătate de săptămână de lucru, gândurile îmi sunt la jumătatea mea. Bună dimineață, iubirica mea! Este ea, femeia cu care adorm seara și alături de care mă trezesc dimineață. Mă copleșesc gândurile frumoase despre ea, femeia vieții mele, Svetlana, prescurtat - iubirica, așa îi zic mereu din ziua de când am intâlnit-o. Ne-am întâlnit la o răscruce de drumuri, în altă țară, și de atunci nu ne-am mai despărțit nicio secundă. Este un sentiment foarte frumos dragostea, mult mai mult înseamnă când există respect reciproc și înțelegere doar din priviri. Ea mă trezește dimineața cu cafeluță și are grijă de cuibușorul nostru. Sunt mândru că anume eu sunt bărbatul acestei minunate Doamne, mulțumesc Domnului că suntem împreună și la bine și la rău.
Frumoase-mi sunt gândurile, dar trebuie de mers și la muncă. Astăzi plec cu colegii la Varnița, un sătuc la hotarele republicii și așa-numita regiune transnistreană. Apropo, transnistrenii tot o consideră a lor, aici se află monumentul lui Carol al XII-lea, construit în 1925 după rugămintea autorităților de la București. Ajungând aici, am văzut drumuri cunoscute și mi-am adus aminte de anul 2006, cînd am procurat de aici, din Varnița, o stână întreagă de oi - de la un om de afaceri pe nume Oleg (Dumnezeu să-l odihnească în pace că deja nu mai este printre noi) - 600 de capete, pentru a începe propria afacere în zootehnie și anume creșterea ovinelor de rasă Țigaie. A fost o experiență bună de-a lungul a treisprezece ani cât am dezvoltat și profitat de această îndeletnicire frumoasă, este o ramură profitabilă în Moldova. În fine, revenim la subiectul deplasării de astăzi...
Suntem aici, la Varnița, discutăm cu oamenii și anume cu copiii cum s-a schimbat viața lor după ce a fost construit aici un complex sportiv... Până nu demult, în fața unicului liceu teoretic din satul Varnița puteai vedea doar un câmp: nisip, praf și gropi. Aici nu se putea juca baschet, iar despre practicarea altor jocuri de echipă nici nu putea fi vorba. Elevii își amintesc că mergeau în localitățile adiacente pentru a practica sportul. Ce se va întâmplă acum? Acum vor veni la noi. Comunicarea dintre Varnița și Bender este liberă. Circa o treime dintre elevii și profesorii liceului din Varnița sunt locuitori ai Benderului. Odată cu apariția complexului sportiv, a fost reamenajat și teritoriul din jurul grădiniței, ce se află în imediată apropiere. Au fost utilate terenurile de joc ale acesteia, construite pavilioane unde copiii se vor putea juca pe timp de caniculă, dar și pe timp de ploaie. Chiar în prima zi, copiii s-au distrat de minune pe noul teren de joc, participând la concursuri antrenante, susținându-și activ echipele. Nu întîmplător, în ziua inaugurării complexului sportiv, multă lume a vorbit despre necesitatea unei infrastructuri sociale unitare.
În cadrul aceluiași proiect, a fost renovat și centrul social „Asclepio”, care se află în curtea școlii. Aici copiii au posibilitatea să participe la diverse activități instructiv-educative, dezvoltându-și abilitățile de comunicare, cele motrice și cognitive. În incinta centrului există și săli amenajate cu computere, ce se bucură de o atenție sporită din partea copiilor (mulți dintre ei nu au computere acasă). Însă, cel mai important lucru este că aici au loc diverse ocupații cu copiii cu necesități speciale.
Joi
Astăzi sunt trezit la 6.00, fac plimbarea de dimineață cu Graff (prietenul meu mai mic) și la 7.00 ies din casă deja, căci împreună cu colegii de la Keystone Moldova plecăm la Florești pentru a petrece un seminar cu tematica „Concurs de selectare a organizațiilor societății civile pentru participarea la un program gratuit de formare și mentorat”. Mergând spre Florești cu colegii am adus vorba despre părinți și ce este mai sfânt ca ei, cei care ne-au dat viață. Indiferent de vârsta pe care o avem, având părinți ne simțim încă copii. Eu mai am numai mămică, tăticul a decedat încă în anul 2000 (Domnul să-l odihnească în liniște). În același an mi s-a născut și al doilea fecior, Andrușa, un băiețel chipeș și frumos, talentat, înzestrat cu auz perfect și voce minunată. În copilărie și până la majorat a luat numai premiile de frunte la toate concursurile de muzică din Republica Moldova și de peste hotarele țării.
