Linkuri accesibilitate

Influența Rusiei în Bulgaria


La Sofia, la o demonstrație împotriva Rusiei în 2008

Pe marginea conferinței desfășurate la Sofia: „Amenințările hibride la adresa instituțiilor bulgare”.

Influența Rusiei în Bulgaria s-a aflat în centrul dezbaterilor în cadrul conferinței „Amenințări hibrid la adresa instituțiilor bulgare” care a avut loc la Sofia.

Printre organizatorii conferinței s-au aflat catedra „Politologie” a Universității sofiote „Kliment Ohridski”, Consiliul atlantic și Forumul de securitate. Au participat ex-președintele Rosen Plevneliev, ex-premierul Ivan Kostov și fostul speaker al parlamentului Alexandar Iordanov.

Rosen Plevneliev a anunțat că amenințări hibrid ruse există în multe țări din Sud-estul Europei printre care Bulgaria.

În Muntenegru, deputați din Duma de stat au finanțat prin bănci din Serbia și FRI Macedonia proteste antiguvernamentale. În Macedonia, instituțiile pro-europene au fost atacate prin cluburi sportive care aparțin unor oameni ruși de afaceri.

În Bulgaria proteste organizate de partide pro-rusești au provocat căderea primului guvern centrist condus de Boiko Borisov. În primele rânduri ale protestelor s-a aflat liderul ultranaționalist Volen Siderov al cărui partid „Ataka” face parte acum din coaliția de guvernământ. La procesul intentat pentru atacarea oficiilor companiei energetice EVN, Siderov a fost apărat de compania de avocați care a intentat un proces guvernului Borisov pentru intențiile de a permite sondaje pentru gaze de șist.

Ex-premierul Ivan Kostov a avertizat că influența Rusiei în Bulgaria nu

Propaganda Moscovei urmărește slăbirea consensului național pentru integrarea în structurile europene și euroatlantice...

trebuie subestimată. Propaganda Moscovei urmărește slăbirea consensului național pentru integrarea în structurile europene și euroatlantice. Ea a devenit mai activă după anexiunea Crimeii și în ajunul ultimelor alegeri prezidențiale în Bulgaria. „Majoritatea partidelor parlamentare sunt proruse, ca și președintele Rumen Radev”, a declarat Kostov.

Fostul președinte Plevneliev a constatat că finanțarea mediilor pro-ruse se face prin proiecte în energetică, precum complexul hidroenergetic „Țankov kamâk”. Investițiile în astfel de proiecte au fost majorate într-un mod artificial și cu banii au fost cumpărate mai multe ziare centrale. Cățiva oligarhi bulgari deservesc pozițiile Moscovei, a spus Plevneliev.

Ex-președintele a declarat că el personal a blocat realizarea proiectului „South Stream” al „Gazprom”-ului văzând în acesta o amenințare pentru sistemul democratic în Bulgaria.

XS
SM
MD
LG