Linkuri accesibilitate

Inflația în zona euro scade pentru prima dată în ultimele 17 luni


Mii de oameni protestau în octombrie la Paris împotriva scumpirii vieții, 16 octombrie 2022.
Mii de oameni protestau în octombrie la Paris împotriva scumpirii vieții, 16 octombrie 2022.

Rata inflației din zona euro a scăzut la 10% în noiembrie, prima scădere din ultimele 17 luni, remarcă Reuters. În octombrie era de 10,6%.

Este o evoluție surprinzătoare și pentru că experții consultați de Reuters se așteptau la cel puțin 10,4%, iar Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, avertizase recent că inflația nu a atins încă punctul culminant, pentru că multe scumpiri la energie nu sunt încă reflectate în prețuri.

Pe de altă parte, în lunile următoare se vor face resimțite și planurile naționale de sprijin, cum ar fi cel german, însumând 200 de miliarde de euro în compensații pentru scumpirea energiei, a utilităților și a alimentelor.

Scăderea inflației în noiembrie se datorează în primul rând unei creșteri mai temperate a prețului la energie: în octombrie, acesta crescuse cu peste 40%, în noiembrie cu numai 34%. Energia rămâne motorul actualului val inflaționist din toată Europa, nu numai din zona euro.

Așa-numita inflație de bază, care nu ia în considerare prețul volatil al energiei, alimentelor, tutunului și alcoolului, a rămas neschimbată la 5%, un semn că economiile zonei euro sunt la bază sănătoase.

În zona euro, Letonia are cea mai ridicată inflație, cu 21,7%, iar Spania cea mai scăzută, cu 6,6%.

Europa Centrală și de Est cea mai afectată

statista.com
statista.com

La nivelul întregii Uniuni Europene, rata inflației era de 11,5% la mijlocul lunii noiembrie. Cele trei țări baltice și Ungaria au cele mai ridicate rate, variind între 21% și 22%.

Din primele zece țări cu cele mai ridicate rate ale inflației, toate sunt din Europa centrală și de est, cu excepția Olandei, situată pe locul cinci.

XS
SM
MD
LG