Numai devenind părinți putem să simțim câte sacrificii fac uneori părinții în viață doar ca noi să fim bine...
Vorbind de părinți, mă gândeam la mămica mea, cât de fericit sunt că este în viață și merg la ea mereu când am ocazie și dorință. Mă întâlnește mereu cu zâmbetul pe buze și cu ochii îndrăgostiți. Simt asta de fiecare dată, mă iubește mult, dar eu și mai mult. Îmi pare rău că apreciem și ne gândim la acest lucru doar când ajungem și noi părinți. De multe ori, când stau și mă gândesc la ea, din prima zi de când am început să realizez că sunt copilul ei, mereu m-am mândrit că anume EA este mămica mea, că anume EA este persoana care mi-a dat educație, studii (aici mi-am amintit un caz când, fiind student în primul an de facultate la Institutul de Arte din Chișinău, în anul 1992, mama și-a lucrat tot concediul ca să primească salariul și pentru acea lună și să-mi poată procura haine pentru școală), și nu mă avea doar pe mine - în urma mea mai erau doi, surioara Maria și frățiorul Vitalie. Numai devenind părinți putem să simțim câte sacrificii fac uneori părinții în viață doar ca noi să fim bine. Mami, te iubesc la infinit cu o dragoste de nedescris!
Cu gânduri frumoase și amintiri plăcute am ajuns la Florești. Aici am întâlnit oameni dornici să schimbe ceva în societate... La 1 noiembrie, Keystone Moldova a demarat proiectul „Vocea Societății Civile pentru Incluziune”, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de UE și Fundația Konrad Adenauer în Republica Moldova, implementat de Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă ( ADEPT), Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa. Obiectivul general al proiectului rezidă în consolidarea rolului societății civile în șase unități administrativ-teritoriale ale țării prin crearea unui pol de putere și o voce unică în promovare în cadrul proiectului, Keystone Moldova anunță lansarea concursului de selectare a organizațiilor societății civile, care vor beneficia de instruire, asistență metodologică și mentorat în elaborarea și implementarea proiectelor în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Succes tuturor!
Vineri
E o zi ploioasă a unui sfârșit de toamnă. Aș sta acasă, dar trebuie de mers la muncă. Între timp, mă întreb cum va merge Bogdan la fotbal pe așa timp. Bogdan este cel de-al treilea copil al meu, un băiat foarte deștept și ambițios, face fotbal profesionist de la vârsta de cinci anișori, iar acum are treisprezece (flăcău mare!). Mă gândesc cum fuge timpul: mai ieri îl luam de la grădiniță și mergeam la antranamente, cantonamente și meciuri, astăzi deja face totul de sine stătător. M-am trezit la la 6.30 ca la 7.15 să iau colegii de la Asociația Obștească „Forța Susținerii”, finanțat de UE și cofinanțat de Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, și să merg la Leova la conferința raională „Educația incluzivă în raionul Leova: realizări și perspective”.
Mă gândeam cât de fericiți suntem noi, cei sănătoși, dar nu prețuim asta...
Pe drum am abordat diferite teme ce țin de persoanele cu dizabilități și anume cele mintale. Mă gândeam cât de fericiți suntem noi, cei sănătoși, dar nu prețuim asta... În cadrul ședinței a fost abordat subiectul cu privire la politicile statului în domeniul educației incluzive: realizări, realități și perspective. Accentele au fost puse pe atribuțiile și responsabilitățile APL în implementarea procesului educațional incluziv pentru copiii cu dizabilități, fiind evidențiate provocările și dificultățile în implementarea acestuia. Membrii grupului au identificat pașii care urmează a fi întreprinși în soluționarea unui caz complex de integrare școlară și socială a unei fetițe cu dizabilități. GLpEI este constituit prin dispoziția președintelui raionului la inițiativa AO „Forța Susținerii” și urmează să se întrunească odată în lună pe perioada implementării proiectului. Proiectul „Camera cu elemente senzoriale pentru copiii cu dizabilități severe Labirintul Magic” este implementat de AO Forța Susținerii din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”.